BouwProfs

De bouw online verbonden.

Zou herbruik stimulatie van b.v. bouw & sloopafval bij een bouw & renovatie project of verbouwen een goede start kunnen zijn om ook cradle to cradle te stimuleren?

Cradle to Cradle > remaking the way we make things>

                              

Cradle to Cradle

Afval is waardevol !

Remaking the way nature make things

 

Weergaven: 516

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Natuurlijk is dat een goede start. Er worden ook nieuwe technieken ontwikkeld om dit eenvoudiger te maken door bijvoorbeeld Mosa, Van Gansewinkel en Euroceramic (gresbuizen). Maar wellicht moeten we eerst beginnen met de branche te leren wat Cradle to Cradle precies is en waarom dat dit belangrijk is want ik zie nog veel onzin over C2C in de pers verschijnen. Vooral de bouw krijgt snel te maken met tekorten aan grondstoffen. En laten we beginnen bij de bouw van nieuwe gebouwen rekening te houden met het einde van de levensduur door te documenteren welke grondstoffen er verwerkt zijn.

Veel sloopbedrijven halen opbrengsten al uit hergebruik van grondstoffen dus is vaak ook al rendabel.
Volgens mij gaat C2C uit van upcycling van materialen. Hergebruik van sloopafval is m.i. re- of downcycling.

In de restauratie wereld wordt al veel materiaal hergebruikt, denk aan stenen, dakpannen, lood, deuren, ramen, kozijnen, houtenbalklagen, gebinten, natuursteen ect.

Er bestaat in hergebruik van bouwmaterialen al jaren een levendige handel.

 

Misschien onnodig te melden maar toch: er is een groot verschil tussen hergebruiken / recylcing en Cradle to Cradle, wellicht de definitie toevoegen aan de bovenstaande vraag.

Stimuleren van hergebruik is uitmate nuttig, maar het belangrijkst is om de kringlopen te sluiten en de oplossing zoveel mogelijk lokaal te houden. Ga je een gebouw slopen, gebruik dan het granulaat van het gesloopte gebouw als mengsel voor het nieuw te storten beton. Dit is beter dan dat het ergens als granulaat in een snelweg vermalen wordt. Cradle to Cradle draait om het sluiten van kringlopen, maar het is daarbij uitermate belangrijk dat gebouwen uiteindelijk zelfvoorzienend worden. Zowel in energie, als water, als materiaalgebruik. Wie meer informatie over dit onderwerp wil mag contact met me opnemen, ik ben er zojuist op afgestudeerd. rinogroenenberg@gmail.com

 

Dat is een goed punt. Er wordt veel te weinig aan uitkomende bouwmaterialen hergebruikt in de nieuwbouw en in de renovatie. Het probleem zit hem in de bestekken waarin staat welke materialen de aannemer moet toepassen. Daar staan namelijk alleen maar nieuwe materialen in, die geleverd moeten worden volgens een keurmerk. Dat keurmerk wordt alleen gegeven op nieuwe materialen. Dus teruggewonnen bouwstoffen krijgen geen eerlijke kans en moeten dan maar verwerkt worden tot een nieuw product. Het zit dus niet in de techniek maar in de bureaucratie.

Wij doen dat hier in Loosbroek al tien jaar in samenwerking met collega's uit de houtbranche waarvan we hun houtafval krijgen  en van Kaathoven afvalrecycler uit Uden , die ons voorzien van houtafval !

Je krijgt tranen in je ogen als je ziet wat men allemaal weggooit ! Wij houden er 7 man mee aan de gang en hebben nu al dik 6 maanden geen nieuw hout meer gekocht  !

Laten we in de bouwbranche eerst eens duidelijk benoemen wat we bedoelen met alle termijn als: C2C, CO voetprint, duurzaam bouwen, cleantech, nul woning enz.

Als betrokkenen in de bouwkolom deze termen al door elkaar halen en verkeerd gebruiken, wat moeten onze afnemers hier dan van begrijpen ?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+