BouwProfs

De bouw online verbonden.

Van een aantal bouwmaterialen is bekend dat er gezondheidsrisico's kleven aan het werken met deze materialen. Asbest is uiteraard bekend. En ook van PUR wordt beweerd dat het werken daarmee en het gebruik daarvan ongezond is.

Het werken met glaswol en steenwol zal op termijn leiden tot vele claims. Dat meldt tenminste de website letselschade.nl. In zeer veel huizen zit glaswol en steenwol verwerkt. De reden lijkt logisch, beide bouwmaterialen hebben een hoge isolerende werking. Toch zijn de gezondheidsrisico's met het werken met glaswol en steenwol aanzienlijk.

Een zeer vooraanstaand longarts met een specialisatie op dit gebied, Marjolein Drent, luidt de noodklok. Volgens Drent zijn de effecten van glas en steenwol het best te vergelijken met die van asbest. Veel mensen laten zich zand in de ogen strooien vanwege het argument dat het werken met glaswol en steenwol geen kanker kan veroorzaken, dit in tegenstelling tot het werken met asbest. Maar het werken met glaswol en steenwol kan wel longfibrose veroorzaken. Een dodelijke ziekte, terwijl veel kankersoorten inmiddels goed behandelbaar zijn. 

Weergaven: 6274

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Helaas is er voor mesothelioom (asbestkanker) nog steeds geen genezende behandeling mogelijk. 

Neemt niet weg, dat ik zeker vind dat we ons bewust moeten zijn van de gevaren van  werken met glas- en steenwol. Zowel met betrekking tot de arbeidsomstandigheden en bescherming als ook met betrekking tot veiliger alternatieven.

Ook vraag ik mij af, hoe schadelijk glasvliesbehang is voor de verwerker.

Ik ben zelf bezig een oude woning op te waarderen naar hoger energielabel. Omdat de kosten van Isovlas bijna twee keer zo duur waren in verhouding tot steenwol, hebben we besloten om de ene helft van de woning (HSB) met Isovlas uit te voeren en de andere helft met steenwol. Het zou ook beter zijn als minister Blok zou besluiten om op isolatie-materiaal 6% BTW te bereken. Ik denk dat wij dan eerder voor het gezondere Isovlas hadden gekozen. Een gemiste kans. Ik denk dat steenwol en glaswol het nieuwe asbest wordt. Na 2024 is er voor de saneerders weer vervolg klus.

Reactie van Tristan Frese via de BouwProfs groep op Linkedin: 

Glaswol en steenwol word nu al gezien als het nieuwe asbest van de toekomst en zal naar alle waarschijnlijkheid onder het zelfde regime verwijderd dienen te gaan worden? Maar gaan we het dan nog toepassen en met name hoe?

Reactie van Wouter van Pernis via de BouwProfs groep op Linkedin:

Er is een heel goed alternatief: vlaswol of vlasvezel. Heb het in mijn eigen woning gebruikt en er zijn geen verwerkingsvoorschriften.

Reactie van Rens Borgers via de BouwProfs Linkedin groep:

Ja inderdaad mooie materialen. Een aantekening kijk goed naar de exacte samenstelling van deze isolatiematerialen. Zij hebben vaak ook binders, steunvezel, brandvertragers en fungiciden nodig om aan de gestelde eisen te voldoen .

Voor ons is hennepvezelisolaltie de meest ecologische keuze. PLA als binder, gemaakt uit maiszetmeel en "soda " als brandvertrager. Bovendien is het blijvend stabiel, werkt het fijn en het ruikt lekker. Er is zoveel mogelijk met biobased en wij doen het graag en goed.

Reactie van Patrick Schreven in de BouwProfs Linkedin groep:

Er zijn inderdaad veel interessante BioBased materialen en bouwmethoden toepasbaar als alternatief. Vooral al deze materialen en bouwmethoden geldt dat je ze op de juiste manier moet toepassen, de juiste detailleringen moet aanhouden en de voorschriften van de fabrikant moet aanhouden. ORGA bouw heeft ruime ervaring in het toepassen van verschillende ecologische BioBased bouwmaterialen en bouwmethoden. Wij adviseren, ontwerpen en realiseren projecten in heel Nederland.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+