BouwProfs

De bouw online verbonden.

(bron Personeelsnet.nl)

Consumenten en werknemers krijgen vertrouwen terug

Positieve berichten stemmen optimistisch.

Door gunstige berichten over de economie, zien consumenten en werknemers de toekomst met meer vertrouwen tegemoet. De werkloosheid loopt niet zo snel op, in buurlanden is de recessie zelfs officieel alweer voorbij en de beurskoersen stijgen door. De Europese Centrale Bank merkt dat verschillende landen uit het dal kruipen. Bovendien is de inflatie zo laag dat mensen vanzelf meer te besteden krijgen.

Het consumentenvertrouwen is in augustus 2009 volgens het CBS zeer sterk gestegen. Hoewel ons land nog steeds iets meer pessimisten dan optimisten telt, zijn consumenten veel minder somber over de economie in de komende twaalf maanden. Ook de koopbereidheid verbeterde.

De minder sombere kijk op de economische toekomst valt samen met herstel van de aandelenkoersen. Het oordeel over de afgelopen twaalf maanden was in augustus dan ook minder negatief dan in juli.

Geen marktverlies Nederlandse exporteurs
Ondanks de forse teruggang van de Nederlandse uitvoer, hebben de Nederlandse exporteurs in Europa geen marktaandeel verloren. In Europa behoort Nederland, samen met Duitsland en Frankrijk, tot de grootste drie exporteurs.

Het ging in ons land wel slechter met de export, maar dat geldt evenzeer voor Franse en Duitse exporteurs. Per saldo zijn de marktaandelen van de drie grootste exportlanden daardoor gelijk gebleven, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Werkloosheid stijgt nauwelijks
In de periode mei-juli 2009 waren gemiddeld 386 duizend personen werkloos. Dat betekent dat nu 4,9 procent van de beroepsbevolking zonder baan zit. Een jaar eerder was dit nog 4 procent. Op dit moment ligt de werkloosheid ongeveer op hetzelfde niveau als begin 2007, aldus het CBS.

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode mei-juli 2009 uit op 371 duizend personen. Dat cijfer is gelijk aan de voorgaande drie maanden, zodat de werkloosheid van kwartaal op kwartaal niet is gegroeid.

Werknemers bouwsector houden vertrouwen
Ondanks negatieve berichten, is het werknemersvertrouwen in de bouw hoog. Dat onderzocht vakbond FNV Bouw in juni van dit jaar. FNV Bouw heeft geen signalen dat het werknemersvertrouwen na de zomer is gedaald.

De voorspellingen over de werkgelegenheid in de bouwsector zijn wel somber: de komende jaren wordt een verlies van 50.000 banen verwacht. Maar twee derde van de werknemers blijkt zich geen zorgen te maken over hun baan. FNV Bouw waarschuwt daarom dat werknemers hun vakdiploma moeten halen om te zorgen dat ze weerbaar zijn in hun baan.

Weergaven: 51

Hierop reageren

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+