BouwProfs

De bouw online verbonden.

Misschien een gekke vraag, maar in deze tijd waar iedereen achter elkaar aanloopt om niet de "boot" te missen wil ik graag eens weten wie tegenstander is van het gebruik van BIM.

Ik kan me juist voorstellen dat er mensen zijn die het maar een "hype " vinden dat wel weer overwaait. Of anders gezegd je moet wel echt stevig in je schoenen staan om nu te zeggen dat je BIM maar niks vindt. Juist voor dat soort mensen kan ik respect hebben. Ik wil ze hier een podium geven om het te uiten.

Heeft u een mening over BIM? Bent u tegen het gebruik van BIM, of juist een fervent aanhanger? Geef uw mening en doe mee met onze discussie.

Carl-peter Goosen heeft in de BouwProfs groep op Linkedin deze vraag gesteld.

Weergaven: 4034

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik kijk er ook van op hoeveel mensen wel zeggen dat je niet tegen BIM bent, (het is dus niet meer te stoppen) maar wel hun bedenkingen hebben.Dit is leuk, hier kan je wat mee.Ik ben nu bezig om 4 aannemers uit het MKB om een doelstelling die voor velen ver weg ligt tot realiteit te maken: over 11/2 jaar 90% van hun werken in BIM te begeleiden. Als je het zo zegt is de ambitie groot. We hebben 16 modules bedacht waarbij we met verschillende bedrijven en verschillend personeel van die bedrijven een draagvlak proberen te creëren. Zij krijgen aanstaande dinsdag allemaal een USB stick met een label eraan:WAARSCHUWING Dit is geen BIM model! Pas na HANDMATIGE coördinatie kan je het als BIM model gebruiken!
Met eenvoudige manieren proberen we het BIM model als een intergaal informatie model te zien, Door coördinatie kan zelfs 2D tekeningen opgenomen worden in het BIM model om zo de informatie te kunnen controleren. We zijn in een overgang en als je de doelen niet te hoog stelt dan kan je ze ook halen (SMART maken).COINS, VISI, IFD en IDM komen gewoon weg niet ter sprake!Gewoon checklist maken wat kunnen we wel en wat niet. KISS dus (Keep It Simple Stupid)

Carl-peter,

Wordt het geen tijd voor een (of meerdere)  BIM congres(sen) voor 'NIET BIMMERS'; in het bijzonder management en directies? 

Je aanpak is effectief en leerzaam. Een regelmatige update van de vorderingen, leermomenten en ervaringen geven voor anderen meer input, een grotere spin-off en het ontstaan een sneeuwbal effect. Vandaar uit kan de BIM methodiek uitgebreid worden naar DIA (Do it Awesome).

Beste Fred,

Ik denk dat de IPC voor de 4 aannemers en alle gelinieerde bedrijven een eerste aanzet is.

Ik ben er nog steeds niet achter hoe ik bim moet zien. Ook omdat er wel gezegd wordt dat je met traditionele 2d data kunt 'bimmen'. Wat is het nu? Model in deze zin van proces of model in de zin van 3d virtueel? Begint het niet gewoon door de nadruk te leggen op het online delen van informatie in deze tijd? Wat mij betreft begint bim als je projectdata 'deelt' en werkt in the cloud. De nadruk moet liggen op effecient informatie delen (lean?). ik vraag me af of het 3d cad model zich het beste leent als kapstok....
Ik zal eens een sprong wagen wat BIM is: BIM is een informatie model wat een of meerdere aspect 3D modellen herbergt. Het informatie model wordt aan het begin van het project opgezet en gaat de hele tour van het project mee. In het informatie model groeit de informatie mee met de fasen waarin het project zich bevind. In feite wil je ALLE informatie integraal bij elkaar houden zodat je tijdens de fasen ook de informatie van de andere partijen kunt zien. Integral Project Delivery dus. De laatste tendens is dan ook om het IPD te noemen ipv. BIM.Nu komt het mooie, BIM is NIET 1 3D model waar alles al in zit vanaf het begin! Niemand, de architect, de adviseur hoeft meer te doen dan wat er gevraagd wordt in zijn contract. Het enige waar hij rekening mee moet houden is dat andere partners extra informatie aan zijn objecten kan hangen, of zelfs zijn objecten kan uitwisselen. En daar is voor nodig dat er gecoördineerd wordt! Coördinatie is het sleutel woord. Als blijkt dat de volgende partner in de keten geen 3D model heeft om te coördineren maar alleen 2D info, moet van te voren afgesproken worden hoe, wat en wanneer hij specifieke info kan geven om in het model opgenomen te worden. Door van te voren te kijken wie welke modellen maakt voor zijn analyses (ruimtegebruik analyse tov. PVE, sterkte analyse, ventilatie analyse, temperatuursoverschrijdingsanalyse, kosten-baten analyse, planningsanalyse, onderhoudsanalyse,en ga zomaar door) die hij voor het project moet maken kan de overlapping van de aspect modellen gecoördineerd worden zodat niemand teveel hoeft te doen en gebruik kan maken van de gegevens die anderen ook al had gebruikt. Zoals was het vroeger met 2D en zo is het nu ook in 3D. MAAR dan wel integraal gecoördineerd!

