BouwProfs

De bouw online verbonden.

Training vochtproblemen bij gebouwen, wat zijn de oorzaken en hoe lossen we ze op?


Wie heeft  er niet ooit mee te maken gehad... Vocht- en condensatieproblemen komen zeer veel voor. TNO heeft berekend dat in Europa 80 miljoen woningen structureel last hebben van vochtproblemen. Voor veel professionals blijkt het toch erg lastig te zijn om deze problemen tijdig te herkennen en ze adequaat aan te pakken. Toch hoeven vochtproblemen niet onoverkomelijk te zijn. Het is dan wel belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt zodat het probleem bij de wortel aangepakt kan worden.

De Europese Unie wil dat alle gebouwen energieneutraal gebouwd worden vanaf het jaar 2020. Nog een extra reden om als bouw professional je kennis over vocht en condensatie op orde te hebben.

BouwProfs organiseert regelmatig een 1-daagse training specifiek over het herkennen en aanpakken van vochtproblemen. Speciaal voor bouwprofs die het belang inzien van het bestrijden en het voorkomen van vocht- en condensatieproblemen.

De training wordt gegeven door:

ir. Rens ten Hagen

Rens is als docent Bouwfysica verbonden aan de AVB (Academie voor Bouwkunst) en als docent Bouwkunde verbonden aan diverse opleidingsinstituten waaronder de AVVO (Academie voor Vastgoed Onderhoud). Rens heeft een verregaande specialisatie in de problematiek rondom (ge)bouwschade.

Rens ten Hagen is tevens voorzitter van de NEN commissie Harmonisatie Woningkeur.

Eddy H.J. Cruysberghs

Eddy is bouwpatholoog, docent bouwfysica, gediplomeerd deskundige, forensisch technisch expert, technisch raadsman en internationaal vochtexpert. Eddy heeft 30 jaar praktijkervaring en heeft meer dan 35.000 probleemgevallen opgelost. Bovendien heeft Eddy diverse handboeken geschreven waarin hij dieper ingaat op vochtproblemen en verborgen vochtoorzaken.

Tijdens de training vochtproblemen worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Bouwfysica: hoe gedraagt vocht zich in een constructie?
 • Het belang van een goede analyse, hoe komt het dat 19 op de 20 analyses fout zijn?
 • Welke zin en onzin wordt er beweerd over gebouwvocht? Wat zijn de mythes en welke theorie klopt?
 • Vochtproblemen, jouw fout of een fout door derden?
 • Het ontstaan van vocht in een constructie.
 • Het belang van correct uitgevoerde gebouwdetails.
 • Wat zijn de zichtbare symptomen van vochtproblemen?
 • Welke meetmethoden kun je hanteren om vochtproblemen te analyseren?
 • Hoe kom je tot een goede oplossing van een bestaand of dreigend vochtprobleem?
 • Vocht en energie.
 • Diverse praktijkcases.

Tijdens de training worden verschillende case studies behandelen. Ook kan je als cursist zelf cases aandragen, tijdens deze dag is er ruim tijd om deze te bespreken. Na afloop ontvang je een digitaal certificaat van deelname.

 

Na deze intensieve training vochtproblemen ben je als professional (beter) in staat om:

 • Vochtsymptomen te herkennen.
 • Metingen correct uit te voeren.
 • De situatie ter plekke correct te evalueren en de oorzaak van het probleem te achterhalen.
 • De juiste interventietechniek te kunnen toepassen om het vochtprobleem grondig en correct aan te pakken en op te lossen.

VOOR WIE IS DEZE TRAINING GESCHIKT?

Professionals uit de vastgoed en de bouw zoals aannemers, architecten, ZZPers en gebouw eigenaren van bijvoorbeeld woningcorporaties zullen veel baat hebben bij deze training.

Schade-experts aangesloten bij het NIVRE verdienen 4 PE punten door deze training te volgen. 

 

Bedrijven die deze training inmiddels gevolgd hebben zijn onder andere:

Feenstra, KBK Bouwgroep, Ter Steege Bouw, Remmers Bouwchemie, Giesbers Wijchen, Knauf, Woonstichting De Key, Woonstichting Weststellingwerf, Woningcorporatie Bergopwaarts, Woningcorporatie Bernardus Wonen, Corporatie De Goede Woning, Noordwijkse Woningstichting, Woningcorporatie Woonkracht 10 Zwijndrecht, Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie, Kasteelheer Groep, Sika Nederland, Knauf Nederland, Rockwool, Saba lijmen en kitten, Forbo, Aegon Schadeverzekeringen, Univé, Nationaal Coördinator Aardbevingen Groningen, Volkshuisvesting Arnhem, gemeente Urk, gemeente Westvoorne, gemeente Wierden, gemeente De Fryske Marren, gemeente Opmeer, gemeente Anderlecht, gemeente Schiedam, gemeente Apeldoorn en gemeente Den Haag.

INSCHRIJVEN

Duur: Eéndaagse training die duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur inclusief lunch.

Prijs: € 245,- inclusief lunch, hand-out, certificaat en stappenplan aanpak vochtproblemen. Exclusief 21% btw.

De training Vochtproblemen in Gebouwen staat gepland voor:

Hoofddorp - Van der Valk Hotel Schiphol - docent Eddy Cruysberghs

Training op donderdag 13 december 2018

Houten - Van der Valk Hotel - docent ir. Rens ten Hagen

Training op dinsdag 26 maart 2019

Zwolle - Van der Valk Hotel - docent ir. Rens ten Hagen

Training op woensdag 22 mei 2019

 

Wil je deze training volgen? Meld je dan aan door ons een mail te sturen

Vermeld svp in je mail de voor- en achternaam van de persoon of personen die de training willen volgen en welke datum en locatie de voorkeur heeft. Wij nemen dan contact met je op om jouw plek(ken) binnen deze training te reserveren.


