BouwProfs

De bouw online verbonden.

Mag het casco op de vloer buiten de funderingslijn worden geplaatst?

Als particulier wil ik op termijn mijn eigen woning bouwen, en ben druk bezig om mijn eisen voor de woning op een rij te zetten, materiaal- en constructieve kennis op te doen, en ideeën te ontwikkelen. Uiteraard zal alles te zijner tijd in een volledig ontwerp moeten worden gegoten door een architect en constructeur. Maar  ik wil zelf snappen hoe en waarom...

Mijn vraag is de volgende: in mijn omgeving zie ik dat veel grote woningen gebouwd worden op een 35 cm brede gestorte fundering op palen. Blijkbaar is dat wel voldoende voor de meeste, ook grote vrijstaande, woningen. Nu wil ik graag fors beter isoleren dan het bouwbesluit 2012 eist, dus ik heb m'n oog laten vallen op 160 mm dik Unilin Utherm Wall met een Rd van bijna 7.

Als dat in de spouw moet passen, dan heb ik geen andere keuze dan om het binnenspouwblad dat op de kanaalplaatvloer staat, naar binnen te verplaatsen om toch nog 40 mm lucht over te houden. Dan heb ik een oplegbreedte voor de kanaalplaatvloer op de fundering van 100 mm, maar het binnenspouwblad staat daarop 70 mm naar binnen geplaatst zodat die virtueel maar 30 mmm overlap heeft met de fundering (of zelfs minder als de fundering niet perfect recht ligt). Dat voelt intuitief niet goed aan aangezien de drukkrachten niet loodrecht vanuit het casco door de kanaalplaatvloer heen op de fundering kunnen worden overgebracht. Is het dus nodig om de fundering minimaal 400 mm te nemen? Of is er constructief geen probleem?

Hopelijk kan iemand er iets (algemeen) zinnigs over zeggen, dan kan ik weer verder puzzelen.

Weergaven: 647

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Laat ik met een lach op het gezicht zeggen: Hé, het is hier bouwprofs, niet bouwamateurs. Je wilt al gaan detailleren als je nog geen architect of constructeur gesproken hebt??? Nou, dáárom moet je nu juist een architect of constructeur bellen.

Ik ben het wel een beetje eens met Michaël, deze detaillering hangt sterk af van andere keuzes zoals funderingstype, type begane grondvloer e.d.. Voor deze fase gewoon uitgaan van een bredere funderingsbalk van 450 mm. Het gaat om zowel de excentriciteit van de belasting uit het binnenblad ten opzichte van de palen als de belasting op de vloerrand (dwarskrachtcapaciteit). Later in overleg met de architect en constructeur kan de balkafmeting geoptimaliseerd worden.

Dag Michaël,

Ik begrijp je terughoudendheid en heb zelf ook even goed nagedacht of ik wel op dit forum terecht zou kunnen. 

Ik heb mijn profieltekst wat uitgebreid over mijn hoe-en waarom, misschien snap je dan beter mijn insteek. Je zal mij hier nooit een vraag zien posten als "met welk plugje moet ik mijn vloerverwarmingsbuizen vastzetten aan de isolatie"...

Dank voor je antwoord Mischa, word ik weer wat wijzer van. Het roep een vervolgvraag bij mij op, pure interesse. Je noemt excentriciteit van de belasting. Nu lijkt me de belasting vanuit het binnenspouwblad (casco, vloeren plus wat daarop staat, dak) veel hoger dan vanuit het buitenspouwblad. Wordt een funderingsbalk ook wel eens excentrisch gestort ten opzichte van de palen, dus de palen zover mogelijk naar de binnenkant van de fundering om de hoge belasting aldaar optimaal op te vangen?

Als je voor 450 mm balken gaat, kan het inderdaad zo zijn dat de palen excentrisch geplaatst worden. Bij slankere balken is de excentriciteit vaak zo beperkt dat hier geen rekening mee gehouden wordt. De paalkoppen kunnen immers ook enige excentriciteit opnemen, terwijl dit positieve effect meestal niet meegenomen wordt.

In het begin verhaal van Jeroen Boschma heb ik gelezen over kanaalplaten.
Deze zou ik toch afraden vanwege de onmogelijkheid deze ooit te kunnen hergebruiken.
Ook als voorbeeld van latere verbouwing of aanpassing is het onmogelijk duur.
Het is niet aan beton van kanaalplaten aan de buitenkant te zien of er hier of daar scheurtjes in zijn / zitten.
Diverse hoorzittingen en rechtstoestanden verder ben ik daar Inmiddels zelf achter gekomen.
Zelf heb ik een "ding" * neergezet wat door een verzekeringsmaatschappij onmiddelijk op het dubbele van het bedrag werd ingeschat.
Dat was de eerste verdienste.
In de leer > volgorde > heb ik eerst bouwkunde en daarna electrotechniek/electronica gedaan.
Als men alleen met herbruikbare materialen werkt heeft dit het voordeel dat er alleen gewerkt kan worden met een
sterkte tabbelen boekje en meer niet.
Bovendien wordt behalve veel geld ook het milieu ook nog eens gespaard.
*€15000.

Dag Jeroen,

je wilt graag verder puzzelen, schrijf je. Een goed geïsoleerde wand past makkelijk in 350 mm, mits je de isolatietechnisch weinig zinvolle baksteen aan de buitenkant laat vervallen.

Overigens heb ik de afgelopen drie jaar ook een denkproces doorlopen, waarbij hoofdlijnen van een ontwerp, details en kosten steeds met elkaar gekoppeld bleken te zijn. Daarbij is het ook een uitdaging om daarbij passende bouwprofs te vinden.

Het ontwerpresultaat: http://huis2050.nl/voorbeeldwoning/

Succes!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+