BouwProfs

De bouw online verbonden.

Duurzaam bouwen gaat om meer dan alleen financieel voordeel.

Vorige week zag ik een vraag langs komen van een ondernemer die letterlijk luidde: ”Ik wil mijn bedrijfspand uitbreiden en zoek naar regelingen op het gebied van duurzaam bouwen. Niet uit persoonlijke overtuiging in duurzaamheid, maar om het financiële voordeel”.

Het is natuurlijk goed dat een ondernemer zich druk maakt om financieel voordeel. Daar is hij tenslotte ondernemer voor.
Als het echter gaat om duurzame maatregelen bij verbouwingen, is er meer nodig. Dan is er ook een persoonlijke drive nodig om te willen verduurzamen. Subsidies zullen namelijk nooit de totale investering dekken, er zal ook door de ondernemer zelf geïnvesteerd moeten worden.

Wat zou het mooi zijn als deze ondernemer de andere voordelen zag van duurzaamheid, zoals: verbeteren van zijn imago, energiekosten verlagen, beter werkklimaat etc. 

Niet praten over duurzaam bouwen maar doen
Jaren geleden leerde ik architect Krijn Ratsma, van Casa Ratsma kennen. Toen viel mij de drive naar duurzaamheid al op bij hem. In plaats van alleen praten over duurzaam bouwen is hij het gaan doen. Eerst door in 2012 zijn eigen energie neutrale bedrijfspand te bouwen, dat hij deelt met de fysiotherapie praktijk van zijn vrouw. Door de ervaringen die hij daarbij opdeed kon hij zijn concept voor energieneutraal bouwen verbeteren en zet hij het nu in de markt. Bijkomend voordeel is dat hij zijn opdrachtgevers een gerealiseerd energieneutraal pand kan laten zien. Daarnaast is hij een echte netwerker en werkt hij regelmatig samen met andere architecten en ketenpartners bij grotere opdrachten. Met zijn aanpak straalt hij duurzaamheid uit en bewijst dat hij het ook echt kan. Dit zorgt voor een continue toestroom van opdrachten op duurzaam gebied. Niet alleen als architect, maar ook als energieadviseur en voorzitter van Stichting Energieke Regio.

Het is slechts één van de voorbeelden die ik ken van ondernemers die duurzaamheid belijden in woord en in daad. En als boodschap aan de ondernemer die ik in bovenstaande 1e alinea citeer geef ik graag mee: ”Er is business te halen uit duurzaam ondernemen”.

Weergaven: 529

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Reactie van Elly van Wattingen op 10 December 2014 op 10.45

Investeren in duurzame maatregelen kost inderdaad meer geld dan traditioneel bouwen. Het levert alleen ook meer op. Zoals Dick Bos, hierboven al aangeeft. Wat ik aan wil geven met mijn blog is dat het de ondernemer meer heeft opgeleverd dan minder energiekosten, namelijk: meer business.

Reactie van jacques serle op 6 December 2014 op 0.10

Duurzaam daar zit het woord duur in.

Kan het goedkoper?

Reactie van Dick Bos op 5 December 2014 op 13.58

Pressies mijn mening, duurzaam bouwen kost geld maar niet doen kost meer.

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+