BouwProfs

De bouw online verbonden.

Eerste Kamer akkoord met nieuwe regels voor aanbesteden.

Ondernemers krijgen meer kans om overheidsopdrachten binnen te slepen. Bovendien wordt meedingen naar opdrachten in een aanbestedingsprocedure eenvoudiger en transparanter. De Eerste Kamer heeft dinsdag 30 oktober 2012 ingestemd met een voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) dat dit moet regelen.

Zet in rug voor midden- en kleinbedrijf
Het akkoord van de Eerste Kamer is een belangrijke stap om het wetsvoorstel per 1 januari 2013 in werking te kunnen laten treden. 'Na acht jaar overleggen en vergaderen krijgt het midden- en kleinbedrijf nu eindelijk de zet in de rug die ze nodig heeft,', aldus de bewindsman. 'Ook de consument profiteert. Door een eerlijke aanbesteding neemt de concurrentie toe, waardoor de prijs van het werk zakt en de kwaliteit stijgt.'

Gelijk speelveld voor alle ondernemers
Met name kleinere ondernemers maken meer kans opdrachten binnen te halen. Zij hebben veel last van onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. Zo is bijvoorbeeld de ervaring van het bouwen van een viaduct bij de huidige regels niet voldoende om mee te mogen doen bij een aanbesteding voor het bouwen van een brug. De nieuwe aanbestedingsregels moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle ondernemers, groot en klein. Opdrachten mogen niet meer dusdanig worden geclusterd zodat kleinere bedrijven geen kans meer maken. Zo mag een bedrijf met 120 vestigingen bijvoorbeeld niet de schoonmaak van alle gebouwen bundelen in één aanbesteding, zodat een klein schoonmaakbedrijf bij voorbaat al geen kans meer maakt.

Simpeler aanbestedingsregels
Ook mogen er geen onredelijke contractvoorwaarden aan ondernemers worden gesteld. Hierdoor wordt voorkomen dat een kleine ondernemer alle risico’s van een bouwproject moet dragen, terwijl deze ondernemer zich onmogelijk kan verzekeren tegen deze risico’s. Daarnaast worden de aanbestedingsregels waar mogelijk versimpeld. Zo hoeven alleen ondernemers die een aanbesteding winnen, de bewijsstukken aan te leveren. Tenslotte komt er een onafhankelijke commissie waar ondernemers met klachten over aanbestedingen terecht kunnen.

Weergaven: 373

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van B.P.M. van Ooijen (Ben) op 31 Oktober 2012 op 13.08

Een eerste stap in de goede richting. Jammer dat een conclusie is dat de prijs hierdoor zakt en de kwaliteit stijgt. M.i.z. gaat deze vlieger lang niet altijd op. Met name overheden zouden voor de kwaliteit en duurzaam moeten kiezen en niet alleen op prijs. Dit laatste vindt helaas steeds meer plaats, waardoor de overheden de economie niet stimuleren maar verder onderuithalen. Een oproep aan alle overheden, geef het goede voorbeeld en kies voor partijen die weliswaar scherp maar voor reële prijzen aanbieden en niet alleen voor de laagste prijs.

Reactie van René de Klerk op 31 Oktober 2012 op 11.32

Ik kijk er positief tegenaan. Vooral voor innovatieve aanbieders (pioniers en vaak klein) kan dit een omslag betekenen. Wellicht gaat de prestatie voor de betreffende aanbesteding tellen en niet alleen de status van de aanbieder uit het verleden. Verder geen illusies, het blijft uiteindelijk ook om de laagste inschrijving gaan.

Reactie van Ron Reijnders op 31 Oktober 2012 op 11.05

Ik gok dat er in de praktijk bitter weinig anders zal gaan

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+