BouwProfs

De bouw online verbonden.

Anne Elsen is projectmanager Duurzaamheid, en deelneemster aan BouwProfs.

In de BouwProfs subgroep Duurzaam Bouwen op Linkedin stelt zij de volgende vraag:

 

"Ik ben op zoek naar tools (bijv. checklists) die gemeenten helpen energiemaatregelen vast te leggen in het bestemmingsplan. Succesvoorbeelden hiervan zijn ook heel welkom! Laat het me weten als je me hieraan kunt helpen! Bij voorbaat hartelijk dank!"

 

Kunt u Anne helpen met voorbeelden en tips? Laat het haar dan weten en reageer in deze discussie!

Weergaven: 662

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Anne Elsen:

" Geweldig wat een boel reacties! Wat ik meeneem bij het samenstellen van de checklist 'Energie in het Bestemmingsplan' voor mijn opdrachtgever is het volgende: Voorkomen dat bestemmingsplan keurslijf wordt; vertegenwoordigers van alle relevante en deskundige partijen betrekken; kansen benutten om ruimte te scheppen voor energie-aspecten, waarbij toepassen van voortschrijdend inzicht mogelijk blijft; (juridische)mogelijkheden om energie-ambitie in getal weer te geven in het bestemmingsplan onderzoeken.

Overigens wordt door VROM een expertmeeting energie en ruimtelijk instrumentarium georganiseerd, door de afdeling lokale en regionale klimaatinitiatieven. En wel op 22 september a.s. van 2 tot 5 te utrecht. wellicht ook voor een van jullie interessant om jullie expertise vanuit de praktijk daar in te brengen! Mochten jullie hierover meer info willen laat het me dan even weten.
Dank voor alle reacties! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Robert van Kats:

" Beste Anne Elsen,

Erg goed dat je er op bestemmingsplan niveau mee bezig bent. Vanuit BKVV en Lofthome wil ik graag nog een reactie geven. Een van de aspecten die niet direct in een bestemmingsplan staan maar wel met veel gebieden en plekken te maken heeft is de positie van de energiemaatschappijen.

Zo merken wij met Lofthome (een woning die zeer energiezuinig en duurzaam is) dat energiemaatschappijen contracten hebben met gemeenten die beperkend werken. Neem Almere als voorbeeld waar men verplicht is per woning een stadverwarming aansluiting te nemen, terwijl die voor onze energiezuinige woning niet nodig is (o.a. combinatie warmtepomp en vloerverwarming is zelfvoorzienend). Dan moet een koper wel heel erg idealistisch ingesteld zijn om de extra kosten voor de aansluiting te betalen zonder dat deze gebruikt wordt (6000,- is veel voor een particulier).

Kortom - om de koppeling met bestemmingsplannen te kunnen maken - ik zou willen pleiten voor een energie en duurzaam ambitie op te nemen in het bestemmingsplan, maar dat vraagt dus ook een passende houding van de betreffende gemeente ten aanzien van de externen waar die gemeente afspraken mee maakt.

Succes en met vriendelijke groet,

Robert van Kats "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Anne Elsen:

" Beste Robert, dank voor dit voorbeeld. Geeft helder weer hoe het kiezen voor 1 duurzame energievoorziening heel ongunstig kan uitpakken voor andere duurzame initiatieven. En dat ontmoedigt natuurlijk het eigen initiatief enorm. Dat lijkt mij ook niet de bedoeling.

De vraag is of het ene het andere perse moet uitsluiten of dat je het ook anders kunt regelen en afspreken met elkaar. Wellicht kent iemand hier voorbeelden van? Ik neem dit aandachtspunt in ieder geval ook mee, vriendelijke groet, Anne. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Joost Bennekers:

" Ik kan me voorstellen dat je duurzaamheid voor een langere termijn wilt vastleggen in bestemmingplannen. Dan zou ik niet alleen kijken naar energie, maar ook naar materialen, gezondheid en factoren/voorzieningen die kunnen zorgen voor een duurzaam gebied.

Opnemen van minimale eisen in een bestemmingsplan moet er dan voor zorgen dat de grote massa volgers en achterblijvers wel mee moeten op het gebied van duurzaamheid. Voor de voorlopers en bijzondere projecten mag het bestemmingsplan niet te beperkend werken. (Michael, we hebben elkaar gisteren gesproken bij het Nibe, maar weet ik inderdaad waarvan ik je naam ken).