Wij kunnen deze training ook in-company geven. Bekijk hier de mogelijkheden.

BouwProfs organiseert regelmatig vakinhoudelijke trainingen voor de bouw en aanverwante sectoren. Bekijk hier het overzicht.

Klik hier als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe trainingen en data.

We hebben deze training inmiddels diverse malen gehouden voor professionals uit de bouw. Lees hieronder wat zij van de training vonden.

Weergaven: 21738

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Henk Voogt op 29 Oktober 2018 op 13.39

Wat later een reactie door persoonlijke omstandigheden, maar de training van 23 oktober als zeer leerzaam ervaren. Ook de manier waarop e.e.a. gepresenteerd wordt is dusdanig dat je er wat een hebt in de praktijk. Ik had mij ingeschreven voor de training van 31 okt., bouwschade, toen ik door dhr. Eek op deze training opmerkzaam gemaakt werd. Heb er geen spijt van en hoop woensdag a.s. met evenveel plezier en na afloop ook wijzer die dag te kunnen afsluiten!

Reactie van BouwProfs Redactie op 11 Oktober 2018 op 22.43
Gisteren een geweldig goede ervaring gehad met de training Vochtproblemen in gebouwen. Het was een heel inspirerende ervaring om mee te maken. Dus super tevreden met de complimenten voor de trainer.

Hans Hofmann, Hans Hofmann Consultancy
Reactie van BouwProfs Redactie op 6 Maart 2018 op 13.50

Zowel ik als Hans Claassen hebben de cursus over vochtproblemen in gebouwen met interesse gevolgd en een volledig nieuwe inkijk gekregen in de vochtproblematiek binnen gebouwen. Wij willen de trainer een compliment geven voor zijn up-tempo presentatie met op zijn tijd links en recht wat humor om de aandacht vast te houden.

Het technisch niveau (wat bij de trainer overduidelijk aanwezig is) bleef tijdens de cursus goed te volgen, zonder dat het te simplistisch of te ingewikkeld werd. De trainer herhaalde bepaalde kern inzichten over hoe vocht gebouwen binnen treedt erg vaak, maar ik denk dat dat in dit geval slim was, omdat de materie vrij complex is en dan helpt herhalen vaak goed in het onthoudproces. De visuele ondersteuning van animatie filmpjes hielpen ook erg goed bij de begripsvorming. Hans en ik geven deze cursus een 8,5 op 10.

Erik Amesz & Hans Claassen, APP All Protect BV / GevelMeesters BV

Reactie van BouwProfs Redactie op 6 Maart 2018 op 13.45

Ik heb genoten van de inspirerende wijze waarop de trainer in snel tempo door de verschillende vochtproblemen in gebouwen is gegaan. Wij zijn zelf een gespecialiseerd bedrijf op het gebied vochtproblematieken, en met namen op het vlak van lekdetectie, bouwkundig onderzoek, droogtechniek en klimaatbeheersing. Er zaten zeer veel bruikbare inzichten in deze training, en ik zou graag in de toekomst nogmaals een training van jullie willen volgen.

Jack Voorwalt, Manager droogtechniek / klimaatbeheersing bij Trition B.V.

Reactie van BouwProfs Redactie op 3 Juli 2017 op 10.58

Ik vond het een zeer leerzame dag waarbij je zeker van mening veranderd na het aanhoren en zien van die vele foto beelden die hij ons liet zien. De trainer vertelde zijn verhaal duidelijk en helder.

Marcel Bijkerk, kwaliteitscontroleur bij De Alliantie.

Reactie van BouwProfs Redactie op 1 Juli 2017 op 15.02

ik vond de training erg interessant! Veel problemen die je in de praktijk tegenkomt kan ik nu gaan aanpakken volgens de methode waarvan de trainer zegt dat dit de juiste is. Zijn onderzoeken en methodes vind ik erg logisch klinken. Locatie, eten, drinken en voorzieningen waren allemaal keurig!

Mitchel Dijkstra, eigenaar van Bouwbedrijf Dijkstra.

Reactie van BouwProfs Redactie op 1 Juli 2017 op 14.49

Ik vond het zeker een zeer interessante cursus. Met betrekking tot inwatering op maaiveld niveau heeft de trainer absoluut een punt.

Erwin Reuterink, zelfstandig adviseur bij Asisti.

Reactie van BouwProfs Redactie op 13 Juni 2017 op 9.04

Het was een interessante training, de trainer wist de materie op een prettige manier over te brengen.
Uiteraard zijn niet alle situaties gelijk, maar hetgeen de trainer heeft verwoord helpt bij de beoordeling en interpretatie van de problemen welke je krijgt voorgelegd.

| Peter van der Neut, Projectleider bouwtechniek bij ingenieursbureau IOB.

Reactie van BouwProfs Redactie op 7 Juni 2017 op 11.55

Dit was met afstand de beste cursus die ik in jaren heb gevolgd. De trainer had er de vaart in en had zeer veel foto's om zijn betoog te visualiseren. Ik heb me geen minuut verveeld.

Giel Caelers, Register-Taxateur VRT Taxateur - Expert bij Donatus Verzekeringen.

Reactie van BouwProfs Redactie op 7 Juni 2017 op 11.51

De cursus vond ik erg to-the-point en praktijkgericht en hiermee voldeed het volledig aan onze verwachtingen en eisen. Dank voor het toesturen van het stappenplan naderhand; erg handzaam en informatief.

Wietse Kunst, inspecteur Woningtoezicht bij de Afdeling Integrale Veiligheid
Team Vergunningen en Handhaving van de Gemeente Schiedam.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2018   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+