BouwProfs

De bouw online verbonden.

Vandaag staat op cobouw.nl te lezen dat Minister Donner (wonen) het nieuwe Bouwbesluit met veegbesluit later in werking laat treden. Zo hebben bouwers en architecten meer tijd om aan de regels te wennen.

Dat zei de bewindsman woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer. "Ik denk aan 1 juli 2012 of bijvoorbeeld 1 april. Maar ik wil eerst de bouwsector daarover horen." De minister benadrukte dat hij alle stukken wel per 1 januari 2012 vastgesteld wil hebben. "De extra tijd is niet bedoeld voor discussies."

Bouwend Nederland hoopt dat het nieuwe Bouwbesluit 1 april in kan gaan maar als het echt niet anders kan dan de brancheorganisatie ook leven met 1 juli.

Hoe kijkt u tegen het besluit van minister Donner aan? Is het verstandig het Bouwbesluit later in werking te laten treden?

Weergaven: 557

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Volkomen terecht om het uit te stellen.

In het bouwbesluit 2012 wordt de Eurocode aangstuurd echter deze eurocode is verre van compleet.

Nederlandse bijlagen hebben alleen Engelse wijzigingsbladen of ontbreken nog.

Eerst de boel compleet op orde, 3 maanden invoertijd en dan kunnen we ermee werken.

Ik ben alleen bang dat het de NEN ook in maart de boel nog niet op orde heeft.

Het lijkt mij verstandig om alle zaken eerst volledig op de rij te hebben. Dus zowel het besluit als de verwijzingen hierin.

Tevens is de koppeling met de EU-koppeling nog verre van ideaal zowel in vertaalvorm als besluitvorm.  Wachten dus tot alles in 1 keer goed is.

Er zijn vier mogelijkheden: per 1 januari (geen uitstel), per 1 april 2012, per 1 juli 2012 of uitstel voor onbepaalde tijd.

Minister Donner doet nu voorkomen dat hij uitstel wil verlenen om de bouwsector te behagen, maar of dat een juiste voorstelling van zaken is?

Wie voor uitstel voor onbepaalde tijd pleit, is waarschijnlijk een dogmaticus die pas tevreden is als het besluit helemaal aan zijn (of haar?) kwaliteitsstandaarden voldoet en iedereen gesteld staat voor de uitvoering. Het lijkt beter om daar niet op te wachten.

Wie pleit voor invoering per min of meer direct denkt waarschijnlijk aan zaken die in dit besluit goed of beter geregeld zijn en waarvan invoering niet kan of hoeft te wachten. Het zou jammer zijn als die pas later worden ingevoerd.

Een uitstel van 3-6 maanden kan helpen om de branche (ambtenaren van bouw- en woningtoezicht daarbij inbegrepen) te laten wennen aan het besluit. Maar dat is niet het enige. De weken tot aan de jaarwisseling kunnen ook nog worden gebruikt om het besluit te verbeteren. Het belangrijkste is dat de tussenliggende tijd goed wordt besteed, dat de onzekerheid in de tijd begrensd is en dat er snel duidelijkheid komt over de aard en tijdshorizon van een fundamentele verbetering van dit besluit.

 

 

 

 

Zo snel mogelijk overgaan naar duurzame bouw met schoon en leefbaar voor de doelgroep is noodzakelijk. Een veegbesluit kan daar aan meewerken.

Ik vind het niet verstandig. Ik heb daarbij zoiets van: Je kunt er toch pas aan wennen als het van kracht is?

Dus als vele deskundigen hebben bepaald dat deze nieuwe bouwregels nodig zijn, dan kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Stilstaan is achteruitgang.

Gezien het probleem i.c.m. de Eurocode zou men wellicht tijdelijk kunnen besluiten om alles wat Europees aanbesteed dient te worden nog bij het oude te laten. Ik weet; dat is wel een heel groot bouwvolume, maar laten er vast aan wennen waar het kan en een voorbeeld zijn van goed bouwen.

Ik sta niet zo achter al dat uitstel (oorspronkelijke invoering 1 januari 2010). Als bedrijf zijn we inmiddels sinds bouwvak 2009 bezig onze mensen zowel extern als intern op te leiden in werken met de diverse Eurocodes. We doen de projecten nog slechts incidenteel met de Eurocodes in verband met extra bouwkosten voor de opdrachtgever (want gebouwen worden er toch weer iets duurder door) en omdat nog niet alle toeleveranciers hierop voorbereid zijn. Echt wennen doe je pas als de regels ingevoerd zijn, dus uitstel heeft wat dat aangaat niet zoveel zin. En dit leidt voor ons wel tot meer opleidingskosten in een markt die scherpe prijzen vraagt. Gezien onze kennis van de Eurocodes zou ik liever zien dat invoering zo spoedig mogelijk plaats vindt.

Leuk om bovenstaand te lezen dat het belang van goede Europese normen (waaronder Eurocodes) en nationale normen (NEN-normen) wordt onderkend.

 

Wij van NEN streven ernaar uiterlijk aan het eind van dit jaar “de boel op orde te hebben”, zoals u dat noemt. Dat betekent dat alle Eurocodes verkrijgbaar zijn, die bovendien allemaal vertaald zijn (exclusief die gaan over het onderwerp “aardbevingen”).

 

Ook de nationale bijlagen zullen voor het eind van 2011 gepubliceerd zijn, in eerste instantie in de Nederlandse taal. NEN is dus zeker wel klaar voor het eind van 2011. En dus ook voor de invoering van het nieuw Bouwbesluit, wanneer dat dan ook in werking mag treden.

Het is de vraag in hoeverre uitstel wenselijk is. Op dit moment zijn er projecten in voorbereiding met inachtneming van het bouwbesluit van 2012. Uitstel van het nieuwe bouwbesluit houdt in dat voor sommige projecten e.e.a. dient te worden aangepast om te voldoen aan het huidige bouwbesluit.

 

Belangrijker is dat een eventuele uitgestelde datum echt onwrikbaar vast ligt. 2,5 maand voor de geplande invoering aankondigen dat de invoering wordt uitgesteld is erg kort van te voren.

Het gaat bij dit uitstel niet om het meer tijd te geven aan de bouwers en architecten, maar aan Bouw en Woningtoezicht. Architecten (en de bouwers) ondervinden van dit uitstel (van de inwerkingtreding) alleen maar last, omdat zij nu met hun (ontwerp)plannen rekening houden met het indienen op basis van het nieuwe Besluit 2012 vanaf 1 januari: Of zij moeten nu de bouwplannen weer aanpassen, of de plannen staan een half jaar in de ijskast.

Overigens zijn wijzigingen op het BB2012 en het Veegbesluit niet meer mogelijk volgens de Minister afgelopen woensdagavond. Het gaat alleen om de inwerkingtreding.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+