BouwProfs

De bouw online verbonden.

In de Schijnwerper: Bouwprof Kees Borst.

Iedere week stellen wij in de rubriek "In de Schijnwerper" een lid van BouwProfs nader aan u voor.
Deze week is het de beurt aan Kees Borst. Kees is werkzaam als Trainee bij Active Case Management.
-

Wie is Kees Borst?

Ik ben een bouwprofessional met een schat aan ervaring op het gebied van projectmanagement, geboren en getogen in Heiloo, het groenste dorp van Nederland onder de rook van Alkmaar. Ik ben getrouwd met Ans. We hebben drie kinderen en twee fantastische kleinzoons. Ik heb een mooi netwerk in en om Heiloo op cultureel en maatschappelijk gebied en bespeel klarinet en basklarinet. Ik vervulde meerdere bestuursfuncties en was betrokken bij de organisatie van concerten en muziekfestivals. Ik ben lid van de “Gilde der beHOEDers”. Een in Nederland unieke groep mannen die het dragen van de hoed bevorderen en daarnaast elk jaar meerdere culturele uitstapjes organiseren. Ook fiets en wandel ik graag in onze mooie kuststreek en polderlandschap.

-

Welke specialisaties heb je?

In projectmanagement ben ik de spin in het web met betrokkenheid van ontwikkeling tot en met nazorg bij het realiseren van bedrijfsgebouwen. Naast deze brede ervaring was ik een aantal jaren bedrijfsleider in de gespecialiseerde gevelbouw en ken vanuit deze invalshoek ook de “andere kant van de tafel”.

-

Hoeveel jaar werk je inmiddels in de bouw?

Ruim 37 jaar. In 1972 starte ik als werkvoorbereider utiliteitsbouw en begeleidde meerdere projecten in de regio.

-

Wat was jouw eerste (bij)baan(tje)?

Als 14 jarige, tijdens mijn HBS-opleiding, werkte ik in de tuinderij en heb in die tijd al door een grote diversiteit aan banen kennis kunnen maken met meerdere beroepen en bedrijven.

-

Wat was je grootste blunder in het vak?

Dat doe je maar éénmaal: de aanvraag voor een zeer aantrekkelijk project in de specialistische gevels ligt op mijn bord.

In het vooroverleg en tijdens prijsvorming geef ik in mijn enthousiasme te veel weg van mijn technische kennis op dit gebied en draag verbeterpunten aan. In het afrondende gesprek denkt de inkoper van de opdrachtgever alleen aan het inkoopresultaat en niet aan de kwaliteit. Ik moet bijkans onder tafel om het werk binnen te halen. Dit is voor beide partijen geen uitgangspunt voor een goede samenwerking en ik neem afscheid van dit project.

-

Wat is je grootste vakprestatie?

Steeds weer een kwalitatief hoogstaand resultaat kunnen leveren binnen gestelde eisen, planning en budget naar tevredenheid van opdrachtgevers.

-

Wat deed je als je dit werk niet deed?

Ontwikkelen en beheren van vakantieparken in Europa.

-

Wie is de beste in jouw vakgebied?

Alle collega projectmanagers die ondanks mindere kennis, inzet en tegenwerkingen, weten te komen tot een kwalitatief resultaat en daar telkens met plezier aan terug kunnen denken.

-

Wiens baan zou je absoluut niet willen?

Van mijn buurman Jacob, wethouder in mijn woonplaats. Te moeten werken met een ambtelijke organisatie die nog niet geheel toegesneden is op de huidige tijd. Ambtelijke molens draaien traag? Een werkgever, de raad, waarin een ieder zich wil profileren, maar moeilijk adequate gereedschappen aan kan dragen voor een juiste en zakelijke bedrijfsvoering. Vergaderingen die somtijds te lang duren omdat een ieder zijn woordje moet kunnen doen zonder dat tot echte harde afspraken kan worden gekomen.

-

Als Kees Borst een merk zou zijn, hoe zou je jezelf dan omschrijven?

Brede kennis en ervaring en organisatorisch gedreven. Instructie geven en motiveren vanuit een sociale houding.

-

Naast wie wil je in het vliegtuig zitten en waarom?

Nelson Mandela. Ondanks het feit dat hij jaren afgesloten is geweest van de “buitenwereld” een gedreven persoonlijkheid. Eenvoudig gebleven maar ook een grootse persoonlijkheid die zonder onderscheid open staat voor zijn medemens. Ondanks grote negatieve ervaringen zo positief in het leven weten te staan.

-

Van welke netwerken ben je naast Bouwprofs lid?

LikedIn. Duurzaam Bouwen. Lean Enterprise Benelux. Gilde der beHOEDers.

-

Wat irriteert jou het meeste in het vak?

Desinteresse en verminderde inzet van medewerkers. Dan heb ik nog niet over ondeskundigheid. De wil om er samen, in een sociale werkomgeving, iets moois van te maken ontbreekt soms bij bedrijven en dat straalt direct af op haar eigen medewerkers. Men begrijpt en ziet niet dat door een correcte organisatie en samenwerking van partijen het resultaat voor een ieder, ook financieel veel beter zal zijn.

-

Wat denk je dat collega’s van je vinden?

Een sociaal figuur, die houdt van een prettige werksfeer, leergierig is en zich nog steeds voor meer dan 100% inzet.

-

Vertel eens iets verassends over jezelf?

Rijden met een Trike is fantastisch. Lekker toeren en genieten van de omgeving. Ook een leuk middel om je makkelijk aan te laten spreken. Lekker zien en gezien worden.

-

Hoe zie jij de bouw in de toekomst?

Een van oorsprong nog steeds traditionele bouw zal stil aan verdwijnen, behalve in monumentenzorg en speciale renovaties. Dit wordt een echte specialisatie. Onderdelen, niet alleen in de afbouw maar ook de ruwbouw, zullen meer geprefabriceerd worden en de bouw wordt minder afhankelijk van weersomstandigheden. Duurzaam bouwen wordt meer regel dan uitzondering.

-

Kan je jouw mening geven waar jouw specifieke vakgebied zich naar toe ontwikkelt?

Het accent komt te liggen op een optimaal projectmanagement met meerdere partijen vanaf ontwikkeling waardoor er op een economische wijze een onderscheidende kwaliteit geleverd wordt.

-

Met welk product ontwikkeling hou jij je momenteel bezig?

Het verbeteren, optimaliseren, van projectmanagement. Principes volgens Lean Bouwen en Ketenintegratie.

-

Welke dringende vraag heb jij te stellen aan je collega bouwprofs?

Waarom blijft de bouw overwegend “traditioneel” en speelt de meerderheid niet snel in op nieuwe methodes en technieken?

Zijn we bang dat we iets weg geven als we van ontwikkeling af samen werken? Is ketenintegratie en samenwerking te ver van ons bed?

Hoe zou men anders onderscheidende kwaliteit kunnen leveren?

Weergaven: 179

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+