BouwProfs

De bouw online verbonden.

7 handige manieren om je brandstofverbruik te monitoren.

In het blog Een cursus zuinig rijden helpt helemaal niks… had ik het onder andere over het terugkoppelen van verbruiken aan de deelnemers. Dat is heel erg mooi, maar dan moet je wel gegevens hebben om terug te koppelen. Daar zijn een heleboel manieren voor. Hieronder vind je er zeven.

  • Via de leasemaatschappij. Voordeel hiervan is dat het makkelijk is, want de gegevens worden door de leasemaatschappij verzameld. Nadeel is wel dat het afhankelijk is van hoe precies je collega’s hun kilometerstand opgeven.
  • Via tankbonnetjes en een (geschreven) rittenregistratie. Dit is het meeste werk. Als het om één auto gaat, is het nog wel te doen, maar anders is het erg tijdsintensief.
  • Via het systeem van Sycada.Green. Ik heb dit zelf uitgeprobeerd en moet zeggen dat het foutloos heeft gewerkt. Overigens wordt niet alleen het verbruik, maar ook het rijgedrag inzichtelijk gemaakt. Ik ben er enkel mee opgehouden omdat ik een nieuwe auto heb, waar een dergelijk systeem al inzit (verderop meer daarover). Maar voor een hele vloot auto’s is een dergelijk systeem wel erg handig.
  • In lijn daarmee ligt het systeem van ProDrive. Dit bevat ook een e-learning module, waarmee mensen getrained worden om zuiniger te rijden. 
  • En een ander systeem is dat van GreenStarCar. Er zijn zeker meer systemen die het brandstofverbruik kunnen registreren. Maar kies een partij die ook let op rijgedrag en meedenkt over hoe je vervolgens brandstof kunt besparen.
  • Natuurlijk zijn er ook een heleboel apps die bijhouden wat je brandstofverbruik is. Dit houdt wel weer in dat je als gebruiker gegevens moet invoeren. Maar het kan enorm helpen bij het op gang helpen van de bewustwording. Zoek op ‘brandstofverbruik’ of ‘fuel log’ en je hebt een boel te kiezen.
  • En als laatste iets dat we steeds meer gaan zien: dat de auto, vaak in combinatie met een app, bijhoudt wat je verbruikt en hoe je rijdt. Ook in mijn nieuwe auto (een Seat Leon op groengas) is dit het geval.

Kortom opties te over.

Hoe monitoren jullie het brandstofverbruik?

"Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!"

  Deze expertblog is geschreven door ir. Elske van de Fliert. Elske is expert op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden en grondlegger van het CO2 afslankprogramma voor het wagenpark en de mobiliteit.
Elske ondersteunt bedrijven die iets moeten met CO2 reductie of maatschappelijk verantwoord ondernemen en de kosten/CO2 uitstoot vooral in het wagenpark hebben zitten.
Elske studeerde af op levenscyclusanalyse van uitlaatgasnabehandelingssystemen bij DAF en is sindsdien betrokken op het onderwerp van duurzaam transport. Zij spreekt graag en weet grote en kleine groepen te enthousiasmeren in interactieve workshops.
Elske heeft recent een e-boek uitgebracht: “Is dit mijn nieuwe auto? Vragen die je wèl moet stellen bij de aanschaf van een nieuw voertuig.” Kijk hier om de andere expertblogs van Elske op BouwProfs te lezen.

Weergaven: 190

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+