BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ondanks een tekort aan werknemers in de bouw, civiele techniek en ruimtelijke ordening, melden steeds minder jongeren zich bij een bouwopleiding. Dat blijkt uit een inventarisatie van detacheringbureau Yacht. Vooral de instroom bij de bouwopleidingen op het vmbo en mbo blijft flink dalen.

In het tweede kwartaal van dit jaar is de vraag naar werknemers in de bouw, civiele techniek en ruimtelijke ordening 25 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is er nog altijd een tekort in die sectoren, omdat steeds meer oudere werknemers met pensioen gaan.

Huidige instroom onvoldoende
Ook de komende jaren zijn de arbeidperspectieven gunstig voor technici uit middelbaar en hoger beroepsonderwijs. “De uittocht van oudere werknemers is reeds begonnen doordat de babyboomers in groten getale afscheid nemen en die trend zet de komende jaren door”, legt een woordvoerder van Yacht uit. “De huidige instroom in het technisch onderwijs is onvoldoende om aan de toekomstige vraag naar technici te voldoen.”

In het hoger beroepsonderwijs stijgt de instroom van studenten op bouwopleidingen een procent. De drie technische universiteiten zien het aantal studenten ook licht stijgen. (bron: nd.nl)

Weergaven: 961

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Bart van den Bosch op 22 Juni 2012 op 13.40

Ik ben het helemaal met Gudule eens. Onze huidige schoolsysteem is alleen gericht op kennis. Terwijl vaardigheden in het latere leven vaak meer van pas zijn en ook leuker om te leren.

Dus zorg dat iedereen weet hoe hij/zij:

- Eenvoudige klussen in huis kan doen;

- Computers en apparatuur kan bedienen;

- kan boekhouden (voorkomt ook veel schulden);

- huishoudelijke klussen kan doen; 

Als dit al van jongs af aan wordt bijgebracht enthousiasmeer je kinderen dit ook als een mogelijke beroepsrichting te kiezen. 

Als je naar landen als Denemarken kijkt is dit standaard geïntegreerd in het onderwijssysteem. 's Ochtends krijgen ze kennisvakken en 's middags krijgen ze daar doe-vakken.

Reactie van jacques serle op 21 Juni 2012 op 22.26


Wel handig als knappe koppen de malaise uit het slop trekken van de
technische universiteiten. Er is meer aan de hand.
Kom trouwens ook veel vader-op-zoon vakmensen tegen.
Daarbij geld : diploma`s ongewenst.
of je nu koning, boer, aannemer, winkelier, chaufeur, enz bent.
Ik kom ze tegen bij bosjes. ze weten alles al en kunnen zonder moeite examen doen.

Reactie van Gudule Martens op 20 Juni 2012 op 11.14

Waarom wordt er hierbij alleen gekeken naar de beroepsopleidingen. Mijn kinderen op de basisschool krijgen geen handvaardigheid en tekenles meer. Er is niet eens meer een handvaardigheidslokaal. Hoe moeten jongeren erachter komen dat het leuk is om zaken te "bouwen"? Het begint daar al. Het basisschoolsysteem met de fixatie op taal en rekenen en de uit de hand gelopen toetscultuur doet m.i. vele kinderen met andere talenten tekort, waaronder de "bouwers" op alle niveau's.

Reactie van Bart van den Bosch op 19 Juni 2012 op 18.58

Dit artikel klopt in mijn ogen niet. Volgens mij is er nu juist een overschot aan mensen in de bouw. 

Reactie van Eric Hogenbirk op 19 Juni 2012 op 17.34

Twintig jaar terug ben ik al gewaarschuwd voor een tekort aan vakmensen. Het is een oude discussie die als ik het goed begrijp werkelijkheid gaat worden. Ik heb het idee dat men er gewoon niet aan wil. Dit gaat goed totdat het zover is natuurlijk. Doordat de bouw zo hard wordt getroffen door de crisis hebben veel mensen deze sector (noodgedwongen?) verlaten. Daarnaast willen ze voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ze zoeken iemand die net start met 20 jaar ervaring. Knap toch? Ouderen worden weg gesaneert omdat ze te duur zouden zijn. Wat een onzin.

Ik denk dat je jongeren enthousiast kan maken door de bouw 'aanzien' te geven. Dat je niet perse hoeft door te leren. Het is knap als je een vak beheerst. Zodra de krapte op de markt begint door te werken en daardoor de salarissen stijgen van de vakmensen, zal de interesse ook toenemen. 

