BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat staat bij het leggen van vloeren voorop? Veiligheid, werkbaarheid, simpel legproces of lage kosten?

**Afgelopen weekend op een borrel in Noord-Holland…**

‘Hey Ingeborg, je moet even met die jongen kletsen, hij werkt in mijn bedrijf en heeft nog een mooi verhaal voor je blog over veiligheid.’

Ik draai me op en stap op die jongen af, waarbij ik door de drukte op z’n tenen sta.

‘Au!’
‘Oh sorry!’
‘Geeft niet, ik heb toch geen tenen.’
‘Ja ja… wat hoor ik, je hebt een smeuïg verhaal voor me?’

Bewustwording
En daar kwam het verhaal. De jongen was aan het werk, het land aan het bemesten met een mestverspreider (zie afbeelding). Wanneer hij naast de machine staat en even niet oplet doordat hij wordt gebeld, komt zijn broekspijp te dicht bij de machine en wordt hij meegesleurd. Wonder boven wonder slaat de verspreider af en zit hij met 1 been tussen de tanden. Met gevolg dat hij nu een paar tenen mist en nog niet helemaal goed kan lopen doordat zijn been ook flink beschadigd was. Een klein wonder dat de machine afsloeg en ‘maar’ met 1 been erin kwam…

Oké, ik stond dus echt niet op zijn tenen, maar schrik wel van het verhaal. Het is weer een typisch voorbeeld van bewustwording. Door een moment van onoplettendheid was hij zich niet bewust van het gevaar van de machine en in een tel was het gebeurd. Een mooi bruggetje terug naar mijn afstudeerproject. 

Wat is veilig exact?
Een tijdje heb ik gedacht dat ik mijn hulpmiddel 100% veilig zou kunnen maken. Misschien een naïeve gedachte, maar wel met de bedoeling om een zo veilig mogelijk ontwerp neer te zetten (zo veilig mogelijk maar wel werkbaar/praktisch/economisch verhandelbaar). Dan kom 2 problemen tegen. A, wat is 100% veilig en B, heeft dit zin? Mijn hulpmiddel, ik noem het een veiligheidshek, is niet 100% veilig. Na een korte instructie zullen de bouwplaatsmedewerkers weten welke handelingen ze moeten uitvoeren ten behoeve van hun eigen veiligheid om vallen van hoogte te voorkomen, waarna het aan hen is om deze handelingen ook uit te voeren. Zijn ze zich bewust van de gevaren? Een stukje oplettendheid is noodzakelijk voor het functioneren van het veiligheidshek.

Veiligheid, werkbaarheid, de complexiteit van het legproces van vloeren en het kostenplaatje zijn belangrijke parameters voor het ontwerp van de werkmethode voor het leggen van vloeren. Vindt u één van deze punten het meest belangrijk of moet er evenwicht zijn? Klik op onderstaande link en geef uw mening in de poll op mijn Cobouw Talenten blog!

Ingeborg van den Ban is 1 van de 4 kandidaten die meedoen aan Cobouw-Talenten. Cobouw-Talenten is het stageproject van Cobouw en biedt bouwkundestudenten een exclusieve stage- of afstudeeropdracht bij een vooraanstaand bouwbedrijf. Ingeborg loopt haar stage bij Hurks bouw zuid. Op haar blog beschrijft  Ingeborg haar ervaringen in de bouw. Lees hier alle bijdragen van Ingeborg op BouwProfs.


Weergaven: 294

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Michaël de Vos op 5 Juni 2012 op 10.14

Herkenbaar. Ik mis een deel van een vinger vanwege een onbewaakt ogenblik tijdens het werken aan een grasmaaier. Het leven is onmogelijk 100% veilig te maken. Het dilemma: apparaten die er veilig uitzien verkopen goed en worden vervolgens weer tot op onveiligheid gebruikt. Een apparaat dat er onveilig uitziet, maar het wel is, verkoopt niet. Voorbeeldje: misschien heb je wel eens met een haakse slijper gewerkt waar géén kap op zat. Je bent je dan zeer bewust wan de richting waarin evt. scherven worden weggeslingerd als het schijfje zou breken. Als de kap erop zit, slijp je alle kanten op, niet beseffend dat àls de schijf breekt de stukken ook wel langs die kap om (of door...)je oren vliegen.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+