@Carl-peter Goossen,

Dat is nog eens een goede uitleg, en als je inderdaad van te voren kunt afspreken dat je ook 2D informatie in het BIM model kunt integreren, zijn er volgens mij al heel wat stuikelblokken genomen.

 

Met het Bimmen schuift in feite het ontwerpproces meer richting de uitvoering. Je toetst in feite de maakbaarheid van het ontwerp en kunt zoeken naar optimalisatie en betere oplossingen, voordat je gaat bouwen. Lijkt niets tegen te zijn. Alleen is op alle nieuwe ontwikkelingen de wet van de remmende voorsprong van toepassing, dus misschien ook op BIM? Is het niet zo dat de hele ontwerp- en adviesketen nog veel grootschaliger en makkelijker naar goedkope lonenlanden overgeheveld kan worden? En zoja, hebben wij dan niet zelf ons graf gegraven met BIM? Of was dit onvermijdelijk? en moeten we dan niet gaan kijken hoe we met deze risico's omgaan?

Kan iemand hier antwoord op geven?

Maarten, Ik zal een eerste poging wagen.

Het verplaatsen naar lage lonen landen zou een reële optie kunnen zijn, zou je zo zeggen. Zo'n vaart zal het m.i. echter niet lopen. Een van de belangrijkste zaken die je niet kunt exporteren is nl. cultuur. Toen in 1992 de grenzen open gingen was iedereen ook bevreesd dat de bouwwereld overspoeld zou worden met Portugezen en Spanjaarden die hier wel even goedkoop zouden gaan bouwen. Dit is uitgebleven, grootste probleem.... juist; de totaal andere cultuur. Ook Nederlanders hebben het getracht. Begin jaren '90, toen de muur is gevallen, zijn vele grote aannemers naar het oosten getrokken om Berlijn in rap tempo te upgraden. Alle avonturiers zijn echter, met een flinke scheur in de broek, net zo snel weer teruggekomen op het nest. Oorzaak....juist; de totaal andere cultuur tussen locatie en organisatie. Het is voorlopig niet denkbaar dat onze bouwprojecten worden uitgetekend door iemand in Roemenië of India. Het gaat namelijk om samenwerken en communicatie. Verschillende cultuur (en taal) staan deze beide in de weg.

Beste Fred, bedankt voor je antwoord.

Je hebt inderdaad gelijk dat taal- en cultuurverschillen op de bouwplaats voor grote problemen kunnen zorgen. Het BIM-proces zit nog een stap daarvoor in het 'veilige' ontwerpproces, waar de cultuurverschillen veel makkelijker overbrugd worden. Ik ga nog een stap verder. Ik voorspel dat de 'Chinezen' met deze ontwikkelingen over een aantal jaar veel goedkoper en net zo goed een compleet uitvoeringsplan maken met alles erop en eraan. Vervolgens dit geheel in de realisatie brengen. Niet dat de 'chinezen' een paar bouwvakkers hierheen sturen, maar de hele life-cycle wordt overgenomen en dat voor een fractie van de stichtings- en explotaitiekosten waar het nu voor gebeurt. BIM zet hiervoor de eerste stappen en dit proces is niet tegen te houden.

Creativiteit is de belangrijkste toegevoegde waarde die we zelf nog inbrengen en dan nog met een beperkte invloed.

De technische discussie die hier gevoerd wordt is interessant, maar ik denk dat er primairder moet worden nagedacht over welke toegevoegde waarde 'wij' denken nog te kunnen inbrengen in deze toekomst.

Het is geen doemdenken, ik zie alleen maar enorme kansen op ons afkomen en laten we hier over praten. Om te beginnen met 'Chinees' te leren...

Beste Maarten,

Ik lees dat je mij verkeerd begrijpt. Ook ik heb het over het ontwerpproces en niet over de bouwplaats. Juist daar zie je wel andere culturen en nationaliteiten verschijnen. Ik ben het dan ook niet met jouw zienswijze eens.

De chinezen zullen m.i. geen projecten uitwerken in China en dan op de mail/ of in de cloud zetten. Cultuur zit in mensen en ook in het ontwerpproces moeten we communiceren en samenwerken. Zoals gezegd staan beide dit in de weg. Je zienswijze wordt ingegeven vanuit de proces- en productindustrie waar dit momenteel al gebeurt. Ook hier zie je echter dat er nog een groot verschil zit tussen de producten die in China gefabriceerd en die in bijv. Europa. Creativiteit en innovatie zijn inderdaad een KSF die je ook niet kunt exporteren. Deze zijn overigens ook cultuur gevoelig. Al met al: wacht nog maar even met chinees te leren en spijker eerst het Nederlands, Engels, Frans en Duits maar bij tot een hoger niveau. Dat zal meer vruchten afwerpen:)

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+