BouwProfs

De bouw online verbonden.

Training Bouwakoestiek en Brandveiligheid in Gebouwen.


Bij elk ontwerp- en bouwproject van een nieuwbouwplan of herbestemming dient op tijd de vraag gesteld te worden of het gebouw brandveilig is en of geluidoverlast op de juiste manier tot een minimum beperkt wordt. Over deze twee belangrijke aspecten organiseert BouwProfs regelmatig dit jaar de 1-daagse training Bouwakoestiek en Brandveiligheid in Gebouwen. Speciaal voor bouwprofs die het belang van een brandveilig en akoestisch comfortabel gebouw inzien. 

Tijdens deze training die één dag duurt wordt tijdens de ochtend het onderwerp brandveiligheid binnen gebouwen behandeld. In de middag komt het onderwerp bouwakoestiek binnen gebouwen aan de orde.

De training wordt gegeven door de experts van raadgevend ingenieursbureau LBP/Sight uit Nieuwegein. LBP|SIGHT is mede oprichter van de Vereniging Van BrandveiligheidAdviseurs (VVBA) en gespecialiseerd in brandveiligheid en akoestiek. Het bureau adviseert zowel overheid en private partijen in de bouw. LBP|SIGHT maakt gebruik van meerdere laboratoria voor het verrichten van onder meer metingen aan de geluidisolatie en -absorptie van materialen. Ook nemen de deskundigen van LBP/Sight deel aan de normcommissie ‘Geluidwering in gebouwen’, die zich bezighoudt met normen en praktijkrichtlijnen voor geluidisolatie in de woningbouw.

Brandveiligheid in gebouwen

Bij elk ontwerp- en bouwproject van een nieuwbouwplan of herbestemming komen dezelfde vragen terug. Is het gebouw brandveilig? Zijn er voldoende vluchtwegen en waar komen de brand- scheidingen? Aan welke eisen moeten de materialen voldoen? En welke brandveiligheidsinstallaties zijn nodig en hoe zit het met de certificering? De training Brandveiligheid in Gebouwen gaat in op deze vragen. Na het volgen van deze training kun je deze vragen beantwoorden en vertalen naar praktische oplossingen voor je ontwerp en gebouw. Aan de hand van begrippen, regelgeving en praktijkvoorbeelden leer je hoe je zelf een ontwerp in de basis toetst op brandveiligheid en wat de valkuilen zijn.

Het betreft een praktische training waarin de belangrijkste brandveiligheidsaspecten aan de orde komen. Naast de wet- en regelgeving wordt met name aandacht besteed aan de praktische toepassing en de algemene principes van bouwkundige brandveiligheid en de relevante brandveiligheidsinstallaties. Dit voor de gehele levenscyclus van een gebouw, dus vanaf de ontwerpfase, de vergunningverlening, de bouwfase en de gebruiksfase. Een goede reden om aan deze training deel te nemen is het brede pakket van onderwerpen dat aan bod komt en de verbinding die wordt gelegd tussen theorie en praktijk. Tijdens de training komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:

 • De fysische eigenschappen van brand en de fasen van brandontwikkeling.
 • De oorsprong en achtergrond van wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid. 
 • De eisen die in het Bouwbesluit zijn vastgelegd. 
 • Beheersbaarheid van brand en de indeling in brandcompartimenten.
 • De systematiek rondom veilig vluchten, subbrandcompartimentering en ontruiming. 
 • De eisen die worden gesteld aan de toe te passen materialen.
 • Materiaaleigenschappen en de interpretatie van testrapporten en CE-verklaringen. 
 • De verschillen in eisen voor verschillende gebruiksfuncties zoals welk type brandbeveiligingsinstallatie is geëist voor de toegepaste gebruiksfunctie. 
 • De invloed van het Bouwbesluit op de uitvoering van brandbeveiligingsinstallaties zoals o.a. brandmeld- en ontruimingsinstallaties, vluchtwegaanduiding en blusmiddelen. 
 • De uitvoering van gelijkwaardige oplossingen. 
 • De samenhang van het bouwbesluit met andere wet- en regelgeving, normen, regelingen, etc.  
 • Welke onderhoudseisen gelden voor de verschillende brandveiligheidsinstallaties? 
 • Waar moet ik op letten bij de beoordeling van brandwerende scheidingen? 
 • Wat zijn veel voorkomende fouten bij brandwerende scheidingen?

