BouwProfs

De bouw online verbonden.

Brandpreventieorganisaties willen rookmelder verplichten in woningen.

Diverse organisaties voor brandpreventie willen een verplichting voor rookmelders in alle woningen. Volgens Rob Baardse, hoofd Preventie bij de Nederlandse Brandwonden Stichting, is het onlogisch dat in nieuwbouwwoningen rookmelders verplicht zijn en in bestaande woningen niet. Nieuwbouwwoningen zijn immers vaak al veiliger.

Niet alleen de Nederlandse Brandwonden Stichting pleit voor een verplichting van de melders in woningen. Ook het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (Nibra) en de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg & Rampenbestrijding pleiten voor een verplichting. Volgens Lex Schruijer van de Nibra kunnen door een wettelijke verplichting weliswaar wat problemen ontstaan, maar de belangen zijn te groot om de verplichting hier door af te laten ketsen.

Marieke van Daal van de Nationale Brandpreventie Week (NBW) is van mening dat rookmelders in ieder verplicht in huurwoningen moeten. Uit onderzoek blijkt dat de brandweer meestal naar allochtonen of mensen met lage inkomens moet uitrukken. Deze groepen huren vaak. De organisaties willen graag een verplichting omdat branden nog steeds veel dodelijke slachtoffers eisen. Vorig jaar stierven 69 mensen.

Bron: Algemeen Dagblad

Weergaven: 156

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als vossen hun passie gaan preken . . . . . . (moeten wij in euro's gaan denken).

Natuurlijk is ieder slachtoffer er één teveel maar om nu in iedere woning of illegaal onderverhuurd krot achteraf rookmelders te gaan plaatsen.
Dergelijke melders zijn veelal batterij gestuurd, wie controleerd of deze regelmatig getest c.q. batterijen vervangen zullen worden? En het milieu? Vroeger hadden wij een boterberg, straks zal het de batterijberg gaan worden.

Nieuwbouwwoningen met rookmelders aangesloten op het electriciteitsnet is een prima begin, zo zijn wij ook destijds met de veiligheidsgordels in auto's begonnen. Gewoon een kwestie van tijd.
Alleen rookmelders plaatsen is wat kort door de bocht. Naast de actieve melding is zeker ook een goede passieve brandveiligheid van een woning gewenst. Door bijvoorbeeld onkunde van de regelgever heeft bijvoorbeeld een uitruil plaatsgevonden van de 20 minuten brandwerende deur door een rookmelder. Zeker voor een rookmelder op batterijen is deze uitruil een ongelukkige en laagwaardigere keuze geweest. De stelling “Nieuwbouwwoningen zijn immers vaak al veiliger” geldt mogelijk vanuit het perspectief van rookmelderpromotor, maar niet direct voor de promotor van de passieve brandveiligheid.

Het instrueren van medewerkers van die betrokken zijn bij verhuur van woningen ten aanzien van zowel passieve, als actieve veiligheid heeft dan meer resultaat. De rol kan zowel adviserend, als inspecterend zijn, waarbij dan moet worden opgelet wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld aanpassingen woning, gebruik materialen, eigenredzaamheid bewoner, etc.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+