BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op 4 en 5 mei aanstaande wordt de beurs Passive House in Brussel gehouden. Het is niet toevallig dat gekozen is voor Brussel als locatie voor dit toonaangevend evenement. In een eerder artikel berichtten we op BouwProfs dat alle nieuwbouw en renovatie in Brussel vanaf 1 januari 2015 Passief dient te zijn. Het besluit is van toepassing op zowel de woningbouw als ook voor kantorenbouw en scholen. Een prachtig voorbeeld van het hoge ambitieniveau dat het Brusselse gewest aan de dag legt inzake duurzaamheid. Wie gaat bouwen in Brussel zal vanaf 2015 de passiefstandaard volgen.

Een belangrijk sleutel voor het Brusselse succes ligt in het overleg dat de overheid heeft gevoerd met de betrokken partijen. Zo was het passiefhuisplatform VZW onderhandelingspartner voor de bouw en nam Minister Evelyne Huytebroeck alle tijd om de weerstanden vanuit de markt in overweging te nemen.

Dankzij deze adequate aanpak is Brussel koploper in de Europese passiefbouw. Wat vind jij, moeten we in Nederland deze aanpak ook gaan volgen en moeten we Passief bouw per wet gaan regelen?

Weergaven: 1455

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie van Arjen Slooves via BouwProfs op Linkedin:

Waarom is dit de aannemer op kosten jagende wetsvoorstel er nog niet vraag ik mijzelf af. Net als het energielabel. Is er soms een anti-lobby?

Naar mijn mening slaan we hier twee vliegen in een klap. Als iets een succes moet worden staan de neuzen allemaal dezelfde kant op, of we comformeren ons aan de wet.
Aamgezien het eerste mij onmogelijk lijkt is een wet het snelst werkende medicijn voor de doodzieke woningbouw om weer gezond uit de bouwcrises te komen. In ieder geval liggen hier kansen voor zowel de bouwbranche als de consument. Waneer de bouwbranche deze weg van bouwen op de juiste wijze inslaat kan dit een veranderproces inluiden voor de hele branche.

Zaken om naar mijn mening rekening mee te houden:

Geen duurzaamheid maar woonkwaliteit bieden
Het merendeel van de (toekomstige) eindgebruikers (incl.
de starters op de woningmarkt) zijn sterk gericht op de bestaande bebouwde vertrouwde omgeving waarbij de overstap naar een passief huis op een nieuwbouwlocatie door hoge (ver)huiskosten nu veelal nog te groot is.

Promotie dient dan ook op meerdere fronten plaats te vinden;
Duurzaamheid is nu de grootste factor. De doelgroep wordt hier eerder koud dan warm van.
Een belangrijkere factor is echter de lifestyle. Bijvoorbeeld een zeer prettige buiten- en binnenomgeving. Beperk de eindgebruiker niet maar benut nog meer aanwezige energiebronnen zodat de gebruiker wel op de noordgevel een raam kan openzetten en hout kan stoken in de houtkachel. Zonder meerwaarde in het gebruiksgemak cq woongenot en meerwaarde in de omgeving blijven mensen liever in hun na-geisoleerde jaren '30 woning zitten met genoeg enerziezuinige add-ons zoals pv-panelen, wel een houtkachel en triple argon gevuld glas om maar een niet ecovriendelijke energiezuinige toepassing te noemen. Meestal in een gezellige kompakte woonomgeving.

De kostprijs van het nederlandse huis
De nederlandse bouwcultuur is zeer versnippert en overgereguleerd met daardoor nog steeds te veel additionele kosten om op een andere wijze dan bij wet deze slag te slaan. Alleen dan blijft er een gezonde markt.
Verplicht alle partijen die betrokken zijn bij initiatief tot oplevering zich volledig te laten aansturen door regionale inovatiedesks voor een efficienter proces. Regelgeving omtrent planontwerp, normen, ontwerp, bouwregelgeving en handhaving dienen dan specifiek voor het passief huis centraal aangestuurd te worden.

De bebouwde omgeving
Als de buitenschil zo belangrijk is ga dan de hoogte in. En wel binnen een metropool met alle voorzieningen in de nabijheid voor velen nog steeds een prettige woonomgeving. Desnoods in of op plaatsen van leegstaande kantoorblokken
Voorwaarde is deregulering van te veel overheidsnormen voor het bouwen op deze lokaties.

Als de wettelijke regeling ook gaat gelden voor de bestaande woningvoorraad en de woningprijs de komende jaren blijft dalen wordt het passief inschuifhuis booming!

Alles is gebaat bij minder overhead bij bouwbedrijven en meer efficiency in de hele keten
Om dit haalbaar te maken zijn we al op de goede weg naar meer efficiency in het bouwproces.

  • Zelfredzaamheid in de bouw; de groei van het aantal vakkundige zelfstandigen, zzp'ers, cooperaties, bouwketens en samenwerkende bedrijven in de sector;
  • Lean bouwen en vergelijkbare processen;
  • Sterk doorgevoerde prefabricage;
  • Deregulering van en regelwijziging in de bouw
  • Meer verantwoording voor zzp'ers ( bottum up ) in de bouw en wellicht een andere rolverdeling in de aansturing
  • De projectontwikkelaar als inschrijver bij aanbestedingen en controller van de bouwkosten en de aannemer ( projectmanager uitvoering ) als bewaker van het uitvoeringsproces zorgt voor een sneller bouwproces met minder faalkosten.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+