BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is nu het moment om de BTW bouw naar 6% te brengen?

Nu volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de omzet in de bouw opnieuw is gedaald, moet de BTW tijdelijk omlaag naar 6%, vindt Zelfstandigen Bouw. Voorzitter Charles Verhoef: ‘De tijdelijke verlaging in 2010 en 2011 heeft het werk in de bouw aantoonbaar positief beïnvloed. Komt er nu weer tijdelijk 6% BTW, dan levert dat ook de schatkist meer op. Lage BTW over veel werk is meer dan hoge BTW over weinig werk.’ Met lage BTW kunnen zzp'ers beter particuliere klanten trekken ‘en dat voorkomt dat ze massaal een beroep gaan doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen,’ aldus Verhoef.

Door reserves heen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet gezien het lage aantal bouwvergunningen binnenkort geen verbetering in de bouw. De woningmarkt zit in het slop, consumenten geven geen geld uit. Enig lichtpuntje is dat kleine bedrijven nog het minst lijden onder de crisis. Verhoef: ‘Gelukkig spreken we nog steeds zzp'ers met een behoorlijke omzet, al drukken ze hun werkvoorraad niet meer in maanden uit maar in weken. Helaas neemt echter het aantal telefoontjes toe van zzp'ers die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Als zelfstandige ondernemers hadden ze in goede tijden een reserve aangelegd. Door de aanhoudend slechte markt zijn ze daar nu echt doorheen.’

Nauwelijks werk
Verhoef vraagt om begrip voor deze categorie ondernemers: ‘Ze kunnen niet terugvallen op WW of Bijstand; een beroep op de bijstandsregeling voor zelfstandigen betekent in de meeste gevallen het einde van hun onderneming. Het is te gemakkelijk om te veronderstellen dat ze geen goede zakenmensen zijn, want er is nauwelijks werk, waar een steeds grotere groep naar hengelt. Ook bouwbedrijven die enkele jaren geleden nog hun neus ophaalden voor een particuliere verbouwing, proberen nu die markt af te grazen.’ (bron: accountancynieuws.nl)

Weergaven: 966

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Ton Wesdijk op 7 December 2012 op 18.45

Alle beetjes helpen. ook verlaging van de BTW. Bedenk wel dat dit alleen de kleinere opdrachtgever stimuleerd. De woningbouwvereniging, de overheid kent andere problemen die met de verlaging niet opgelost kan worden. Voor de particuliere opdrachtgever is het wel een juiste richting. Het helpt zeker de kleine zelfstandige.

Reactie van R. J. Bouma op 7 December 2012 op 14.33

Dhr Loman en van Bussel hebben in zekere zin wel gelijk. Maar lapmiddelen zijn er niet voor niets. Als je gewond bent moet je eerste hulp verlenen met lapmiddelen om daarna een betere verzorging toe te passen. De bouwsector met alle ZZP'ers erom heen ligt totaal op zijn gat. De meeste ZZPérs zijn mensen zonder geldreserves en wellicht schulden die geen recht hebben op ww maar direct de bijstand in kunnen. Vaste ZZPérs heb ik zo links en rechts begrepen zijn de afgelopen paar jaar zowieso aardig uitgeknepen in de bouwsector. Voor mijn branche, de parket en vloeren industrie zou het verlagen van de btw van 19% naar 6% op arbeid alleen al eerlijk zijn t.o.v. de schildersbranche. Als wij een vloer schuren die vast ligt en 10 jaar aan de woning verbonden zit moeten we 21% b.t.w heffen terwijl de schilder de kozijnen mag schilderen op 6% tarief????

Reactie van Ronald Loman op 7 December 2012 op 9.02

In mijn optiek is de 6% regeling een lapmiddel en zorgt niet voor een permanente herstart van bouwproductie.

Het principe is heel simpel. De kabinetten Rutte I en inmiddels II werken vanuit bedrijfseconomisch oogpunt en niet vanuit macro-economie. Basel3 is door Rutte en De Jager doorgedrukt in de EU. Dit houdt feitelijk in dat Nederlandse Banken 15% liquiditeit moeten krijgen (was 4%) en de uitleencapaciteit wordt verbonden aan de grootte van het land. De banken ING, Rabobank en ABN AMRO zijn hiermee volgens deze regels veel te groot. Uiteindelijk komt dit neer op 10% van de bankengrootte en 15% liquiditeit binnen 3-5 jaar. Heel simpel vertaald betekent dit dat de grote Nederlandse banken ca. 92% minder mogen uitlenen. Deze maatregelen zijn uit angst ingevoerd.

Met het hiervoor beschreven stuk eindigt het nog niet. Zoals we allemaal weten zijn de eisen voor hypotheken ook nog extreem aangescherpt. Een normaal mens of bedrijf krijgt in Nederland geen financiering meer rond.