Bouwakoestiek binnen gebouwen

Geluidoverlast is een zeer veel voorkomend probleem. In woningen moet geluidoverlast als gevolg van burenlawaai en verkeerslawaai worden beperkt, in theaters moet spraakoverdracht worden geoptimaliseerd en in een zwembad moet teveel galm worden voorkomen. Deze eigenschappen vallen onder de noemer akoestisch comfort en dat is waar het vakgebied bouwakoestiek zich op richt.

Vooral voor woningen zijn daarbij veel eisen gesteld aan het weren van geluid, maar ook voor andere functies zijn er wettelijke richtlijnen of in de praktijk gangbare eisen. De training Bouwakoestiek geeft een overzicht van de belangrijkste aspecten met betrekking tot bouwakoestiek, zoals lucht- en contactgeluidisolatie, geluidwering van de gevel, installatiegeluid en ruimte- akoestiek. Naast wet- en regelgeving wordt ingegaan op de algemene fysische principes van geluid, praktische ontwerpoplossingen en praktijkvoorbeelden.

Aan de hand van een uitgewerkt praktijkvoorbeeld zal tijdens de training worden aangegeven op welke aspecten gelet moet worden om het gewenste akoestisch comfort te realiseren.

Tijdens de training komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Wat zijn de fysische eigenschappen van geluid.
 • Lucht- en contactgeluidisolatie.
 • Geluidabsorptie. 
 • Geluid en het Bouwbesluit. 
 • Relevante normen en richtlijnen.
 • Bouwakoestische voorzieningen.
 • Praktijkvoorbeelden.

Tijdens de training is er tijd om je eigen ervaringen te bespreken. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

VOOR WIE IS DEZE TRAINING GESCHIKT?

Professionals uit de vastgoed en de bouw zoals aannemers, architecten, ZZPers en gebouw eigenaren van bijvoorbeeld woningcorporaties zullen veel baat hebben bij deze training. Bedrijven die de training inmiddels hebben gevolgd zijn onder andere KOW, Gemeente Den Haag, Vloerenbedrijf Van Rijbroek, Sto Isoned, Laurentius Ziekenhuis, Gerflor Benelux, Bouwbedrijf Van Herpen, Mastermate en Wijnen Bouwgroep.

INSCHRIJVEN

Duur: Eendaagse training die duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur inclusief lunch

Prijs: € 235,- inclusief lunch, hand-out en certificaat. Exclusief 21% btw.

Per training hebben we maximaal 25 plaatsen beschikbaar. 

Locatie: Van der Valk Hotel De Bilt

Nieuwe data nog niet beschikbaar.

Wil je de training gegeven door de experts van LPB/Sight volgen? Meld je dan aan door ons een mail te sturen

Vermeld svp in je mail de voor- en achternaam van de persoon of personen die de training willen volgen en welke datum de voorkeur heeft. Wij nemen dan contact met je op om jouw plek(ken) binnen deze training te reserveren.


BouwProfs organiseert regelmatig vakinhoudelijke trainingen voor de bouw en aanverwante sectoren. Bekijk hier het overzicht.

Klik hier als je op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe trainingen en data.

Weergaven: 2364

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van BouwProfs Redactie op 8 Juni 2016 op 20.18

Ik vond de trainingen helder en duidelijk gepresenteerd. Ook inhoudelijk was er goede verhouding tussen theorie en praktijk. 

Jos Ooijevaar, architect en meubelmaker.

Reactie van BouwProfs Redactie op 30 Mei 2016 op 17.12

Ik heb een informatieve dag gehad, het was goed verzorgd en met een
groep aanwezigen waar behoorlijk wat raakvlak mee was dus dat doet weer
wat onderwerpen aansnijden.

Mike van Zutphen, Projectleider bij Bouwbedrijf Van Herpen BV.

Reactie van BouwProfs Redactie op 30 Mei 2016 op 17.09

Bedankt voor de prettige dag. Ik vond de cursus erg verhelderend.

Olav Raijmakers, account manager bij Gerflor Benelux.

Reactie van BouwProfs Redactie op 30 Mei 2016 op 17.04

Ik heb de training als zeer positief ervaren. Kort samengevat: prima dag. Nieuwe relaties opgedaan. Zeker voor herhaling vatbaar.

Michel Vastenhoud, Projectmanager Akoestiek bij Sto Isoned.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2018   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+