BouwProfs

De bouw online verbonden.

(Bron: energysquare.nl)

 

Huizenbezitters zien meer brood in een keuken voor waardevermeerdering dan in isolatiemaatregelen. Dat schrijft Marianne Nevens, adviseur gebiedsontwikkeling bij advies-en ingenieursbureau DHV.

Stimuleringsprogramma's om het energieverbruik van bestaande woningen terug te dringen slaan niet aan. Huizenbezitters geloven er niet in. Het wordt hoog tijd dat de overheid een stap verder gaat en energiezuinige investeringen als isolatie en dubbel glas verplicht stelt.

Heeft verplichten zin? Is het praktisch haalbaar? En is het maatschappelijk wenselijk? Kan eigenwijze eigenaren ook zonder dwang de ogen worden geopend?

Weergaven: 468

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Als ik naar mijzelf kijk is de drempel financieel nog te hoog. Bij de koop van mijn huis, twee jaar geleden heb ik ook de keuken vervangen en meteen dubbel glas laten zetten. Zelf heb ik de 1e verd. nageisoleerd (betonnen borstwering onder de kozijnen) Dit zijn zaken die direct merkbaar zijn in comfort, los van de prijs.
Vorige week heb ik gekeken naar zonnepanelen (als ik duurzaamheid stimuleer vanuit het werk moet ik zelf ook wat bijdragen). Een terugverdientijd van 8 -12 jaar is mij nu nog te veel, financieel is het een te hoge drempel om het nu te doen en misschien wil ik eerst wel de zolder aanpakken met een dakkapel voor als de kids groter worden. Stimulering door bijvoorbeeld accijns (au, mijn portomonee) lijkt mij inderdaad ook geen echt probleem. De terugverdientijd wordt ook korter en daardoor de drempel lager. Volgens mij ben ik hierin geen uitzondering, met dat verschil dat ik vanuit mijn werk ook met duurzaamheid bezig ben, misschien moet ik alvast gewoon een principiële keuze maken.
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Hubert Sistermans, eigenaar S.I.S.:

" Verplichten is een angstmaatregel en zal niet bijdragen aan het op grote schaal energiezuinig maken van de woning. Zolang er onacceptabele terugverdientijden zijn en onbegrijpelijk incentives komt het geloof er niet, laat staan de daad. "
Marianne Nevens haalt in haar artikel een uitspraak van mij aan dat stimuleren niet zou werken. Dat is te kort door de bocht. Ik ben altijd een voorstander geweest van stimulering, maar vroeg (en vraag) mij af of de toegepaste stimuleringstechnieken wel effectief zijn. Geld is één, de manier waarop het wordt ingezet is iets anders.Wij hebben goede ervaringen met de MMM-premie die wordt benut door de MMM-aanbierders, voor hun klanten. Deze variant vindt navolging in de provincies Zeeland en Utrecht. Verder verwacht ik effectieve werking van differentiaties in de fiscale sfeer (bijvoorbeeld hypotheerenteaftrek, overdrachtsbelasting, aftrek inkomstenbelasting). Hier zouden hefbomen moeten worden ingezet waarbij het niet verbeteren van de woning fiscaal onaantrekkelijk en wel verbeteren van de woning fiscaal aantrekkelijk zou moeten worden gemaakt. De oveheid kan dit lastenneutraal op de rijksbegroting invoeren en het kan voor meerdere jaren 'blijven staan'. Een eerste stap in de verplichtende sfeer zal de handhaving van het energielabel moeten zijn.
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Hubert Sistermans, eigenaar S.I.S. bv:

" Verplichten is een angstmaatregel en zal niet bijdragen aan het op grote schaal energiezuinig maken van de woning.
Zolang er onacceptabele terugverdientijden zijn en onbegrijpelijk incentives komt het geloof erniet, laat staan de daad. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Pascal Huntjens, Adviseur Bouwkunde Maandag:

" Onzin maatregel. Dat zou hetzelfde zijn om bij oude auto's ABS te verplichten. Hierbij gaat het zelfs om slachtoffer beperking, en dat doen we toch ook niet?

Daarbij komt dat niet iedereen (vooral in een recessie) het geld heeft om maatregelen uit te voeren.

Ik denk dat energiebesparende maatregelen vanzelf vaker zullen worden toegepast naarmate nieuwe generatie mensen de woningen gaan betrekken. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+