BouwProfs

De bouw online verbonden.

De Nederlandse bouw is niet meer van Nederlanders... maar van Duitsers.

Op cobouw.nl lees ik vandaag het verhaal van Richard Jongste. Richard is directeur van vastgoedzorgbedrijf Maasmond. Volgens Jongste is de particuliere markt zo goed als verdwenen voor Nederlandse aannemers. De Duitse collega's zijn gemiddeld de helft goedkoper qua arbeidskosten.

De Jongste richt zich dan ook helemaal niet meer op particulieren, volgens eigen zeggen omdat het geen zin heeft bij onbekende particulieren een offerte in te dienen als Nederlands bedrijf.

Hoe ervaren jullie de invloed van de Duitsers in de Nederlandse bouwmarkt? Is het echt zo somber gesteld als Richard Jongste het stelt? En belangrijker nog, wat moeten we doen om onze eigen marktpositie te verbeteren?

Weergaven: 418

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dit is in mijn ogen heel gek ,kan me dat niet voorstellen ,omdat de duitse bouw al heel druk is ,en dan helemaal in de regio west 

Kan me wel wat voorstellen dat het goedkoper is ,hoorde van de week dat de beton daar 30 tot 40 % goedkoper is ,maar ook het hout is in Duitsland veel goedkoper als hier ,maar zie de kleinbouw niet verdwijnen ,heb zelf een aantal jaren kleinbouw gedaan ,en daar verdient dus een bedrijf vaak niet veel ,al is de kleinbouw weer de reklame voor het bedrijf.

natuurlijk niet alleen duitse aannemers, maar veel "partijen" op de particuliere markt overspoelen ons waardoor er enorme prijs druk is ontstaan in dit segment, ze rijden met kenteken uit land van herkomst, hebben hier niks te maken met km registratie of bijtellingen voor hun auto' en de verloningen vinden plaats in land van herkomst

Bijlagen:

ze komen uit allerlei landen, en geen probleem met bijtelling km registraties en worden verloond in land van herkomst, belastingdienst heeft geen capaciteit om de individuele bedrijven te bezoeken op hun "kantooradres" ergens in verwegistan, inmiddels hebben we een 200.000 van dit soort ondernemers in nederland rondrijden, of ben ik mischien de enige die op de weg al die vele buitenlandse kentekens rond zie rijden?

Dit medium is uitermate geschikt om meningen en visies te ventileren. Maar... waar blijven de vaklieden in de bouw, de ervaren en goed opgeleide mensen verdwijnen binnen enkele jaren allemaal in de pensioenregelingen. En dan staan de zogenaamde deskundigen lees managers, mooi met lege handen. Alles moet in de haast in, prefab, op de minuut nauwkeurig op de bouwplaats worden aangevoerd. Helaas hebben de Polen en andere Oosterse handarbeiders daar geen trek in. Die zijn in een andere cultuur grootgebracht. Hier te lande werd handarbeid zoals metselaars en stukadoors steeds als minderwaardig beschouwd, er werd met name door de politiek weggekeken als het ging om het enig juiste opleidingssysteem LTS-MTS-HTS. En waar zijn de ervaren uitvoerders, en de (hoofd) opzichters? Allemaal vervangen door managers in driedelig strak en oranje schoeisel... Nog zoiets dat hier regelmatig langs komt: FAALKOSTEN  in de Bouw, het loopt in de tientallen miljoenen (het klotst over de plinten..), hoe kan dat nou met onze super computers en dito software en de techneuten achter de pc-schermen. Maar desondanks roepen dat er meer prefab gefabriceerd moet worden.

Het begon met het standaard bestek. Het is op een drama uitgelopen en dit is m.i. medeverantwoordelijk is voor de ramp in de bouw. Als toekomstige opdrachtgevers niet juridisch geschoold zijn komen de buitenlandse "aannemers" steeds goed weg en vervolgens dient een andere partij voor de (faal) kosten op te draaien. Daarom is de nieuwbouw zo wezenloos duur geworden. Kortom, in de toekomst komt er een chronisch gebrek aan puristen in het bouw, van hoog tot laag;  mede omdat de lonen en salarissen decennialang al naar de verkeerde doelgroepen zijn gegaan. Hetzelfde is m.i. in de installatiebranche aan de orde, en uh, er worden al boeken vol over geschreven, helaas.

Voor zover ik uit het artikel kan opmaken is de concurrentiepositie van Duitse (en terecht opgemerkt hierboven, Roemeense en Poolse) arbeiders veel beter door de strenge arbeidsvoorwaarden binnen Nederland. Waar een Nederlandse aannemer grote bedragen aan sociale premies en voorzieningen moet afdragen heeft zijn Duitse conculega daar veel minder last van, en kan dus voor een lager bedrag inschrijven op werk. Zelfs met de 19% mehrwertsteuer die flink hoger is dan de 6% die hier momenteel geldt. 

Ligt hier niet een deel van het probleem binnen de Nederlandse bouwsector? Aannemers kunnen hun vast personeel niet meer onderhouden door deze hoge premies, er volgen gedwongen ontslagen en iedereen kan terugkeren als ZZP'er onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden. Ligt hier een kans voor de politiek om de sociale zekerheid 'terug te schroeven', om zo baangarantie te bieden en voor aannemers het mogelijk te maken om hun ervaren personeel (betaalbaar) te houden?

En ligt er verder voor Nederlandse bouwers geen kans in Duitsland? In plaats van je zorgen maken om Duitse bouwlieden die 'ons' werk inpikken, over de grens kijken waar de werkgelegenheid stijgt in plaats van daalt? Duitse bouwers zien ons graag komen hoor. 

Ik wens de bouwers veel succes in Duitsland ,of je moet ervaring hebben met bouwen in dat land. We denken allemaal dat wij het land zijn van eisen en kwaliteit ,nou dan kennen jullie nog niet de eisen in de afwerking in Duitsland, want daar kennen ze wel heel goed, hoe je afwerking moet maken,al zijn ze vaak in de ruwbouw anders. Weten we niet meer dat we na de wende,met zijn allen naar Duitsland gingen, en welke bedrijven hebben daar geld verdiend. Hun eisen zijn veel hoger daar,omdat ze dat ook kunnen,als wij daar heen gaan om wat te verdienen,moet je veel kwaliteit in huis hebben 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2018   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+