BouwProfs

De bouw online verbonden.

Idee: bouw standaard zonnepanelen in bij iedere nieuwbouw.

Willem Spel is inkoopmanager bij Wood United Pte Ltd. In de BouwProfs Linkedin groep legt hij vandaag het volgende voor:

Zou het het niet wenselijk zijn om bij elke nieuwbouw standaard zonnepanelen in te bouwen om hiermee duurzame energie te creëren?

Geef je mening over zijn idee via deze discussie.

Weergaven: 1776

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

dit is in mijn ogen een slecht idee

we moeten sturen op prestaties, niet op verplichte maatregelen

daarbij zijn PV cellen wbt materialen bijzonder milieubelastend, dus in mijn ogen niet per definitie de juiste keuze

Wenselijk zeker ! het heeft nog meer effect als de Stedenbouwkundige het principe van oriënteren op de zon zouden meeneemt tijdens de planvorming (opzet van bebouwing en verkaveling).

Ik vermoed dat zonnepanelenbouwers bijzonder blij zullen zijn met zo'n standaard, maar het lijkt me, gezien de intenties van het bouwbesluit, niet haalbaar.

Het bouwbesluit is opgesteld met prestatie-eisen, waarbij de aanvrager de vrijheid krijgt naar eigen inzicht aan deze eisen te voldoen. De gelijkwaardige oplossingen die innovatie mogelijk moeten maken zijn hierin erg belangrijk. Door strakke eisen te stellen aangaande zonne-energie, hoe duurzaam ook, wordt een deel van die innovatie aan banden gelegd. Dat kan mijns inziens niet de bedoeling zijn.

Lijkt me een prima idee. Net als een douchepijp-wtw (indien mogelijk), hoogwaardige isolatie e.d. 

Inderdaad gaat de regelgever uit van prestaties, lees 'minimum-eisen'. Maar er is toch niets op tegen om boven het minimum te presteren?

Bovendien: pv-panelen komen, juist als gevolg van de prestatie-eisen al zo vaak in beeld dat toepassing op grote schaal al plaatsvindt. Zo ging het ook met de HR107-ketel, de gelijkstroomventilatorbox en noem maar op?

De productie van pv-panelen is kennelijk dan wel milieu-onvriendelijk, maar door blijven stoken op olie en gas is dat ook. De panelen gaan minimaal 20 jaar mee - dat is langer dan talloze andere producten, die als bijverschijnsel hebben dat ze in het gebruik ook nog eens energie kosten in plaats van leveren...

Begrijp me goed: ik zeg niet dat zonnepanelen, of specifieker, PV-panelen, geen optie zijn. Ik ben er alleen op tegen om ze dwingend voor te schrijven. Dit staat haaks op de intenties waarmee het bouwbesluit is opgesteld.

Met presteren boven de minimale eisen is ook niks mis. Maar door toepassing van PV-panelen presteer je niet ineens boven het minimum, het is EEN manier om het minimum te halen.

En over hde kwaliteit van de douchepijp-WTW kunnen we eindeloos discuzeuren: hoe langer je doucht, hoe hoger het rendement... Misschien is korter douchen zonder douchepijp-WTW dan economischer?

Goedemiddag Willem,

zoals je de vraag nu stelt, stuur je aan op toepassing van panelen. Overigens kan die toepassing niet altijd.

Wat dacht je van de volgende vraag: Zou het wenselijk zijn om bij elke (nieuw)bouw een verplichte inspanning te plegen om duurzame technologie toe te passen?

 

Dan behoud je de creativiteit en laat je de ruimte voor voortschrijdend inzicht.

 

Ik denk dat ik je achterliggende motivatie begrijp, ik vind de vraag echt verkeerd gesteld.

 

Groet Ben

 

Misschien beter om op te nemen dat een gebouw (eventueel voor een percentage) in de eigen energiebehoefte moet voorzien.Geeft keuzevrijheden en stimuleert inovatie.

