BouwProfs

De bouw online verbonden.

(bron: Telegraaf)
 
Personeel in de bouw moet het hele jaar vrij kunnen nemen. Volgens vakbond FNV Bouw is het wekenlang platleggen van bedrijven in de zomer ouderwets. De FNV wil daarom dat de bouwvak op de helling gaat.
 

"We hebben straks volop jonge mensen nodig in onze sector", zegt voorzitter John Kerstens van FNV Bouw. "En dat zijn niet meer de traditionele 'kostwinners', maar ook vaak tweeverdieners, die samen het huishouden draaiende willen houden. Dan moet je ook flexibel kunnen zijn. En een vaste periode waarin de baas zegt 'neem maar vakantie', hoort daar niet bij. Het staat een moderne sector in de weg."

 

De vakbond hield een klein onderzoek onder bijna driehonderd leden, en daarbij gaven negen op de tien ondervraagden aan dat ze zelf willen bepalen wanneer ze op vakantie gaan. Ook zegt 90 procent dat hun baas een verplichte vakantieperiode heeft.

Officieel bestaat de bouwvak overigens allang niet meer. Sinds de jaren tachtig hebben werknemers al recht op zeggenschap over wanneer ze hun vrije tijd opnemen. "Maar in de praktijk is de bouwvak nog blijven bestaan", zegt Kerstens.

"Het moet natuurlijk wel een samenspel zijn tussen werkgever en werknemer."

 

BouwProfs is benieuwd naar uw antwoord op de stelling:

 

" De Bouwvak is niet meer van deze tijd. "

 

Bent u het hiermee eens of oneens?

Weergaven: 1271

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Al zitten er bedrijfsmatig ook voordelen aan de bouwvak. Het grootste deel van de werknemers gaat dan ook daadwerkelijk in deze weken op vakantie. Daarna kan er dan ook weer op volle kracht gewerkt worden. Bij veel andere bedrijven waar men een dergelijke periode niet heeft wordt er in de maanden juli en augustus op een laag pitje gewerkt. De ene helft is weg en de andere helft moet de boel nog een beetje draaiende zien te houden... Maw de vakantieperiode smeert zich over een langere periode uit.
Het probleem met gespreide vakanties is dat bedrijven instellingen en overheidsorganisaties bijna 3 maanden niet optimaal functionerren en nauwelijks afspraken gemaakt kunnen worden met een aantal personen gelijkertijd
Zeer zeker mee eens. Het is ook nog eens een periode waarin er over het algemeen erg prettig en effectief gewerkt kan worden. Massale vakanties kunnen beter in hartje winter worden opgenomen als ze buiten tig lagen kleding aan hebben en met ondersteuning van bouwlampen en heaters de werkzaamheden verrichten.
Voor mij als zelfstandig adviseur bouwregelgeving, is het voordeel van de bouwvak, dat men kan verwachten dat mijn bedrijf min of meer gesloten is in een bepaalde periode.
Zonder bouwvak moet ik vervanging regelen en dat doe ik liever niet. Ik handel liever mijn werk zelf af.
Zelf zit ik niet in de bouw, maar heb ik er als headhunter voor de toeleveranciers in de bouw wel mee te maken, dus wil ik toch reageren. Het ligt denk ik inderdaad niet zo makkelijk. Toch lijkt het me dat het mogelijk zou moeten zijn om in de vakantieperiode wat kleinere klussen te doen, of de boel intern een beetje op te schonen en de grote projecten weer op te pakken wanneer weer op volle sterkte. Of is dat echt zo lastig te organiseren? Personeel aan elkaar uitlenen misschien een idee? Is er wel eens een pilot gedraaid met vrije vakantie-opname? Of is het angst, ziet men beren op de weg?


.
Bouwvak is niet meer van deze tijd... daar ben ik het mee eens.
Eigenlijk wordt er bedoeld de bouwvakvacantie is niet meer van deze tijd...
Daar ben ik het nog meer mee eens.
Veel traditie stamt nog uit de tijd dat er met veel mensen gelijktijdig werd gewerkt.
Als de helft dan uitviel dan kon het werk niet gedaan worden.
Dat is tegenwoordig wel anders.
Het zal misschien wel vreemd klinken maar een heleboel werk zou ook zo
gedaan kunnen worden door agrariers of wel boeren.
Die zijn tegenwoordig ook gewend om met gevaarlijke machines te werken.
en die werken in de zomer traditoneel veel harder.
Het kader kan dan met zijn laptopje vanaf Ibiza of wat voor vacantie bestemming dan ook
alles aansturen.
Zo heb ik het idee dat een heleboel bouwwerken "topzwaar zijn"
Dan bedoel ik hiermee de aansturende klasse die zelf geen fysiek werk verricht.
Die houden zich bezig met gejuridiseer en ander gezeur wat allang bekend is
vroeger waren er ook geen Gamma`s, Formido`s, karwei`s voorde afbouw een ware kult tegenwoordig.
Bouw wordt zo het `verbouwen` van huizen in de agrarische zin.
Men zaait hier en daar wat lantarenpalen :-)
De grondwerk machines zijn trouwens overeenkomstig.
En worden zowel voor het één als het ander ingezet.
Als het gelijktijdig druk wordt in de landbouw heeft een ondernemer de keus wat hij belangrijker vind.
Dat stimuleerd ook de vrije concurentie.
"Dichtgetimmerde zaken" NMA van de Mededingingswet, bouwfraude, klokkenluiders zaken worden ook openbaar.
Openbaarheid van bestuur dat wil de overheid ook en ligt in de wet verankerd.
Zie http://www.gemeenteanalyse.org/ die door mij mede is opgezet.
En zie waar de miljoenen rond slingeren
zonder dat iemand er maar weet van heeft, overdreven misschien maar mede door automatiseering
komt er vanzelf steeds meer 'boven water' De cijfers zijn in ieder geval vergelijkbaar.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Leon Elshof:

