BouwProfs

De bouw online verbonden.

Waarom worden de Rc - eisen vanuit het Bouwbesluit door aannemers genegeerd?

De laatste tijd krijg ik offertes binnen van aannemers waarin een geheel andere Rc-waarde wordt omschreven dan ik heb omschreven in de details en bestek.

Als ik dan navraag doe bij de aannemers krijg ik de volgende antwoorden:

- het wordt toch niet gecontroleerd;

- andere aannemers gebruiken deze waardes ook en ik wil niet duurder zijn;

- nou, deze waarde is al beter dan de woning;

- jochie, zo gaat het nu eenmaal in de bouw.......

Pas als ik verwijs naar het Bouwbesluit en het bestek en details, dan passen ze hun offerte aan. Maar ik krijg het gevoel dat de aannemers zich niet erg druk maken om hetgeen wat ze moeten bouwen.

De prestatie eisen die wij neerleggen worden op deze wijze niet gehaald als we niet opletten. Ik vind dit zeer vreemd en onwenselijk, want als je niet oplet word je gefopt. Wie heeft hier ook ervaring mee?

Weergaven: 1810

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

George,

Klopt helemaal wat u zegt. Overheden bijvoorbeeld zijn verplicht boven bepaalde bedragen projecten hoe dan ook aan te besteden, in kader van de open en vrije Europese markt. Wat een garantie vormt voor extreme budget overschrijdingen, zoals we deze uit een recent verleden kennen als de Betuwe - lijn, HSL - lijn, Rijksmuseum, metro Amsterdam, en zo waarschijnlijk nog vele projecten mee die minder in de publiciteit gekomen zijn.

Particulieren en bedrijven mogen dan wel hun gezonde verstand volgen, en kiezen voor bouwteam constructies.

Niet alleen door de aannemers, de gehele bouw doet dit verkeerd! De Rc waarde is niet afhankelijk van het besluit of zo, maar is afhankelijk van je transmissie verlies. Een compact gebouw of een gebouw 1 laags met patio's vraagt twee maal zoveel isolatie vanwege het grote transmissieverlies. De energie besparing van een compact gebouw versus losse bouwdelen kan zeker oplopen tot 30 tot 40% bij dezelfde Rc waarden!

En toen?

Naar meneer Blok dan maar om het bouwbesluit te laten aanpassen? Vanuit zichzelf gaat de branche het zeker niet aanpassen, denk ik zo. Men komt pas in beweging als men moet; ook voor energiebesparing en daarvoor zijn de spelregels/bepaling van waardes volgens normen en zo vastgelegd in het bouwbesluit;  toch?

In het Bouwbesluit opnemen dat patio´s bij de Wet verboden worden?

Het aangeven van de Rc waarde gaat over bouwonderdelen. Dat kan/zal per bouwonderdeel verschillen. Het hele gebouw moet volgens het bouwbesluit voldoen aan een EPC waarde, inclusief de apparatuur. Als bij een bepaalde dikte de Rc waarde niet gehaald kan worden, zal een ander materiaal gebruikt moeten worden of een andere constructie. Vacuum panelen zijn niet altijd even handig, als ze lek raken dan heb je bijna niets meer. Bludeck is dan een slimmere oplossing, maar overal hangt een prijskaartje aan.

In een bestek wordt bv het schilderwerk niet super uitvoerig gespecificeerd, want het moet ook voldoen aan de standaard kwaliteitseisen schilderwerk waarin alle bewerkingen zijn omschreven. Het bestek verwijst dan naar die standaard eisen, zo ook installatie techniek, elektra, riolering, etc.

Het is wellicht wenselijk dat er een uitvoerige richtlijnen met kwaliteitseisen worden opgesteld voor de isolatie sector, met omschrijving hoe elk materiaal al dan niet moet worden toegepast. 

 

Probleem blijkt ook hier weer dat velen vanuit het verleden/gekende materialen en methodieken blijven denken en handelen.  Dat is nou juist waar blijkt dat 'de bouw' maar niet aan zelf verbetering toekomt. Men vergroot de kennis niet, vernieuwt/innoveert niet/te weinig. Aan alle materialen kleven minder positieve kanten. Als de toepassing om nieuwe materialen vraagt is het misschien wel noodzakelijk dat men op een andere manier ermee gaat werken. Anders is niet per se beter, maar zeker niet per se slechter. Verdiep je goed in de materie, vergelijk geen appels met peren. Als bijvoorbeeld de prijs per m2 geen vergelijkingsmiddel meer is omdat je het over totaal verschillende eigenschappen hebt, wordt het echt tijd om onder aan de streep te gaan kijken of toepassing loont ja of nee. Als je er veel sneller en met minder foutkansen mee kunt werken, wordt het wel tijd om zo langzamerhand slimmer/realistischer te denken en handelen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+