BouwProfs

De bouw online verbonden.

In de financiële sector dreigt een nieuwe crisis, waarschuwt toezichthouder Sijbrand van De Nederlandsche Bank. In het Financieele Dagblad zegt hij dat na de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis de vastgoedsector aan de beurt lijkt.

Sijbrand noemt de sector een probleem door het structurele overaanbod van kantoren en winkelpanden. Verzekeraars, banken en pensioenfondsen hebben voor miljarden geïnvesteerd in die panden. Diverse oorzaken liggen hieraan ten grondslag. Zo is de behoefte aan winkelpanden afgenomen door de sterke opkomst van het kopen via internet, en neemt het nieuwe werken een steeds belangrijkere plek in bij veel werkgevers.

Nagegaan moet worden hoeveel die nog waard zijn, vindt DNB. Volgens Sijbrand zal dat leiden tot een afwaardering van de vastgoedportefeuilles.

Hoe kijken bouwprofs naar de uitspraken van Sijbrand. Ben jij ook de mening toegedaan dat vastgoed de volgende grote crisis kan gaan worden?

Weergaven: 528

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Sjoerd Radstake op 9 Februari 2012 op 13.27

Vastgoed wordt zeker de derde crises met de aanvulling dat deze al gaande is echter zolang afwaarderingen (nog) niet genomen worden leidt het vastgoed (en grondbedrijven) slechts een crises op papier. Aanscherping van regelgeving zal er voor zorgen dat accountants verplicht worden een marktconforme waardebepaling op te nemen in de jaarrekening.
We moeten nog even geduld hebben!    

Reactie van Hans Borra op 6 Februari 2012 op 12.47

Ik zou het eerder een zegen noemen, de wal keert eindelijk het schip. Nu maar hopen dat Gemeenten écht stoppen met de uitgifte van nieuwe bouwlocaties maar grootschalig gaan inzetten op de herontwikkeling van bestaand vastgoed. De crisis is allang aan de gang, een uitgelezen kans om eens lekker te gaan slopen. Sloopbedrijven gaan gouden tijden tegemoet!

Reactie van ir. Janwillem Eijgelaar op 3 Februari 2012 op 14.34

Risicobeperking: Invullen van de vraag dmv revitaliseren van de bestaande voorraad ipv nieuwbouw. De overheid zal daartoe de gronduitgifte aan banden moeten leggen. Zolang Den Haag langs de zijlijn staat en nodeloze nieuwbouw toestaat wordt het probleem alleen maar groter. Ook de deels in vastgoed belegde (ambtenaren)pensioenen zullen daarbij worden getroffen.

Reactie van Peter van Oppen op 3 Februari 2012 op 13.24

Ted,

Helemaal mee eens. MVO is helaas voor velen nog geen issue. Te hopen dat deze 'crisis' daarin verandering brengt. Zo zouden de investeerders ook oog moeten hebben voor de eindgrebruikers van hun gebouwen. Dan gaat het niet meer om (kwantiteit/inhoud/m2 VVO) maar om kwaliteit (functionaliteit, flexibiliteit, comfort, enz.). In de slag van kwantiteit naar kwaliteit valt er nog heel wat werk te verzetten.

Reactie van ted wiegman op 3 Februari 2012 op 10.49

Wij geloven in goeroes, die het ook niet weten. Het wordt nu letterlijk en figuurlijk financieel puin ruimen. Richting de toekomst zullen Standpunten, Eigen Belangen, Organisatie Belangen beter worden afgewogen  t.o.v. algemene belangen. Normaliter nemen bestuurders beslissingen op basis van voortschreidend inzicht en managementsystemen. Met intregaal MVO wordt goed geimplementeerd met een visie en strategie die is afgestemd op de stakeholdergroepen (alsook richting markt, huurder, koper). Dan pas komt ook de financiering vanzelf nog eens goed onder de loep. Alleen sterke ego's achterna lopen is niet voldoende om behoorlijk bestuur te realiseren. Dit geldt m.i. voor alle bestuurslagen. en terug naar een betere financiele Bottom. Eigen vermogen anders opbouwen, de Pyramide binnenin weer voller zetten met eigen MVO kapitaal.

Reactie van Harvey Otten op 3 Februari 2012 op 10.04

Oud nieuws. Dit klinkt voor mij alsof DNB ons waarschuwt voor de gevaren van het pyramidespel. Of is mijnheer Sijbrand traag van begrip? Leegstaand vastgoed moet al jaren worden afgewaardeerd en soms gebeurt het zelfs. Schijnbaar is het geduld bij DNB op, maar waarom?

Vastgoed is niet de volgende crisis maar doet gezellig mee aan de huidige. Misschien is het nuttig virtuele overwaarde uit het vastgoed te kloppen zodat het betaalbaar wordt leegstaande panden te transformeren. Dan kunnen we het tenminste over gebouwen hebben in plaats van over centen.

Reactie van Sander de Kool op 3 Februari 2012 op 9.40

De overwaardering van vastgoed is al jaren een probleem. Het gevolg is nu te zien bij de huizen, waarvan er nauwlijks nog verkocht worden. De markt voor kantoren en winkels kan niet achter blijven. Het vervelende van beleggingen in stenen is, dat het pas iets opleverd wanneer het daadwerkelijk verkocht wordt. Alle waardes tussen die tijd zijn fictief. De waarde van de beleggingen die voor veel pensioenfondsen in de boeken staan, is dus ook fictief.

Of het echt een crisis wordt, is de vraag. Als we met zn allen maar blijven roepen dat het een crisis is, dan wordt het dat zeker. Feit is dat hij wel een punt heeft en dat ontwikkelaars, overheid en bellegers samen moeten werken hoe dit op te lossen.

Reactie van Loek Verdonk op 3 Februari 2012 op 9.35
Gezien het nieuwe ESM verdrag, gaat Nederland een startkapitaal van 50 miljard Euro storten. Het ESM mag daarna ongelimiteerde bedragen vorderen.
We gaan dus nog véél meer lenen, dus nog meer rente.
Waarom denk je dat Griekenland 70% afgewaardeerd gaat worden?? Wij betalen toch wel!!
Reactie van Andries Koster op 3 Februari 2012 op 9.33

Laten we eens ophouden met elkaar gek maken over wie nu aan de beurd voor een crisis.

Reactie van Roel Smit op 3 Februari 2012 op 9.30

Ik meen ook dat Michel helaas gelijk heeft. Van alle kantoren die nu leeg staan zal een groot percentage (30%) nooit meer verhuurd worden. Simpelweg omdat het volume van de vraag blijvend afgenomen is. En dat betekent dat er een selectie plaats vindt van de kantoren die nog steeds goed zijn, de kantoren die herbestemd of opgewaardd kunnen worden en de kneusjes war je niets meer mee kunt. Dit geldt in minder mate voor winkelpanden. Als je consequent bent moet je de kneusjes dus afschrijven want deze hebben geen waarde meer. En pas dan ontstaat weer een gezonde markt. En de vraag is of de sector dit zelf kan opvangen.

Ik denk dat wij als burgers de rekening gaan betalen. Ik zie grote parallellen met de bankencrisis en de Griekenland crisis. De overeenkomst is dat we er weinig mee van doen hadden, dat anderen een enorme schuldenberg hebben gecreëerd dat wij direct of indirect de schade kunnen betalen.

Dat is geen emotionele klacht maar beeld van wat er mi gaat gebeuren.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2019   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+