" Mee eens. Projecten lopen gewoon door. Door de bouwvak kunnen projecten onnodige vertragingen oplopen. Bij afschaffing van de bouwvak hoeft ook niet iedereen verplicht vakantie te nemen in het hoogseizoen. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Richard Marcks:

" Helemaal mee eens. Een verplichte periode vakantie nemen heeft volgens mij alleen voordeel voor de werkgever en niet voor de werknemer. Ook zijn de toeleverings bedrijven afhankelijk hiervan omdat ze in hun bedrijf de planning hieraan moeten aanpassen. Als de bouwvak niet meer van toepassing is hebben ze een gelijkmatiger planning over 12 maanden.
Ook de jonge generatie vaklieden kunnen met hun gezin gespreider vakantie plannen.
Ik denk dat iedereen op den duur hieraan een voordeel hebben. Ook de werkgevers in de bouw.
We leven toch in 2010. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Rob Overdijk:

" Vanuit werknemers perspectief helemaal mee eens; voor de sector zelf zou ik zeggen: laten zoals het is, zeker in deze financieel economische mindere tijd. Wacht in ieder geval tot na 2015 voordat hier definitief op wordt over gegaan. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Roy Koek:

" Ik weet niet of het zo voordelig is voor werknemers. Afschaffen van de bouwvak maakt het voor bedrijven weer duurder en ingewikkelder. Extra administratieve rompslomp, mensen die op drukke momenten weg zijn en in rustige tijden niets lopen te doen en informatie die moet worden overgedragen omdat iemand ineens midden in een project weg is maken het nog aantrekkelijker voor werkgevers om over te stappen op nog meer ZZP-ers. Daarnaast zullen stijgende kosten er voor zorgen dat opdrachtgevers nog vaker met buitenlandse bedrijven in zee zullen gaan omdat deze weer een concurrentievoordeel krijgen.

Waar ik ook nogal verbaasd over ben is dat ik enige tijd terug lees over meer doden door hitte, een meldpunt voor mensen die door moeten werken ondanks dat het erg heet is en bezorgdheid over huidkanker voor mensen die buiten werken in de volle zon. Deze bezwaren komen voor een groot deel van de vakbonden die nu voorstellen om deze mensen nog langer in de heetste periode van het jaar te laten werken zodat ze in het voor- of najaar iets goedkoper op vakantie kunnen.
Tot slot weet ik niet of de individuele werknemer er veel mee opschiet. Zeker als deze bij een klein bedrijf werkt betekend de afschaffing van de bouwvak, door de behoefte aan spreiding, echt niet dat hij/zij zelf kan bepalen wanneer het goed uitkomt. Bij kleinere bedrijven met verhoudingsgewijs veel jong personeel zal het zelfs voorkomen dat er niet elk jaar een vakantieperiode beschikbaar is die gelijk valt met de schoolvakanties van de kinderen. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Lothar van der Zwan:

" Mee eens daar een projecten zelfs DOOR MOETEN! Denk hierbijaaa ondere andere onderwijs.
Onderwijs kan alleen in deze periode verbouwen. Wel is een goede voorbereiding essentieel daar veel toeleveranciers dicht zijn (bouwvak!)

Ondanks het mogelijk afschaffen van de bouwvak, is nu per regio verschillend waardoor landelijke bureaus het lastig hebben om goed te plannen, gaat het gros toch in deze periode op vakantie. Denk aan de schoolvakanties voor de kinderen.

Nadeel van het afschaffen is dat er over een langere periode minder omzet wordt gedraaid en lastig te sturen is daar aannemers hier (nog) geen ervaring mee hebben.
Om teveel spreding te voorkomen is het wel mogelijk om twee weken verplicht vrij te nemen en geen vier hetgeen nu gebeurdt. Voordeel van twee weken verplicht is dat de spreiding stuurbaar wordt. Afschaffen kan alleen als toeleveranciers ook meegaan. "
Als vader van een aantal schoolgaande kinderen, stuur ik een bericht vanuit mijn vakantieadres:

Ik heb 25 jaar bij mijn klanten ervaren dat er zo'n twee deadlines zijn in de bouw, de bouwvak- en de kerstvakantie. Het simpelweg afschaffen van een periode waarin het gehele bedrijf sluit, is een goede gedachte en stuit op een aantal uitdagingen. Die uitdaging zit hem met name in het beschikbaar hebben van het juiste personeel voor de projecten of klussen die in de "vakantieperiode" worden uitgevoerd.

De bouw heeft met de inzet van onderaannemers meer flexibiliteit georganiseerd. Hierbij worden de op een bepaald moment beschikbare onderaannemers vooral geselecteerd op basis van hun prijs. De hoeveelheid zzp-ers is in de bouw t.o.v. andere bedrijfstakken redelijk hoog.

Het niet gelijktijdig beschikbaar hebben van de benodigde diciplines om een project te kunnen realiseren, vraagt daarmee om een strakke organisatie waarbij bedrijven en personen worden ingezet op hun competenties en niet op de laagste prijs. Je zult hiervoor dus de mensen moeten kennen. Je kent ze alleen door op regelmatige basis met ze samen te werken.

Kortom, ik denk dat flexibilisering van de vakantieperiode een goed idee is en dat het moet worden ingebed in een bredere verandering waarin bedrijven op strategische basis langdurig met elkaar samenwerken.

Als dit dan als positief effect heeft dat nederlandse jongens en meisjes zich meer aangetrokken voelen tot het (uitvoerend) werk in de bouwnijverheid, dan is dat te prefereren boven het importeren van flexibiliteit uit Oost-Europa

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+