BouwProfs

De bouw online verbonden.

BIM voor Projectleiders? Nee, dat doen de modelleurs binnen het bedrijf!

“Onze projectleiders modelleren niet, maar BIMmen kunnen ze weldegelijk!”

Projectleiders in architectenbureaus, adviesbureaus en bouw- en installatiebedrijven zijn vaak de wat oudere medewerkers met veel verstand van bouwen. Kennisdragers, zeer waardevol voor het bedrijf. Projectleiders krijgen in de praktijk steeds vaker te maken met BIM. De meesten zullen zelf nooit aan 3D modelleren toekomen. Maar BIM is gelukkig veel méér dan alleen maar 3D modelleren! BIM gaat over een andere, intensieve manier van samenwerken tussen projectteamleden binnen en buiten het eigen bedrijf. BIM gaat over een andere manier van omgaan met informatie. BIM heeft ook grote invloed op het werk van projectleiders. BIM maakt het werk efficiënter, leuker en tegelijk spannender, want we gaan met ons allen virtueel bouwen! Daar is de kennis en ervaring van projectleiders heel hard bij nodig.

Ik heb een stelling: als de projectleiders de BIM-werkwijze niet oppikken, wordt het nooit wat met BIM in het bedrijf!

Weergaven: 948

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een projectleider die niet goed om weet om te gaan met IFC of niet weet of je in een central file moet werken of juist de bestanden moet linken, is een speelbal in het team. BIM intern om alleen goede tekeningen te maken is de eerste uitdaging. Waar is alles te vinden, en welke zaken nu in de objecten stoppen of straks maakt ook nog eens van de proejectleider intern een speelbal van zijn eigen tekenaars wordt.
Ik zie het vaak in de begeleiding die ik op dit moment geef: de projectleider die het niet oppakt en er geen tijd in stopt, zal het bedrijf geen aansluiting krijgen op de "BIM" trein.

Andersom kun je ook redeneren: als de projectleiders BIM niet oppikken, wordt het nooit wat met het projectleiden...

De stelling onderschrijf ik, echter de oplossing is niet alleen een kwestie van oppikken doch veel meer een van cultuur en mentaliteit.

Uitzonderingen daargelaten, is het werken met BIM een andere manier van werken en dat betekent een gedragsverandering. Een gedragsverandering die in de 1e plaats organisatie diep moet plaatsvinden, de organisatie kiest ervoor.

In de 2e plaats een gedragsverandering die moeilijk aan de individuele medewerker kan worden opgelegd.

Om BIM in de organisatie te ankeren is oppikken onvoldoende. In deze fase zal je een meer sporen invoering moeten volgen, waarbij communicatie, ervaringsoverdracht en best practice het voorbeeld en de motivatie zijn.

En dan stap voor stap de projectleiders, die wel willen maar niet kunnen betrekken en motiveren.

 

 

Dit is exact wat ook ik al geconstateerd heb in diverse projecten. M.i. wordt dit (mede) veroorzaakt doordat Bimmen veelal wordt geïnitieerd door het operationele niveau, zeg maar de tekenkamer. Langzaam rolt het omhoog de organisatie in. Enthousiastelingen gaan er voortvarend mee aan de gang en laten snel mooie dingen zien. De directeur wordt ook enthousiast en stelt gelden beschikbaar en richt een werkgroep op, zonder dat het management weet wat het betekent voor de organisatie. BIM is hot en wij doen het ook. techniek wordt aangeschaft en er wordt geïnvesteerd. Vervolgens worden projecten bemand en ingericht. Iv tijd, deadlines enz. moet er gepresteerd worden, zeker gezien de investeringen. Echter wordt niet gezien/ gerealiseerd dat het BIM proces geheel anders verloopt en andere vaardigheden/ competenties vraagt dan de traditionele processen zoals wij die kennen in een aanbestedingscultuur. De rolverdeling van de het traditionele ontwerp/bouw team is anders, en moet ook ingevuld worden. De voormalig tekenaar wordt modelleur en verricht zijdelings ook PL-taken en wellicht zelfs bestekschrijver/ calculator functies. De tekenaars onderling controleren en fiatteren. De functie van PL gaat van controleur over naar facilitator. hij ondersteunt het proces, coacht  en motiveert mensen en voorziet in de flow van informatie voorziening.

Elke PL die vasthoudt aan zijn traditionele werkpatroon frustreert uiteindelijk het BIM proces waardoor de kans dat het project mislukt toeneemt. Gerealiseerd moet worden dat de implementatie van BIM een veranderproces is en als zodanig gemanaged moet worden. De techniek krijgt momenteel alle aandacht en de mens wordt vergeten, en daar gaat het mis. Dus, .... eerst de mens en dan de tools.

BIM is een concept wat organisatie breed en diep dient te worden geadopteerd en geactiveerd anders wordt het optimale voordeel niet gehaald.
Reden waarom wij, ICN Solutions, ik regelmatig BIM voor project managers lezingen geef! Duidelijk de mogelijkheden EN onmogelijkheden van het concept helder en duidelijk maak.
Reden waarom ik een boekje (publicatie) bijna gered heb met de titel BIM in Jip & Janneke taal. Het concept is reeds meerdere keren zowat uit mijn handen getrokken! Jij Carl Peter en nog enkelen kunnen dat. Wij maken het onderscheid tussen 'gebakken lucht' en realiteit.
Die organisaties die daarvan gebruik maakten zijn voorop lopend in het BIM landschap.
Uiteraard is mijn lezing, instructie zo men wilt, product onafhankelijk, dus de ware BIM, het concept.
Helaas zijn vele adviseurs, ik vergeet de '' geen echte BIM managers of wat dan ook.
Dus doorgaan met het ware BIM evangelie verkondigen, BIM is een concept! Geen gereedschap!

15 mei aanstaande begint onze cursus BIM management voor projectleiders. Een mooie gelegenheid om aan de slag te gaan met BIM zonder dat jezelf achter de knoppen zit. zie www.spekkink.nl

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+