BouwProfs

De bouw online verbonden.

Volledige bouwleges opnieuw betalen na wijzigen eerder verleende vergunningsaanvraag?

Wikaas Dihalu stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

In eind 2011 is er vergunning verleend voor het inpandig splitsen van een pand naar 4 wooneenheden volgens bouwbesluit 2003. Geschatte bouwkosten door de gemeente: 120.00 euro. Leges betaald over dit geschatte bedrag.

Na vergunning toekenning was er sprake van intreding van een nieuw bouwbesluit met veel lagere eisen voor bestaande bouw/verbouwing wat op zich ook logischer is.

Zoals we weten geldt nu bouwbesluit 2012 met veel mildere eisen voor bestaande bouw. In oktober 2012 is er opnieuw vergunning aanvraag (en goedgekeurd) ingediend voor het gewijzigd uitvoeren van de verleende vergunning naar bouwbesluit niveau 2012 wat heel veel scheelt qua uit te voeren werk. Bouwkosten was op 0 euro gezet, aangezien het werk al was uitgevoerd tot aan eisen zoals gesteld in bouwbesluit 2012.

Nu komt de gemeente Den Haag weer met geschatte bouwkosten van 99.930 EURO, waarover 3,2% leges betaald moet worden. Moet er 2x leges betaald worden voor hetzelfde werk? Of kan eerstbetaalde leges terug worden verkregen? Hoe kan dit het beste worden opgelost?

Weergaven: 781

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Kijkend naar de legesverordening Omgevingsvergunning Gemeente Den Haag, heb je 6 weken de tijd na afgifte/ontvangst van de aanslag betaling leges, het recht bezwaar aan te tekenen tegen de aanslag. Artikel 8 van de verordening.

Alleen , ik verwacht de kans klein dat je in je gelijk gesteld gaat worden omdat je een afgifte vergunning onder het regiem bouwbesluit 2003, versie 2012 heb aangevraagd als toets op de bouwvergunning afgegeven onder het bouwbesluit versie 2003.

De Gemeente Den Haag heeft de vergunningaanvraag overeenkomstig het Omgevingsbesluit opnieuw getoetst. Op basis van het verbouwingsplan 2003 heeft men een herberekening qua kosten gemaakt en op dat bedrag de leges vastgesteld.

Het is dan ook juist, dat je dubbel moet betalen omdat je dubbel hebt aangevraagd.

Ik neem aan, dat je adviseur of degene die de aanvraag opnieuw voor je heeft ingediend, dit ook niet zonder kosten heeft gedaan.

Beste Wikaas, ik adviseer je contact te zoeken met een jurist gespecialiseerd in bouwrecht of een bouwregelgevingsdeskundige met juridische kennis. In dat laatste geval kan ik je mijn collega Jacco Huijzer aanbevelen (j.huijzer@nieman.nl). Je kunt hem rechtstreeks mailen. Doe dat dan wel deze week, want vanaf 2-8 is hij even met vakantie.

Succes!

 

Ligt eraan wat er in de legesverordening staat aangegeven. Staat hierin dat de bouwkosten door gemeente worden bepaald aan de hand van een vastgestelde m2 prijs dan heb je simpel dikke pech. Anders kun je bezwaar maken en met een open begroting aantonen dat de kosten voor de bouwwerkzaamheden zoals vergund veel lager zijn dan de gemeente heeft berekend. De gemeente bekijkt dan of dit zo is en als dit wordt goedgekeurd kan een deel van de leges worden terugbetaald. Jammer genoeg komt het tekenwerk vaak absoluut niet overeen met de werkelijkheid en is aantonen erg lastig. Denk wel dat door de verminderde eisen je ook minder kwaliteit kunt leveren, dit vertaalt zich weer in lagere huurinkomsten, minder comfort e.d. In principe geld wel dat je voor elke vergunningaanvraag gewoon de volledige legeskosten moet betalen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2018   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+