Wellicht kun je je vinden in criteria van duurzaam inkopen, BREEAM gebied of DPL of GPR Gebied. Je kunt natuurlijk ook criteria stellen aan de gebouwen die er mogen komen (citeria duurzaam inkopen, GPR gebouw, BREEAM, Greencalc). Alleen focussen op energie is niet ambitieus genoeg lijkt me. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël De Vos, architect:

" Hé Joost,

Ik probeerde Anne net van het idee af te helpen "duurzaamheid" ook nog in bestemmingsplannen te gaan vastleggen. Er zijn een paar ambitieuze beambten in Nederland die hun stad graag de groenste, duurzaamste, meest ecologische willen maken. (Net zoals wij toevallig gisteren samen een gebouw met een prefabbetonskelet, aluminium gevels zonder te openen ramen en een handjevol PV-panelen, verder gestookt op frituurvet, het duurzaamste kantoor van Nederland hoorden noemen)

Twintig jaar geleden hoorde je de bedoelde beambten niet*, maar nu met "duurzaam" gescoord kan worden zijn ze er als de kippen bij. Niet door middel van inspireren boven op de dwingende regels, maar door te dwingen, boven op de reeds dwingende regels. Vreselijk en geloof me: het werkt op den duur averechts.

Ik constateer dat we met z'n allen steeds meer in-gewikkeld raken. Hele hordes redelijk intelligente mensen verdienen hun geld met het maken en adviseren over regels. Clubs als Nieman verdienen daar veel geld mee en adviseren behalve de overheid ook de architecten en bouwers die het allemaal niet meer kunnen volgen. Mensen raken onthecht door de wildgroei aan regels. We moeten ons dus ONT-wikkelen: dereguleren. Ik roep het maar weer eens: Wetten moeten Essentieel, Eenduidig, Praktisch en Overzichtelijk zijn.

Aan het toch al wazige treintje WRO- Woningwet - Bouwbesluit - NEN-normen nog een wagon van technische bestemmingsplannen hangen maakt geheid een trein die koersonvast, nergens meer "op tijd rijdt".

Laten we ons er liever op richten de bestaande voor-Bouwbesluitelijke-bouw (meer dan 75% van de voorraad) op te waarderen zonder te dwingen.

* Mensen als Michiel Haas, Renz Pijnenborgh, Tjerk Rijenga, Peter Schmid hoorde je gelukkig wel en mij ook. "
jacques serle zei:
(Energie gegevens.) Laat de markt zijn werk doen en maak alle gegevens voor iedereen openbaar.
Dat laatste gebeurt toch wel.


Gelezen :

Geweldig wat een boel reacties! (juridische)mogelijkheden om energie-ambitie

Vreselijk en geloof me: het werkt op den duur averechts.

niet zolang betutteld moet worden tot de revolutie uitbreekt.

Mensen raken onthecht door de wildgroei aan regels.

Europa energielabel Energieprestatiecoëfficiënt

Verder las ik: Vlaams Gewest d`uwen loft. Wist gij dat d`uwen lofting ook vergunningsplichtig is in NL ? echt zot! ik verschiet ervan.

JS :
De overheid wordt in dit geval is de aantaster van de privecie. In Duitsland zou men hier nog heftiger antie op reageren.
Ik woon in een ongeisoleerd huis met enkel glas en s`winters of als het kouder wordt hang ik noppenfolie voor de ramen
met nog eens de gordijnen dicht als het een beetje donker wordt dat isoleerd goed.
Niemand ziet dat want er hangen toch al heel erg dichte vitrages vanwege de aangerenzende stoepen voor de deur.
Verder alleen een gaskachel uit de zeventiger jaren. Maar wie heeft hier eigenlijk wat mee te maken?
Mag het daarom niet verkocht worden? des te beter dan heb ik tenminste iets om in te wonen.
Het kan altijd nog erger. Desondanks heb ik relatief nog veel geld in het noodzakelijk onderhoud gestoken.
De lokale overheid moet zich gewoon nergens mee bemoeien.
Behalve misschien als buren ruzie maken. Of brand gevaarlijkheid.
Voorzetramen zijn ook een mooie oplossing voor oudere gebouwen om ze beter te isoleren.
Die betalen zichzelf in één jaar terug.
. . . Belachelijk eigenlijk dat men bijvoorbeeld in Amsterdamse grachten panden geen dubbel glas mag zetten.
Ik zou daar in Amsterdam wel eens voor €3.50 (drie euro en vijftig cent) aan noppenfolie achter de ramen willen zien hangen.
Kijken welke politiemacht daar weer voor uitrukt om dat te verhinderen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+