BouwProfs

De bouw online verbonden.

Het Noorden wordt een proeftuin voor duurzaam bouwen en krijgt daarom een eigen bouwbesluit.

 

Alle huizen die vanaf 1 juli in Friesland, Groningen, Drenthe en Noord-Holland gebouwd worden, moeten voldoen aan strengere milieu-eisen dan in de rest van het land. Het kabinet heeft vanmiddag besloten dat het Noorden een eigen bouwbesluit krijgt.

Nu geldt overal hetzelfde bouwbesluit, dat bijvoorbeeld uitgaat van het gebruik van aardgas. Wie energiezuinig wil bouwen, en bijvoorbeeld biogas wil verstoken, moet alle afwijkende maatregelen telkens tot in de kleinste details verantwoorden. Projecten vertragen daardoor en innovaties komen nauwelijks van de grond.

Het Noorden, dat een voortrekker wil zijn op het gebied van duurzaamheid, vraagt al jaren om eigen regels.

Minister Jacqueline Cramer van milieu ziet de voordelen ook, maar moest eerst veel juridische hobbels overwinnen. Nu dat rond is, geeft het kabinet het groene licht. Minister Eberhard van der Laan van wonen trekt €100.000 uit voor procedurele kosten.

Wat vindt u, is deze maatregel effectief en noodzakelijk om duurzaam bouwen in Nederland verder te stimuleren?

Weergaven: 278

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie via BouwProfs op Linkedin van Hendrik-Jan Doevendans, brandveiligheidsadviseur DGMR Bouw BV:

" Wat een onzin!
Doen we ons best om europees tot harmonisatie te komen, gaan we het lokaal weer ingewikkeld maken. Wat een waardeloos idee. Als het een goed idee is om milieu eisen aan te scherpen doe dat dan landelijk! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Barend Hemmes, eigenaar Hemmes Energietechniek:

" Eindelijk een regio die meer gaat doen dan het landelijk minimum.

Dit wordt natuurlijk straks wel gevolgd door al die andere gemeenten, en zo niet dan gaat men wellicht verhuizen.
Nadeel van het bouwbesluit is dat wanneer je het minimum vastlegt, opeens iedereen precies op dat minimum gaat zitten, want het zal eens een dubbeltje meer (investering) moeten kosten, en het is zuur als je op dat dubbeltje de inschrijving zou missen.

Conclusie: de pijn zit in het beoordelen van inschrijvingen/offerten en het gaan voor de goedkoopste in investering ipv het gaan voor de voordeligste op langere termijn (afschrijving/exploitatie). "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Frank Donkers, Managing Director Benelux Kingspan Duurzame Bouwsyst...:

" Ik stel voor dat we ingaande 2012 het Code 6 level invoeren van de Code for Sustainable Homes en voor deze projecten standaard een voordelige groen-financiering introduceren. Een soort groene premiewoning dus. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Sandra van Prooijen, eigenaar Van Prooijen Vastgoedadvies:

" Ik ben er juist voor! Laten we nu eindelijk eens innoveren en investeren in duurzaamheid. Dat het noorden als proeftuin wil fungeren is alleen maar goed!
En dan inderdaad snel door naar de rest van het land. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Monique Roerade-Verhaar | Bouwkundige:

" Ik vind het een goed plan dat het kabinet duurzaam bouwen stimuleert en deze proef gaat doen. Wat mij betreft mogen de andere provincies snel aansluiten! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Wilco Dekker, eigenaar Dekker Technical Products:

" Regionaal het bouwbesluit aanpassen lijkt mij geen goede zaak. Het geeft alleen maar (nog) meer chaos in de vaak toch al tegenstrijdige regelgeving in Nederland.
Natuurlijk is het een goede zaak dat de regels op dit punt aangepast worden.
In vergelijking met onze ooster- en zuiderburen lopen wij hiermee ver achter. Ook de eisen die in de nabije toekomst op Europees niveau gesteld gaan worden, liggen zeer veel hoger dan hetgeen nu in Nederland verplicht is.

