BouwProfs

De bouw online verbonden.

Toepassen van COR-TEN staal, waar dien je rekening mee te houden?

Onverwoestbaar en een bruine roestkleur. Dat zijn de eerste twee kenmerken die boven komen als we het over COR-TEN staal hebben. COR-TEN staal (ook wel weervaststaal genoemd) is een veelvuldig gebruikt materiaal in de bouwDeze metaal legering ontleent haar mechanische eigenschappen aan de toevoeging van Cu (koper) en is vooral herkenbaar door de bruine roestkleur waar sommigen erg van houden (en sommigen juist weer helemaal niet). Maar wat zijn nu eigenlijk de product specifieke eigenschappen van COR-TEN staal? We deden een rondje langs diverse bouwprofs en vroegen naar de meningen.

Toepassing moet in relatie staan tot omgeving

John de Vries heeft een tijd gewerkt bij de haven van Amsterdam en heeft COR-TEN staal toen toegepast voor huisvesting van de directieboot. Hij kreeg verschillende reacties op het gebruik variërend van 'leuk' tot 'smerige roestbak'. Dat geeft wat John betreft meteen aan dat vormgeving en toepassing altijd in relatie moeten staan tot de omgeving. "COR-TEN staal is wel goed duurzaam zolang de roest niet regelmatig verwijderd wordt" zegt De Vries. "Je hoeft het niet te schilderen. Hou er wel rekening mee dat het niet goed bestand is tegen graffiti."

COR-TEN staal en ontwerp regels

Peter Moser werkt bij VPT Versteeg en heeft diverse werken in COR-TEN staal uitgevoerd. "Ik heb gemerkt dat er veel indianen verhalen rond gaan over de toepasbaarheid van COR-TEN staal" zegt Moser. "Ons bedrijf heeft meerdere onderzoeken uitgevoerd om tot de conclusie te komen dat COR-TEN staal een mooi product is om als gevel bekleding toe te passen."

Volgens Peter moet bij het ontwerp alleen wel rekening gehouden worden met enkele ontwerpregels. "Het materiaal moet kunnen ventileren en afwisselend nat en droog worden en een contact vrije bevestiging is noodzakelijk" zegt Moser. Ook raadt hij toepassing van COR-TEN staal vlak bij de kust af en moet de aansluiting naar het glas en het schoonmaken ervan in het ontwerp en de gebruiksinstructie opgenomen worden. Tot slot adviseert Moser om rekening te houden met het uitlogen van het roestwater. "Vooral in het begin geeft COR-TEN staal veel roest af wat bijvoorbeeld sporen kan nalaten op de bestrating."

Aandachtspunten met betrekking tot duurzaamheid

Eigenaar van Zebra Architecten Geert Laarakker heeft toch ook een paar nadelen als het gaat om het gebruik van COR-TEN staal als het gaat om duurzaamheid. "De oxidehuid is wel dichter dan bij normaal staal maar uiteindelijk niet stabiel" zegt Laarakker. "Hierdoor komt het materiaal langzaam maar zeker toch in het milieu terecht. Naast ijzer zijn dat ook koper, chroom, nikkel en fosfor." Geert benadrukt dat het materiaal verder nauwelijks recyclebaar is en dat COR-TEN staal voor voor gevelbeplating relatief zwaar materiaal is.

Weergaven: 605

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Reactie van Ron Reijnders via BouwProfs op Linkedin:

Je dient rekening te houden met het uitlogen van het roestwater. "Vooral in het begin geeft COR-TEN staal veel roest af wat bijvoorbeeld sporen kan nalaten op de bestrating."

Dus maak altijd een verdiepte goot langs de gevel zodat dit zich beperkt tot de gootstrook (straatwerk watert altijd af vanaf de gevel dus ....)

Reactie van Germ Eppinga via BouwProfs op Linkedin:

Kan ook roestsporen op gevels van beton/ metselwerk onder de COR-TEN gevelbekleding geven; ook geen mooie aanblik. 

Reactie van Rob van Loosbroek via BouwProfs op Linkedin:

Mijn eerste kennismaking met de toepassing van COR-TEN stalen gevel was bij gebouw met de naam: Corrosia in Almere-Haven, in de volksmond: De Roestbak. Ook daar zijn alle voorgaande nadelen ervaren.
Nu met al die ervaringen is het aan de ontwerpers om er goed mee om te gaan in het ontwerp en aan bouwkundigen om het technisch op te lossen, dus geen vingerwijzingen maar de verantwoordelijkheden daar leggen waar ze moeten liggen. Succes allen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+