BouwProfs

De bouw online verbonden.

Zonnepanelen meenemen in epc-berekening en plaatsen op bijbehorend bouwwerk?

Robren Mulder is bouwkundig tekenaar. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:

Voor een nieuw te bouwen woningen willen wij zonnepanelen gaan toepassen. De opdrachtgever zou graag de zonnepanelen willen gebruiken om de epc te verlagen, maar wil ze liever niet op de woning hebben.

Mogen de zonnenpanelen ook op een bijbehorend bouwwerk gemonteerd worden en alsnog meegenomen worden in de epc voor de nieuw te bouwen woning?

Weergaven: 2004

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

 

Volgens de (Belgische) wetgeving worden alleen gebouwgebonden installaties in rekening gebracht voor de EPB en EPC regelgeving. Niet-gebouwgebonden installaties (op een schuur) geven wel groene stroom certificaten maar dragen niet bij tot een verlaging van de kentallen op het certificaat

 

Moeten gebouwgebonden installaties in het gebouw staan? Ik denk het niet, als ik op mijn perceel een bron sla om deze te gebruiken voor koude-warmte-opslag, dan mag ik dit mee nemen in mijn EPC berekening. Dus lijkt mij dat de PV-panelen die op een bijbehorend bouwwerk gemonteerd zijn, meegenomen mogen worden in de EPC-berekening, mits deze te bestempelen zijn als gebouw gebonden installatie. Dus in dit geval aangesloten op de meterkast van de woning.

Ter vergelijking: een hoekwoning met een garaga die vast aan de woning zit, de PV-panelen worden op het dak van de garage geplaast, deze worden meegenomen in de EPC berekening, een kleine wijziging in het plan en de garage wordt een paar meter verplaatst en dan zouden de PV-panelen opeens niet meer mee genomen mogen worden?

Hallo Robren,

Indien (deels) een plat dak gepland staat dan kan (rubber) EPDM folie met geintegreerde dunne film Zonnecellen wellicht toch de balans om laten slaan om de zonnecellen op de woning (of bijbehorend bouwwerk/garage) te plaatsen. Zie ook www.rubbersun.com

groeten,

Johan

Beste Robren,

De zonnepanelen mag je ook op een bijgebouw plaatsen.

De energie winst van de zonnepanelen dienen wel op het woongebouw aangesloten te worden.

Voor de epc zijn de grenzen van het gebouw niet de grenzen waar de energie omgewekt mag worden.

 

Succes met je berekening,

 

Pascal van Loosbroek

architect en gebruiker bink software voor energie berekeningen

Naast de vraag of het toegestaan is de zonnepanelen mee te nemen in de berekening moet je je natuurlijk afvragen wat het nut ervan is. Als je zonnepanelen gaat toepassen puur en alleen om de EPC-waarde te halen lijkt me dat geen goede werkwijze. Daarnaast is het van belang te kijken naar het eindresultaat. Als we praten over PV-cellen is de afstand van het bijbehorende bouwwerk niet van belang. Indien traditionele zonnepanelen toegepast worden is deze afstand ineens veel meer van belang (ervan uitgaande dat de CV-ketel in de woning staat).

De energie moet op het perceel opgewekt worden. Dus op een bijbehorend bouwwerk is prima, zolang dit op hetzelfde perceel staat als de woning.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+