Reactie van Ing. J.C.C. (Johan) Schippers op 19 Juni 2012 op 16.51

Het klinkt best aardig zoals Yacht dit stelt, alleen....

Als er echt zoveel vacatures zijn, als er echt zoveel uitstroom is, waarom ligt de markt dan zo dood als een pier?

Ik ben zelf freelancer, en beschikbaar, maar zie weinig aanbod.

Dus, schroom niet.....Meldt het als er een opdracht is, dan vul ik hem graag in (als het past)

Reactie van Björn Sträter-Barend op 19 Juni 2012 op 16.20

@Nicolien, herkenbaar verhaal van de afwijzing: ik ben ook afgewezen voor een vacature ondanks het feit dat ik meerdere malen aangegeven had geen enkel probleem met de afstand tot het werk te hebben. Ik kan altijd genieten van het feit dat een werkgever zelf kan bepalen wat jij wel en niet goed moet vinden. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten (met ervaring voor weinig geld) is eerder regel dan uitzondering.

Reactie van Nicolien op 19 Juni 2012 op 16.01

De groepen zoals men dat noemt in de bouw die het moeilijk hebben met zoeken naar een baan zijn inderdaad de ouderen zoals Fred aangeeft en de starters. Men wil het liefst iemand van de 30 met zeker al 20 jaar ervaring die gaat werken voor het loon van een starter.

Het is voor zowel de ouderen als de starters moeilijk om aan een baan te komen en dat alleen omdat elk hokje afgevinkt moet zijn. 

Men is te bang om te investeren in jongeren omdat het nu slecht financieel haalbaar is en er te weinig tijd is, want veel werknemers werken voor twee en ze denken dat de ouderen (gezien boven de 50) te vaak ziek zullen zijn of niet meer mee komen met de veranderingen van de tijd.

@Christian je zult veel ruimer moeten gaan zoeken, inschrijven bij detacheringsbureau's veel open sollicitaties sturen naar de bedrijven waar je graag wilt werken.

Op dit moment ben ik bezig met het zoeken naar vacatures in heel Nederland en internationaal. Het is moeilijk omdat veel starter functies worden ingevuld door mensen die al 5 jaar ervaring hebben en voor hetzelfde geld willen werken. Er zijn te veel mensen beschikbaar waardoor bedrijven strengere functie eisen instellen. 

Doordat er veel aanbod is aan personeel gaan bedrijven niet meer out of the box kijken. 

Ik ben afgewezen om het feit dat ik 10KM te ver woon. Dus waar hebben we het tegenwoordig over.

Reactie van Fred Janssen op 19 Juni 2012 op 15.42

Wat dacht je van het aannemen van ervaren en kundige mensen die momenteel werkloos zijn. De groep 'ouderen' (ik krijg het er haast niet uit) worden massaal genegeerd en buitenspel gezet.

Ik ben bijvoorbeeld het schaap met vijf en een halve poot, net geen zes poten. En daar is men nou juist naar op zoek. Deze groep voldoet massaal niet aan "het gevraagde functieprofiel" of "past niet in het team" wat dat ook betekenen mag. Er zijn genoeg mensen die invulling kunnen geven aan de vraagstelling. Alleen de vraagsteller moer zich durven openstellen en verder kijken dan het bruto maandloon. By the way: het is een fabel dat 'oudere' werknemers vaker ziek zijn of minder snel leren. De statistieken en onderzoeken laten juist het tegenovergestelde zien. Dus werkgevers van Nederland, kom maar op.

Reactie van Christian Vandenboorn op 19 Juni 2012 op 15.08

In reactie op het artikel,

Ik studeer als het goed gaat 12 juli af, en ben dan ook al enige tijd op zoek naar vacatures die aansluiten bij de opleiding  Built Environment uitstroom profiel techniek. Ik geef toe dat ik momenteel alleen over vacature sites kijk, met advertenties in zuid Limburg. Maar buiten enkele civiele, constructieve of revit advertenties staan er ook geen vacatures geschikt voor startende werknemers. Hierdoor word ook de indruk gewekt dat er weinig tot geen werk in de sector is.

Indien iemand vacatures heeft, of betere tips heeft deze te vinden graag reactie.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+