Naast de traditionele bouwactiviteiten zien we dat in Duitsland de bouw is aangeslingerd met verduurzaming van vastgoed en energieproductie. Duitsland bevoordeeld een nieuwe markt en wij blokkeren een nieuwe markt gezien onze koppeling met olie. Verder slopen we een corporatiemarkt met one-liners. De verwachting is vanuit AEDES dat er binnenkort geen corporaties meer bestaan door de huidige regelingen.


Realistische verwachting is een nog verdergaande afname van de bouwmarkt. Ik ben niet tegen 6% BTW maar ik hoop dat de regering inziet dat zo doorgaan leidt tot een recessie zoals in de jaren 30. Als we naar de VS kijken en naar Duitsland en Engeland is het niet zo moeilijk om stuwend te zijn voor onze sector. Een normale bouwproductie brengt ons land direct in economische groei. De 6% BTW is een noodverband waar structurele oplossingen (macro-economisch) de basis zijn voor groei.

Reactie van Vincent van Bruggen op 6 December 2012 op 15.41

De reactie van Menno is geheel terecht, wij ook voor 6%! Het zijn bovendien niet zelden architecten die nieuwe mogelijkheden is de vastzittende markt ontdekken. Maar goed, onbekend maakt onbemind.

Reactie van Theo van den Berg op 6 December 2012 op 14.29

Goed plan! Gelijk doen, nu veel zzp-ers er nog baat bij kunnen hebben.

Reactie van Bas van Bussel op 6 December 2012 op 12.02

Verlaging van BTW op materiaal én arbeid zou kunnen helpen. De vraag is hoeveel. De doorrekening is dan wel interessant: hoeveel belastingopbrengst is het minder of hopelijk meer dan onder 19%BTW. BTW opbrengsten, maar ook inkomstenbelasting/ vermogenbelasting. Mensen kunnen helaas niet meer extra uitgeven dan dat zij overhouden na de vaste maandelijke lasten. Dat geldt evenzeer voor opdrachtgevers. Met het verlagen van de BTW wordt er geen geldgecreëerd hooguit de omloopsnelheid verhoogd.

Zolang de woningmarkt vastzit, de banken oppotten, kosten van huurwoningen/ voor woningcoörperatie (dreigen) te stijgen en gemeenten vanuit rijksoverheidswege moeten bezuinigen zal een BTW-verlaging niet veel uithalen. Hooguit de pijn minimaal verzachten. Wat veel meer kan uithalen is het volledige plan woningmarkt 4.0 uitvoeren. In deze tijd moet iets structureels en constructiefs gebeuren. Hoelang een BTW-verlaging ook duurt het blijft een beperkt lapmiddel.

Reactie van R. J. Bouma op 6 December 2012 op 11.51

Ik ben het dus niet eens met de 'stemming' van Huub Sistermans. Met alle respect. Destijds heeft de btw verlaging wel degelijk een impuls gegeven. Mensen vertelden letterlijk dat dit een aanleiding was om plannen wel door te zetten. NL is rijker dan iedereen denkt. Vooral de mensen tussen de 45 en 65 hebben voor een groot deel wel degelijk goede reserves en bouw of verhuis-plannen (blijkt uit onderzoek)

Reactie van R. J. Bouma op 6 December 2012 op 11.48

Ik heb dit zelf ook al voor de zomerstop geconcludeerd. Er zat destijds een laatste terugval aan te komen en dat hebben we gemerkt in het laatste kwartaal. De consument zit vast en moet met een impuls gestimuleerd worden. Destijds heeft de tijdelijke btw verlaging bewezen dat dit werkt. Het is de hele keten die een reactie veroorzaakt waardoor de consument plannen wel doorzet. Nu is het uitstellen en daar zit niemand op te wachten. JA, verlaag de btw. Het is zowieso al oneerlijk dat de schilder wel profiteerd en anderen weer niet (ik zie het verschil niet ?!)

Reactie van Menno Lam op 6 December 2012 op 11.40

helemaal eens met Harrie, hoewel voor nieuwbouw het ook wel mag. En bij bestaande bouw zou ik zeggen: koppelen aan duurzame oplossingen.

Blijft de vraag staan waarom (bouwend) Nederland zo stil is : WAKKER WORDEN!!!Nederland

Reactie van Guus Cladder op 6 December 2012 op 11.36

De BTW verlagen is nu zeker een goed plan, maar doe het dan goed: minimaal 2 jaar en ook voor architecten. De voorbereiding van bouwprojecten is arbeidsintensief dus daarvoor moet de BTW-verlaging ook gelden. Goede en duurzaam gebouwde woningen zouden definitief naar het lage BTW-tarief moeten, want een dak boven je hooft behoort toch tot de eerste levensbehoeften! 

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+