BouwProfs

De bouw online verbonden.

Nederlandse architect heeft ontwerp klaar voor 's werelds eerste 3D geprinte huis.

Met één druk op enter kan 'Janjaap Ruijssenaars 'ontwerp worden afgedrukt met zand. Maar is deze turbo constructie wel een welkome afwisseling? Reeds langere tijd wordt het 3D-printen gebruikt binnen de architectuur, waardoor visionairs steeds uitgebreidere en onbouwbare vormen toveren. Maar de technologie is nog nooit gebruikt om iets groter dan een prototype model te bouwen.

Dit zou allemaal wel eens kunnen gaan veranderen, nu de Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars het ontwerp voor 's werelds eerste 3D-geprinte huis heeft onthuld. The Landscape House heeft de vorm van een continue looping Möbius strip, oprijzend uit de grond waarna het zichzelf terugvouwt in een naadloze golvende band. De complexe geometrieën zijn niet gemaakt van gewapend beton maar van lagen afgedrukt zand.

Ruijssenaars is van plan om met wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs het gebouw in secties bestaande uit maximaal 6x9m, af te drukken met de D-Shape printer. De secties worden afgedrukt als holle schelpen, die vervolgens zullen worden gevuld met vezelversterkt beton voor extra stevigheid. Om het hele huis te bouwen trekt men 18 maanden uit. Kosten bedragen een geraamd bedrag van € 4-5 miljoen euro.

"Door een simpele druk op de 'enter' toets op het toetsenbord krijgt de architect de mogelijkheid om direct een gebouw te maken", zegt Dini, de ontwerper van de D-Shape printer. "Zonder tussenpersonen die interpretaties kunnen toevoegen en fouten kunnen maken in de realisatie."
Zijn visie is te snijden in de dure, omslachtige handmatige processen van conventionele bouw en om de ontwerper een absolute vrijheid te geven.

"Om een complex concaaf-convex oppervlak te bouwen, bijvoorbeeld, is de prefabricage van dure bekistingen en kooien nodig en de montage van ingewikkelde steigers.", aldus Dini. Hij beweert dat de D-Shape zorgt voor een niveau van nauwkeurigheid die eerder niet mogelijk was. "De menselijke beperkingen van bouwmeesters en metselaars staan niet langer in de weg om de droom van een architect te realiseren."

The Landscape House volgt op een eerder project van de Italiaanse architect Andrea Morgante van Shiro Studio, die dezelfde printer gebruikte om een tot 3 meter hoog paviljoen te bouwen in 2009. Toendertijd het grootste 3D-geprinte object ooit op dat moment.

Maar de vraag blijft: is de procesversnelling van concept ontwerp tot het daadwerkelijk bouwen welkome afwisseling? Waar gaat uiteindelijk de simpele druk op de 'enter' knop toe leiden? Bron: The Guardian

Weergaven: 685

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+