BouwProfs

De bouw online verbonden.

(bron: cobouw.nl)

 

Het ministerie van Economische Zaken stelt nog dit jaar 5,9 miljoen euro beschikbaar om innovatie bij kleine en middelgrote bouwbedrijven te stimuleren.

De regeling houdt in dat bedrijven, bijvoorbeeld onder begeleiding van een brancheorganisatie, een meerjarig innovatieplan kunnen uitvoeren. Het moet gaan om plannen die "het product of proces van het bedrijf verbeteren''.

Volgens minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is het "belangrijk om de bouw te stimuleren om te blijven innoveren. Juist in dit soort zware tijden sneuvelen innovatieve projecten helaas vaak als eerste.''

 

Bij deze legt BouwProfs de volgende stelling aan u voor:

 

"Het is slecht gesteld met innovatie in de bouw."

Bent u het eens of oneens met deze stelling? Wij horen graag waarom.

Weergaven: 555

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Bas Waterham:

" Oneens met de stelling (lijkt standpunt.nl wel). Innovaties zitten vooral in het MKB. Gaat vaak om kleine verbeteringen en vernieuwingen die niet voor grote publiek zichtbaar zijn maar wel degelijk van grote waarde kunnen zijn voor de prestaties van bedrijven in de bouwnijverheid.

Voor ons bedrijf (BUVA Rationele Bouwproducten Barendrecht) is innovatie van levensbelang. Hiervoor is zelfs al in de jaren 60 een speciale afdeling opgericht. Door daarbij te focussen op de specifieke Nederlandse markt hebben wij een zeer goede reputatie opgebouwd door met steeds betere oplossingen te komen op het gebied van ventileren, hang- en sluitwerk, aluminium en kunststof profielen en hardglazen ramen.

Als eerste fabrikant kwamen wij met meerpuntssluitingen, zelfregelende ventilatieroosters, nastelbare sluitkommen, nastelbare scharnieren en ga zo maar door. Innovaties waar kozijnfabrikanten, aannemers en vastgoedbeheerders dagelijks van profiteren. Op de beurs HOUT 2010 presenteren we opnieuw een groot aantal revolutionaire innovaties waar de bouwwereld de vingers bij af zal likken. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Gerard Wessels:

" Investering in innovatie vindt wel degelijk plaats met name bij toeleveranciers voor de bouw. Vele producten en systemen worden minder arbeidsintensief en kwalitatief beter. Het ook toepassen van die beschikbaar gekomen innovatieve producten is een veel moeizamer verhaal.

Het introduceren van nieuwe materialen en of processen kost extra tijd t.o.v. de reeds bekende gang van zaken. Voor advies- en ontwerptrajecten bijvoorbeeld is vaak een minimaal budget beschikbaar terwijl daar juist de winst voor de opdrachtgever kan worden behaald. De tijd ontbreekt gewoonweg om verschillende alternatieven tegen elkaar te kunnen en te mogen afwegen.

Calculatiebestanden van uitvoerende partijen zijn over het algemeen artikelgerelateerd waardoor toepassing van nieuwe materialen moeizaam verloopt als die bestanden niet regelmatig worden aangevuld en of ververst met innovatieve en nieuw beschikbaar gekomen materialen.

Innovatie wordt soms geremd doordat het toepassen van bekende technische concepten veel minder risico oplevert dan je nek uitsteken voor een nieuw innovatief concept. Een gebruiker gaat vaak liever voor een betrouwbaar en reeds bewezen concept dan dat er risico wordt gelopen op de bekende "kinderziekten". Pionieren is niet iedereen gegeven.

Toepassen van innovatieve producten en concepten zal meer plaatsvinden in een markt die voldoende aanbod op omzet levert. Veel aanbod van werk zal het zoeken naar producten die bijvoorbeeld arbeidstijd verkortend werken wel meer stimuleren.

Zodra er daadwerkelijk voordeel in exploitatie kan worden bereikt (lees besparing op energiekosten) blijkt er meestal wel meer belangstelling te zijn voor innovatieve oplossingen. In die situaties wordt wel gekeken naar de mogelijkheden. Helaas staat tegenover een verlaging van de exploitatiekosten vaak een fors hogere investering (denk aan LED-verlichting). Zolang in de bouw de nog te vaak gehanteerde "potjes" bouwbudget en exploitatie elk een eigen belang dienen valt het niet mee om overall een gunstiger resultaat te bereiken.

Ik ben er van overtuigd dat in de ontwerpfase met een meer reeel budget, een meer gezamenlijke ontwikkeling van een project, tijd en een beetje lef om nieuwe concepten te kunnen toepassen vaak al veel meer mogelijk is dan tot op heden wordt toegepast. "
Wacht maar tot de bouw weer aan trekt... Dan is geen tijd meer voor innovatie maar er is ook geen tijd meer om vaklieden op te leiden..
Dit gaat onheroepelijk leiden tot schreeuwende tekorten.
Kijk,,, dan gaat het om makkelijk en snel bouwen.
De bouw moet wel om.. nu is het grote vertrek van praktische kennis aan de orde van de dag.. Meer slimme, technisch hoger opgeleide specialisten gaan de aannemers helpen beter voor te bereiden, industriele prefab systemen toe te passen en partners te zoeken die helpen de klus te klaren in plaats van onder aannemers elke keer weer uit te knijpen... read my lips.. het roer gaat voor 2015 om!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+