BouwProfs

De bouw online verbonden.

Schuimisolatie tegen het binnenblad gespoten, wie is bekend met deze vorm van isolatie?

Bas Spanjers is architect. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende bouwvraag:

Als architect besef ik me maar al te goed dat ik mij steeds meer moet gaan opstellen als een milieudeskundige en ik probeer hierover dan ook steeds bij te leren. Met het oog op isoleren en luchtdicht bouwen viel mijn oog onlangs op een nieuwbouw woning.

Tijdens het voorbij rijden zag ik dat hier een soort schuimisolatie tegen het binnenblad is gespoten. Ik kan mij voorstellen dat dit een geweldige oplossing is om luchtdicht te bouwen, maar ik neem aan dat hier ook nadelen aan kleven. Anders zou immers iedereen dit product wel gebruiken.

Zijn er mensen bekend met deze vorm van isolatie? En wat zijn de voor- en nadelen?
Ik hoor graag van jullie.

Weergaven: 1930

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dit zal vermoedelijk een polyurethaanschuim zijn geweest.

Voordeel is dat het geen naden kent tussen platen (want er zijn geen platen).

Nadeel is de dikte die niet overal gelijk zal zijn (wisselingen gezien tot 2-3 cm).

kan je er een foto,s van zenden ?

Het moet vrij windstil zijn om het aan te brengen

Beste Bas,

 

Ik kwam met de gespoten spuitisolatie in aanraking via de Tasmantoren in Groningen. Een 24 verdieping tellende woontoren met 221 appartementen. Met vloerverwarming van Wavlo BV.....(een beetje sluikreclame)

De gehele toren werd in de PUR gespoten. Voordeel: naaddicht en een hoge waarde van isolatie.

 

Toen wij zelf een nieuw pand gingen bouwen hebben we dit ook in de PUR laten spuiten. Kalkzandstenen binnenblad op hoogte maken, dakplaten er op, kunststof stelkozijnen voorzien van folie op het binnenblad vastzetten, en spuiten maar.

Onze toekomstvisie is: hoog comfort met weinig energie. Wij hebben voor de isolatie gekozen voor deze naadloze vorm van PUR spuiten en daarna het pand geheel voorzien van vloer- en wandverwarming.

 

Nadeel van het spuiten was dat het binnen de bebouwde omgeving vooral windstil moest zijn. Zodra de 2 componenten de spuit verlaten slaat 99% op de wand. Die 1% vliegt weg. En hecht zich vervolgens enorm goed op glas. Dus ook op autoruiten en ramen (van buren)

 

hier een link naar youtube waar je kunt zien hoe men bij ons PUR op het binnenblad spuit:

http://www.youtube.com/watch?v=NT16C7t1mwg&feature=player_detai...

Bedankt voor jullie aandacht.

 

Met vriendelijke groet, Jan Broekman 0646161234

Als het PUR-Schuim is, en dat zal wel, dan lopen zowel de verwerkers als de bewoners grote gezondheidsrisico's. Informatie daarover waar twee gezinnen hun woning definitief moesten opgeven werd onlangs gepresenteerd in Nieuwsuur. Ik ben bekend met nog  meer gevallen. En het milieu heeft er niets aan omdat het drijfgas een zeer sterk broeikasgas is. Scheiding bij de sloop is zeer lastig door de sterke verkleving van het schuim. Zie mijn rapport dat betrekking heeft op het gebruik van PUR-Schuim in kruipruimtes (bijlage). Kortom, een milieubewust architect houdt zich er verre van,

Bijlagen:

Beste Bas,

Het spuiten van isolatie wordt in de scheepsbouw vaak toegepast. Zo wordt ook condensatie in besloten binnenruimtes voorkomen. Hier wordt een polyurethaan hardschuim voor gebruikt. De aansluitingen van dit schuim op andere bouwdelen is niet gegarandeerd luchtdicht. Hardschuim kan los krimpen van een ander bouwdeel en dan heb je in een later stadium alsnog een groot probleem. Er zijn ook (PUR)schuimen die blijvend expanderend zijn maar het lijkt me niet logisch om die over gehele spouwbladoppervlaktes toe te passen.

En dan nog een afweging: gespoten isolatie is in de sloopfase niet eenvoudig te demonteren en her te gebruiken. We zullen als bouwers ook dit aspect bij de toepassing van grondstoffen moeten meewegen.

met vriendelijke groet,

Erik Vroege

Zo veel betere alternatieve beschikbaar! ... zeker als u al milieu deskundige wil bijdragen bij uw klanten!

Zoals Jan al aangeeft is uit oogpunt van gezondheid, milieu en sloop/hergebruik opschuimen een slechte korte termijn keuze.

Daarnaast is er nog de te verwachten krimp waarbij zelfs het schuim los kan komen te zitten zoals Erik ook al aangeeft.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+