BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat kunnen Nederlandse steden doen om zich te profileren op het gebied van Duurzaam Bouwen?

Hanan Chafia stelt in de BouwProfs groep op Linkedin het volgende aan de orde:

Almere loopt wat duurzaam bouwen betreft licht voor op andere steden en is iets meer toonaangevend dan andere steden in Nederland wat betreft duurzaam bouwen.

Opmerkelijk is dat een ruime meerderheid in de bouwwereld zich geen voorstelling kan maken van de meest toonaangevende stad op het gebied van duurzaam bouwen. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in het vierde kwartaal van 2012 is uitgevoerd onder 237 respondenten die werkzaam zijn in de bouw- en installatiesector.

De vraag is wat Nederlandse steden kunnen doen om zich te profileren op het gebied van Duurzaam Bouwen? Geef je advies door via deze discussie.

Weergaven: 409

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Wat ik nogal opvallend vindt is dat Almere volgens het artikel voorloopt ten opzichte van andere steden. Mijn eigen ervaring met projecten in Almere is dat de Gemeente een hele grote mond heeft, maar niets doet of oplegt om duurzaamheid te bevorderen. Sterker nog, ik had een gesprek met Dienst Stedelijke Ontwikkeling en zij geven aan niets extra's op te willen leggen, omdat ze allang blij zijn als er uberhaubt een ontwikkeling van de grond komt. Daar ga je dan met je mooie Almere principles.

Ik persoonlijk vind ik dat steden als Venlo en Leiden veel verder zijn op het gebied van duurzaamheid. Venlo heeft Cradle to Cradle omarmt en past dit ook daadwerkelijk toe in projecten (zoals stadskantoor, Greenport Venlo) Leiden stelt een GPR toets verplicht voor grote projecten, waarbij er minimaal een 7 en een 7,5 voor energie gehaald moet worden.

Steden kunnen zich beter verbinden met kennis instituten op dit gebied zoals de universiteit van Stuttgard, een beetje in de leer gaan dus.

Ook kunnen al weer wat oudere geslaagde projecten in het zonnetje worden gezet zoals 'Stad Van De Zon' bij Heerhugowaard.

Daarbij blijft belangrijk goede informatie te verstrekken hoe oudbouw op verantwoorde wijze (esthetisch en technisch) beter tochtdicht kan worden gemaakt en geïsoleerd, contact met de verschillende diensten zoals monumentenzorg hierover houden. 

Nieuwbouwprojecten (als ze er nog mogen komen) ontwikkelen vanuit duurzaamheid (geïntegreerd met overige criteria). Echt experimenteren en gegevens goed controleren en daarmee naar buiten treden, ook bouwdetails en metingen. publiceren dus, kennis opbouwen....niet meer vergeten na de bouwperiode.

Bij de nacalculatie op energie gebied letten op:

installaties uitrekenen op stichtingskosten, verwijderingskosten rendement en milieu belasting, niets overslaan (uitgedrukt in equivalent fossiele brandstof o.i.d. , omdat bijvoorbeeld bij warmtepompen blijkbaar vaak vergeten wordt dat er de inefficiënte energiedrager 'elektriciteit van een centrale'  vaak gebruikt wordt en kWh dan vertekent)  

Energiebesparing en milieu prioriteit durven geven en niet opportuun ontwikkelaars toestaan hier te compromitteren omdat de opdracht voorraad belangrijker zou zijn (is dit op den duur volgens uiteindelijk niet)

Lange termijn planning hierover integreren in bestemmingsplannen, politiek bezien bestemmingsplan beter publiceren en van uit de politiek gezien meer democratisch integreren betrokken partijen (ook eventueel reeds aanwezige bewoners inlichten en waar mogelijk mee laten doen en denken, transparante planvorming en flexibele besluitvorming)

 

Je zou ook de vraag kunnen stellen Waarom steden zich moeten profileren op het gebied van Duurzaam bouwen?

Als steden goede duurzame maatregelen uitvoeren wordt dat vanzelf bekend en zal dat navolging vinden. Er zijn inmiddels in alle steden en dorpen in Nederland al heel veel Duurzaam bouwen projecten gerealiseerd.

Het zou heel aardig zijn als USP MC in kaart zou brengen wat er zoal de afgelopen 20 jaar op dit gebied gepresteerd is en onderzoekt hoe duurzaam bouwen er over 20 jaar uitziet............

Inderdaad kan je je die vraag stellen, ik woon in Amsterdam en de 'profiel-boosting' projecten uit het verleden zijn meestal de slechtste, want er wordt weer iets 'gewild' i.p.v. 'gediend'.

Toch blijft gemeente/stedelijk niveau een belangrijke bestuurslaag, die voor veel uitvoerende taken staat en dan ook de taak om dit zoals je zegt 'goed' te doen.

Daar hoort een inzicht bij en dat is mogelijk niet alleen passend voor steden/gemeenten maar meer algemeen.

Duurzaam en energiezuinig zijn 2 dingen, ik zie ze het liefst allebei in een gebouw toegepast.

Het bouwbesluit is de afgelopen 20 jaar bij de bulk in de nieuwbouw hoofdzakelijk gevolgd. Mogelijk is de bouw-boom van de afgelopen 20 jaar daarom en beetje een gemiste kans geweest omdat passiefhuizen al 25 jaar bestaan en hebben we het dus over die nodige extra prestatie boven het bouwbesluit uit......of bouwbesluit nog verder opvoeren tot 'passief niveau'?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+