BouwProfs

De bouw online verbonden.

Uit recent onderzoek van het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende Zaken (NBWO), dat werd uitgevoerd in opdracht van NL Energie en Klimaat, onderdeel van Agentschap NL, blijkt dat per 1 januari 2010 inmiddels 22 procent van alle woningen in Nederland een energielabel heeft.
Het aandeel van de lagere energielabels (E, F en G) in de totale voorraad van woningen blijkt verder af te nemen. In november 2008 bedroeg dit percentage 37 procent, in februari 2010 was dit nog 32 procent. De energielabels C en D worden het vaakst uitgegeven; 56 procent van de woningen heeft dit label. De energielabels A en B zijn samen goed voor 11 procent van het totaal. Vrijstaande koopwoningen hebben relatief de meeste A- en B-labels (18 procent), hoek- en tussenwoningen de minste (8 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat relatief veel appartementen een energielabel hebben; van de woningen met een label is 31 procent een appartement. Vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen hebben relatief weinig labels (respectievelijk 10 procent en 11 procent). Dit valt deels te verklaren uit het feit dat appartementen een hogere omloopsnelheid hebben dan andere woningtypen. Vrijstaande woningen verruilen minder vaak van eigenaar.

Opmerkelijk zijn ook de resultaten betreffende de regionale spreiding van de afgegeven energielabels. Vooral op gemeentelijk niveau zijn de verschillen groot. Zo heeft in de gemeente Wageningen 47 procent van de woningen een energielabel en bedraagt dit percentage in Renswoude slechts 0,4 procent. De verschillen tussen provincies zijn iets minder groot en lopen uiteen van circa 18 procent in de provincie Noord-Holland tot bijna 30 procent in Groningen. Nader onderzoek is nodig om deze verschillen te verklaren. Nader onderzoek is nodig om deze verschillen te verklaren.

Het energielabel is sinds 1 januari 2008 verplicht bij verkoop of verhuur van een woning of een gebouw. Per 1 januari 2010 is het vernieuwde energielabel ingevoerd. Dit label maakt in één oogopslag inzichtelijk hoe energiezuinig een woning of gebouw is en is een instrument om objectief te informeren over de energieprestatie van een gebouw en energiebesparing te stimuleren. Het energielabel laat bovendien zien dat men concreet werkt aan duurzaamheid en biedt een handig pakket maatregelen voor energiebesparing, waarmee het gebouw in een betere energieklasse terecht kan komen. Ook de waarde van het gebouw en de eventuele verkoop- of huurprijs van het pand stijgt met een hoger energielabel. Voor huurders zorgt een hoger label voor lagere maandelijkse energielasten. Voor meer informatie, zie:www.energielabelgebouw.nl

Weergaven: 92

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+