BouwProfs

De bouw online verbonden.

Schets u eens het beeld hoe de bouw er in de toekomst uit zal zien...

De huidige economische omstandigheden treffen de bouw sector hard. En zoals in elke crisis worden oude normen losgelaten, en ontstaan er nieuwe kansen.

In de rubriek 'In de Schijnwerper' ( zie deze link http://ning.it/cVqS4Q ) vragen wij regelmatig bouwers hun visie te geven over hoe de bouw er in de toekomst uit zal komen te zien.


Een korte verzameling aan reacties tot nu toe:

Jos Lichtenberg, voorzitter St. Slimbouwen:
"Het mooie van veranderingen is dat het een shake-out tot gevolg heeft. Diegenen die zich niet voorbereiden en mee innoveren vallen af en de betere bedrijven met visie blijven over. Daarmee kun je dan wel ook de internationale concurrentie beter aan."

Marcel van Gog, projectmanager BAM:
"Meer procesmatig ontwikkelde plannen, veel geprefabriceerde onderdelen."

Michiel van Pelt, partner MMX Architecten Amsterdam:
"Ik zie de bouw als een branche die zichzelf sterk moet vernieuwen en daar de komende eeuw nog heel druk mee zal zijn."

BouwProfs vraagt u uw schets te geven waar de bouw zich naar toe ontwikkelt. Hoe zal de bouwsector er in de toekomst gaan uit zien?

Weergaven: 271

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

“Het zijn niet de sterkste bedrijven die overleven, noch de meest intelligente, maar die het beste reageren op verandering.”
naar Charles Darwin, 1835
Het bouwproces moet beter gestroomlijnd worden (communicatie, faalkosten), maar er moet vooral minder kortzichtig naar het concept "gebouw" gekeken worden. Veel te vaak zijn alleen de stichtingskosten belangrijk; energieverbruik, flexibel gebruik en hergebruik zijn (nog) te veel onderbelicht. Hier ligt overigens ook een taak voor de opdrachtgever, maar zeker ook voor overheid (milieudoelstellingen) en geldverstrekkers (maandlasten zijn niet alleen hypotheek, ook energie, onderhoud en afschrijving doen mee).
Ik ben het geheel met Gert eens.
Minder kortzichtig en vooral lange termijn denken, wat levert het de opdrachtgever op ( winst ! ) na een bepaalde termijn.
Exploitatiekosten; energie en onderhoudskosten is iets wat altijd terugkeert, hoe beperk je dit, en hoe onderscheid je je als bouwer als het gaat om hoe een gebouw gebruikt kan worden, wat zijn de faciliteiten en hoe zit het millieutechnisch? Door te blijven innoveren creëer je een betere werk en leefomgeving voor nu en voor de toekomst.
Goede voorlichting naar de opdrachtgever mag daarom niet ontbreken.
Het schept nieuwe kansen voor iedereen. De bouw zal moeten en durven innoveren. Relaties zijn nodig om samen de 'crisis' tijd(en) door te komen. Vasthouden aan bestaande structuren zal eindig zijn. Oplossingen zullen duurzaam moeten worden (voor milieu / relatie / lange termijn en rendement)
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Florian Eckardt, eigenaar architectenburo Florian Eckardt:

" De 21e eeuw wordt een spannende eeuw waarin langzaam maar zeker het begrip "sustainable" gestalte krijgt terwijl klimaatveranderingen ons alert houden. Ook de bouwsector zal niet achter kunnen blijven, zij zal een grote toename zien van intelligente bouwdelen die inspelen op deze veranderingen. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Eduard Plate, Platemarketing Retail | Locaties:

" Vergeet de stenen nu eens en speel in op de behoeften van consumenten. In ons onderzoek komt keer op keer naar voren dat hier enorme mogelijkheden liggen. Inclusief grote verschillen per gebied. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Eric Hogenbirk, Sr. Bouwkostendeskundige MBK:

" De bouwers zullen weer terug gaan naar de roots. Bezig zijn met bouwen en hiervoor slimme systemen bedenken, zodat ze zich kunnen onderscheiden. "
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Jos Leenders, Chief Operational Officer/Consultant bij Huygen Insta...:

De huidige economische (crises)situatie verschilt met voorgaande omdat deze voor de westerse situatie zich afspeelt tegen een krimpende markt en fossiele energieschaarste. Dit noodzaakt meer dan voorheen tot innovatiekracht en betere inzet van verworven kennis, efficiënt samenwerken en procesbeheersing.
De kwaliteit van de bestaande bouw krijgt eindelijk aandacht en nieuwbouw wordt gerealiseerd met hogere kwaliteit dan voorheen. Naast bewustwording van de passieve eigenschap van vorm, situering, bouwdelen en samenstelling krijgt de toepassing van samengestelde "intelligente bouwdelen" een impuls. Het resultaat zal ongetwijfeld leiden tot gebouwen met een hogere mate van "Life Time Sustainability". Techniek zal steeds meer een hoofdrol spelen!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+