Het lijkt mij echter verstandiger om de eisen op landelijk nivo eens op te krikken en te moderniseren zodat we in heel Nederland hiermee aan de gang kunnen, zonder regionale uitzonderingen.
Minder (verschillende) regels is meer duidelijkheid, minder bureaucratie en beter te controleren. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Hendrik-Jan Doevendans, brandveiligheidsadviseur DGMR Bouw BV:

" Ik ben ook voor duurzame initiatieven, maar tegen regionale regelgeving. Dat is gewoon niet rechtvaardig en niet praktisch. Niet rechtvaardig omdat de huizenkoper het zal moeten betalen, en niet praktisch omdat je dan lokaal weer verschillende regels krijgt, en daar zijn we sinds de introductie van het Bouwbesluit en het Gebruiksbesluit nu net vanaf (regionaal incorrecte interpretaties daargelaten).
Nogmaals: als het zo'n goed idee is, voer het dan gelijk landelijk in! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin door Sander de Brabander, adjunct directeur Rottinghuis' Aannemingsbedrijf:

" Het bericht over een aangepast Bouwbesluit voor het Noorden is onjuist

Diverse media spreken over een wijziging in het Bouwbesluit voor de vier noordelijke provincies per 1 juli 2010 (zie bijv. bericht op Bouwwereld.nl). Deze berichtgeving is niet juist!

Per 1 juli 2010 wijzigt volgens de nieuwe NEN 7120 de EPN methode in een EPG-methode. Dit houdt in dat de huidige EPC-eis voor nieuwbouwwoningen van 0,8 naar 0,5 wordt verlaagd.

Deze wijziging is eind januari 2010 gepresenteerd in de Staatscourant en geldt alleen voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe in verband met het Energieakkoord Noord-Nederland dat is afgesloten met VROM. In de loop van februari / maart 2010 wordt er meer informatie verstrekt over de EPC wijziging door VROM.

VROM is wel bezig om het Bouwbesluit 2003 aan te passen, maar het is nog onbekend wanneer deze wijzigingen zullen worden doorgevoerd! "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Daan Elstak, Project Manager Marketing Rockwool Benelux B.V.:

" Ik sluit me aan bij de heer Dekker. Nederland loopt achter als het gaat om duurzaam bouwen. Zeker als we naar onze Oosterburen kijken. In Nederland is het minimale het maximale geworden. Zo ook wanneer het het Bouwbesluit betreft.

Dat een regio zijn kop wèl boven het maaiveld uitsteekt is een bewonderenswaardig initiatief. Echter, de extra kosten die gemaakt worden op het procedurele vlak zie ik liever besteed worden aan een nieuwe nationale regelgeving. Stimuleer excelleren ipv reguleren. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Pieter van Nispen, consultant Van Nispen Energiek Advies:

" De titel "Noord Nederland wordt een proeftuin voor duurzaam bouwen" is veelbelovend alleen de rekensystematiek zoals die wij in Nederland kennen zorgt voor veel frustratie. Het is door de heer Elstak al gemeld dat we achterlopen bij de Oosterburen. Om langzaam op gelijk niveau te komen zou een vertaling van de Din 18599 en EnEV 2009 en het implementeren hiervan een "schritt" in de goede richting zijn. In deze systematiek wordt wel rekening gehouden met houtkachels etc.. Een ander probleem is dat het bouwproces ontzettend versnipperd is. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Bas van Bussel, Zelfstandig bouwkundig tekenaar/ projectcoördinator:

" Het is noodzakelijk vernieuwbaar bouwen te stimuleren. Daarmee wordt een ook duurzaam bouwen nagestreeft.
Alles staat en valt met hoe de regelgeving wordt opgesteld. Wordt het een extra laag over het bestaande bouwbesluit? Dan hou je mogelijk veel dezelfde obstakels of wordt het nog ingewikkelder en/of duurder bouwen. Of wordt er een afwijkend losstaand duurzaam bouwbesluit opgesteld?
Belangrijk bij een dergelijk bouwbesluit is dat het duurzaam (e/o ecologisch) bouwen een stimulans krijgt en bouwen op deze wijze goedkoper kan worden.

Het proefbouwbesluit zal er niet toe moeten leiden dat door aangescherpte eisen het bouwen weer duurder wordt. De duurzame 'alternatieven' moeten hierin makkelijk woirden geaccepteerd. de berekening van de eisen zal hierop moeten worden aangepast. Hoe zit het met betreffende regelgeving die sterke verwijzingen hebben naar NEN-Normen (, etc)? "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+