Wat mij betreft zou de energie, milieubelasting benodigd voor de productie van de bouwmaterialen ook moeten worden meegenomen. De productie van bouwmaterialen vergt veelal meer energie als de totale energiebehoefte van het gebouw in zijn gehele levenscyclus. 

Als de ROI op zonnepanelen kort zou zijn en de productie ervan minder milieubelastend zou dit al veel meer gebeuren. Als je kijkt naar een gezond binnenklimaat en energiebesparing zou het standaard opnemen van buitenzonwering zoals bijvoorbeeld screens een betere optie zijn. TNO heeft in een onderzoek naar de effecten van buitenzonwering op energiebesparing geconcludeerd dat geautomatiseerde toepassing ervan tot een energiebesparing van wel 29% kan leiden.

@Pascal per 2020 is dat zo in het bouwbesluit

@Theo PV-panelen vergelijken met traditionele energie opwekkers is appels met peren vergelijken. Je moet het dan vergelijken met bijvoorbeeld centrale duurzame energie opwekking (bijvoorbeeld CSP, wind- of waterkracht) of bijvoorbeeld WKK's.

Eens met Daniël Tulp anderen die 'nee' zeggen tegen een verplichte toepassing van zonnepanelen. Daarmee stuur je één richting op die wellicht niet eens de juiste hoeft te zijn.

Door het stellen van een energie prestatienorm of een eco-footprint geef je ruimte aan de industrie om zelf de - op dat moment - meest economische oplossing te kiezen.

Met de huidige stand van de techniek is kiezen voor PV panelen zeker niet de meest economische weg om  de energie import in een woning te beperken. Wellicht komen er krachtiger en duurzamer panelen op de markt die wel haalbaar zijn.

Wenselijk is het zeker. We hebben ons uitgesproken voor een grote energie-reductie de komende jaren. Zonnepanelen toepassen in bestaande bouw, maar vooral in nieuwbouw,  kan daar een grote bijdrage aan leveren. Het zou een onderdeel kunnen zijn van een verplichte inspanning bij nieuwbouw om duurzame technologieën toe te passen. Mijn inzien moet er bij Stedenbouwkundige planvorming absoluut rekening mee worden gehouden. Hoeveel duurzame wijken worden er nu gerealiseerd zonder dat er met toepassing van zonne-energie rekening wordt gehouden gezien de oriëntatie  van de woningen. Ook krachtigere en duurzamere panelen komen er al aan.

@ Daniël. Pv-panelen staan te boek als milieu-onvriendelijk geproduceerde producten. Ik heb bedoeld dat er in en om de woning diverse producten worden gebruikt (voor huishouden, klussen, werken) die korter meegaan en energie verbruiken. M.a.w. ik heb de milieu-onvriendelijkheid van de productie van pv-panelen willen relatieveren. In mijn optiek wordt daar nl. naar verhouding veel gewicht aan gegeven.

@ Jurjen en Sebastiaan. Het is maar hoe je de vraag leest. Ik lees er niet in dat pv-panelen verplicht zouden moeten worden. Maar opgenomen zouden kunnen worden in het standaardrijtje van HR107-ketel, energiezuinige ventilatie en een hoogwaardig geïsoleerde schil e.d. Als je de vraag anders leest, dan inderdaad: geen tunnelvisie, geen verplichting graag!

Ik wil mij niet opwerpen als een voorvechter van pv-panelen ten koste van allerlei andere prima oplossingen. Maar een 'standaard' nieuwe woning, voorzien van pv-panelen lijkt me een goede suggestie. De invoering van de Epc heeft ons veel nieuwe en verbeterde producten en systemen gebracht, zonder meer! De Epc-berekening an sich, hoewel voorlopig nog wel een redelijk instrument, levert ons echter niet meer dan een getal op. Bewonersgedrag zit er niet in. In het licht van een gezin dat in een huis woont waarin ze het op energie-efficiënte wijze lekker warm hebben (en houden) plus voor "de droger, airco, maxi-koelkast en 20 opladers" toch een deel van hun electricteit zelf opwekken, dan lijkt me toepassing van pv-panelen (zeker niet het enig juiste maar wel) een heel aardig idee.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+