BouwProfs

De bouw online verbonden.

De overheid doet niet zo moeilijk bij uitvoeren van verplichte energie audit.

Tussen alle oerwouden aan regeltjes, onduidelijke richtlijnen en bureaucratische processen gloort er soms hoop aan de horizon die overheid heet. Europe heeft de Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn (EED) in het leven geroepen en verplicht grote ondernemingen een energie-audit uit te voeren. Nu was Nederland rijkelijk laat met het invoeren hiervan (ik druk me voorzichtig uit), maar sinds vorig jaar is ze er druk mee bezig. NOG een verplichting dus voor veel (grote) bedrijven, die maar zo op termijn ook voor het MKB kan gaan gelden. Maar de Nederlandse overheid kiest voor een pragmatische aanpak en heeft besloten dat bedrijven die gecertificeerd zijn voor de CO2 prestatieladder vanaf niveau 3 voldoen aan de EED criteria!

 

Dat scheelt dus een hoop dubbel werk, iets waar veel bedrijven die zich laten certificeren tegenaan lopen. Ik hoor vaak: moeten we dit nou ook nog gaan doen, is dat niet precies hetzelfde als we al doen?

 

Let op

Er zijn nog wel een aantal aandachtspunten. In de factsheet die RVO heeft opgesteld staat wel:

  • Dat bedrijven gecertificeerd op niveau 1 of 2 ofwel extra stukken moeten aanleveren ofwel naar niveau 3 moeten. Er is nu maar één groot bedrijf met een niveau 2 certificering, maar mocht je dus overwegen te certificeren en wil je goed voorbereid zijn op de toekomst, kies voor niveau 3.
  • Dat dit oordeel betrekking heeft op de eerste ronde. En er zijn nog drie punten die het Rijk niet geheel of helemaal niet aan de criteria vindt voldoen. Dat zal dus nog wel een aanpassing van de CO2 prestatieladder vergen, houdt daar vast rekening mee als je gecertificeerd bent. Het gaat om:
    • Belastingprofielen – de intervallen moeten korter zijn.
    • Levenscyclusmethode rentabiliteit – die worden onvoldoende gemaakt voor maatregelen.
    • Koppeling met wettelijke verplichtingen – het is nu nog onzeker dat maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of korter worden geïmplementeerd.

 

Vijf jaar

Vooral dat laatste punt is een wezenlijk punt. De EED verplicht dat alles wat binnen vijf jaar aan energiebesparende maatregelen kan worden genomen, moet worden genomen. Dat is natuurlijk geen gekke gedachte, maar voor sommige bedrijven wel lastig, want de kosten gaan voor de baat uit. Of en wanneer de EED gaat gelden voor kleinere bedrijven, is niet te zeggen. Maar dat de CO2 prestatieladder er op wordt aangepast, is wel aannemelijk en dus ook dat je er als MKB bedrijf mee te maken krijgt. Zie jij daardoor problemen opdoemen?

 

"Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!"

Deel het artikel via de onderstaande buttons!


Dit expertblog is geschreven door ir. Elske van de Fliert. Elske is expert op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden en grondlegger van het CO2 afslankprogramma voor het wagenpark en de mobiliteit.

Elske ondersteunt bedrijven die iets moeten met CO2 reductie of maatschappelijk verantwoord ondernemen en de kosten/CO2 uitstoot vooral in het wagenpark hebben zitten. Elske studeerde af op levenscyclusanalyse van uitlaatgasnabehandelingssystemen bij DAF en is sindsdien betrokken op het onderwerp van duurzaam transport. Zij spreekt graag en weet grote en kleine groepen te enthousiasmeren in interactieve workshops.

Elske heeft een e-boek uitgebracht: “Is dit mijn nieuwe auto? Vragen die je wèl moet stellen bij de aanschaf van een nieuw voertuig.”

Kijk hier om de andere expertblogs van Elske op BouwProfs te lezen.

Weergaven: 228

Opmerking

Je moet lid zijn van BouwProfs om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BouwProfs

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+