BouwProfs

De bouw online verbonden.

Valt er geld te verdienen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving?

Nederland moet veel geld gaan verdienen aan cleantech, de gebouwde omgeving verduurzamen en lokale energieopwekking bevorderen. Dat komt te staan in een nieuw nationaal energieakkoord dat over ongeveer zes maanden zal verschijnen. Maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en overheid gaven vrijdag bij de Sociaal Economische Raad (SER) de aftrap voor het akkoord.

De SER stemde in “de drukst bezochte vergadering ooit” unaniem voor het groene akkoord. “Dit wordt geen advies aan de overheid, maar een akkoord mét de overheid”, zegt SER-voorzitter Wiebe Draijer in een reactie tegenover NUzakelijk. “Alle betrokkenen spreken met elkaar af dat ze het eens zijn met de gekozen richting en dat ze hier consequenties aan zullen verbinden.”
De grote animo vanuit vakbonden, energieproducenten, overheid en werkgevers noemt Draijer “een fantastisch signaal”. “Daar moet je gebruik van maken.”

Invulling geven
Het pas gesloten regeerakkoord bevat volgens Draijer een duidelijke ambitie met het streven naar 16 procent hernieuwbare energie in 2020. “Wij geven invulling aan die ambitie.”
Een belangrijke pijler in het akkoord wordt decentrale energieopwekking. Draijer: “We moeten experimenteren om decentrale energie aan te sluiten in het bestaande energienet.”
In de bouwwereld is er volgens Draijer “echt behoefte aan een impuls om de gebouwde omgeving te verduurzamen”. “Daar is de vakbeweging dankzij de extra werkgelegenheid die dit kan opleveren natuurlijk ook blij mee.” Ook de komst van een groene investeringsbank werd door de meeste bij het akkoord betrokken partijen ondersteund.

Groeimotor
Bedrijven die zich bezig houden met “groene” technologie (cleantech-bedrijven) kunnen een groeimotor zijn voor Nederland, zegt Draijer. “Dit is een sector waarmee we geld gaan verdienen. Het gaat niet alleen om duurzaam worden, maar ook om geld verdienen aan duurzame doorbraken. Ondanks dat de economie tegenzit, hebben we de ingrediënten die ons sterker kunnen maken”, aldus de SER-voorzitter. (bron: nuzakelijk.nl)

Weergaven: 136

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Arno Wentink op 18 November 2012 op 16.05

Als we groene technologie definieren als duurzaam dan levert het een grote bijdrage voor het evewnwicht tussen PEOPLE, PLANET en PROFIT. De weg er naat toe vraagt om "waarde" te geven aan de groene bijdrage aan de duurzame toekomst. Lijkt me geweldig om hier via een gezamenlijke actie structureel aan te kunnen gaan bijdragen. Met als imagovesterknig dat Nederland steeds meer een groen land wordt. Toonaangevend voor dee wereld en daarmee goed voor onze kracht als land. De uitdaging wordt dan ook om onze relatieve rijkdom ook te laten bijdragen aan duurzaamheid.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+