BouwProfs

De bouw online verbonden.

Nieten of toch maar schroeven? Hoe dien je plafondrachels te bevestigen?

Plafondrachels dienen uiteraard goed en op de juiste wijze bevestigd te worden. Sommigen kiezen ervoor deze plafondrachels te nieten in plaats van deze vast te schroeven. Maar is dat een verstandige keuze? Op onze BouwProfs Facebook pagina vroegen we diverse bouwprofs naar hun mening.  

Nick Jansen van NJ Bouw niet altijd dergelijke rachels maar dan wel met de juiste krammen. "Dat is geen probleem" zegt Nick, "ik kan er dan zonder moeite aanhangen".

Timmerman Felix van Huizen kiest altijd het zekere voor het onzekere. Oftewel, hij kiest altijd ervoor om dergelijke rachels te vast te schroeven. "Dan weet je tenminste zeker dat het vastzit" zegt Van Huizen.

Gerard van Aarle is groot voorstander van het nieten. "Met de juiste apperatuur schiet je bevestigingsmateriaal in een stalen spant en hang je er een auto aan" zegt hij. Bovendien vindt Van Aarle het schroeven een tijdrovende klus en achterhaald.

Woningopzichter Marc van Maanen van woningcorporatie Vivare is van mening dat het nieten van plafondrachels prima is. "Maar het gewicht van de constructie is altijd bepalend voor de uiteindelijke keuze van bevestiging" zegt Van Maanen. "De nieten hebben een geringere uittrekweerstand. Wanneer een plafond bijvoorbeeld ook nog van stucwerk wordt voorzien neemt het gewicht verder toe. Daar dient wel rekening mee gehouden te worden vooraf".

Wat is jouw mening over het bevestigen van plafondrachels? Nieten of schroeven? We horen graag jouw mening.

Weergaven: 10824

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Zijn we nou nòg niet aan het 3D-printen?

Reactie van Huub Knoops via BouwProfs op Linkedin:

Schroeven natuurlijk. Ik heb zo'n hekel aan iets twee keer doen! En daarbij kan ik alles ophangen.

Reactie van Leon van den Boogaert via BouwProfs op Linkedin:

Pak het 60/27 metalstud systeem met directafhangers; werkt 10 x makkelijker en is stabieler.

Reactie van Aris Molenaar via Facebook:

Ik zeg vast schieten met de ribnagel 2.6x 65 mm zit muurvast. Denk ook aan de bevestiging in de beton met de betonschroef ivm brandveiligheid!

Reactie van Remco van Ahee via Facebook:

Afgezien van constructieve waarde en gemak van aanbrengen, ben ik van mening dat we meer moeten denken aan modulair bouwen.
Reactie van Barend Hendriksen via Facebook:
Sowieso met schroeven; daar staan regels ook voor met de brandweer. Nieten laten te snel los tijdens een  brand.

Reactie van Eduard van der Weide via Facebook:
Kan gewoon met nieten, wel de juiste nieten kiezen uiteraard. Om naderhand nog iets te stellen is schroeven net wat handiger.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+