BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is het na-isoleren van bestaande spouwmuren een goede zaak of juist niet?

Marcel Sijbers is eigenaar van Sijbers Bouw -en timmerbedrijf. In de BouwProfs groep op Linkedin zegt Marcel dat hij steeds meer vraag krijgt naar naisolatie van bestaande spouwmuren.

Marcel staat hier sceptisch tegenover vanwege aspecten als spouwventilatie, binnenklimaat en vocht en vraag wie ervaring hiermee heeft en hem kan overtuigen.

Dus collega bouwers, overtuig Marcel (of bevestig zijn sceptische houding) en reageer via deze discussie.

Weergaven: 9029

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

De scepsis over navullen van de spouw is deels terecht.

Isolatie is een ding - vochttransport en duurzaamheid van de isolatie is een ander ding.

In Vlaanderen is muurisolatie gesubsidieerd, maar alleen plaatsing die voldoet aan technische eisen wordt vergoed.

Op de website: www.energiesparen.be/muurisolatie is een verwijzing naar STS71-1.

In dit document wordt beschreven dat de spouw voldoende dik moet zijn (voldoende vulling mogelijk) en de muur in een goede staat, niet gescheurd geschilderd of vochtproblemen.

Bij het volgen van deze richtlijnen kan een goed product gewaarborgd worden.

Gechte heer Sijbers, beste Marcel,

Na-isolatie van een bestaande spouwmuur is zeker de moeite van het overwegen waard. Bij toepassing van een speciaal voor dit doel gemaakte minerale wol blijft de vochthuishouding intact. Het vocht dat binnenshuis ontstaat als gevolg koken, uitademen, gebruik van warm water kan dus gewoon via de spouwmuurconstructie naar buiten. U zult dus geen last krijgen van vochtige muren; dit in tegenstelling tot de schuimen die wel eens worden toegepast. Daarnaast zorgt de in de spouw ingebrachte wol voor een aanmerkelijke vermindering in het doordringen van omgevingsgeluiden (verkeer ed). Men hanteert in berekeningen een lambda-waarde van 0,034 en dat is vergelijkbaar met een gemiddelde isolatie. Bij na-isolatie gaat het meestal om kleinere spouwbreedtes zoals toegepast tot de eerste energiecrisis (ca 1972). Bij een spouwmuur van 50mm bereikt u een Rc-waarde van 1,32 en dat is in ieder geval vele malen beter dan niet isoleren en op dit moment de hoogst haalbare waarde voor na-isolatie.

Vocht wat door het huishouden geproduceerd word moet weg geventileerd worden door Roosters/ramen/ventilator.

Maar hoe wil je pur in de spouw blazen als ik vragen mag? Pur gaat zeker niet werken. Maar ps moet kunnen denk ik, mijn broer heeft het ook gedaan en daar hoor ik ook geen klachten. Het beste is denk ik gewoon even de spouw weg hakken en de binnenmuur goed isoleren en er een mooi nieuw steentje voorlangs metselen.

pieter hennipman zei:

nooit doen.

Zeker niet met PUR kijk hier maar naar http://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/

Pieter Hennipman

Eco-Wise

Bouwbioloog

Pur wordt, min of meer gelijkaardig aan glas of rotswolvlokken via een serie gaten in de muur gespoten. Denk hierbij niet aan 50 spuitbusjes van de bouwmarkt, maar een professionele installatie.

Tijdens de uithardingsfase kunnen er giftige stoffen worden afgescheiden, voor spouwmuren is het  risico beperkt, voor isolatie onder een vloer in een bewoonde woning is mijns inziens af te raden (of een weekje of twee het huis uitgaan tot uitharding volledig is)

No regret maatregelen....

Na isoleren van een spouw komt bijna nooit verder dan 5 cm. Omdat bredere spouw vaak al voorzien is van isolatie. En 5 cm is gewoon te weinig. Je kan beter wachten en dan goed aanpakken of uitrekenen wanneer je het weer terug verdient hebt. 30% energie besparing door na isolatie ivan de spouw is nog nooit gehaald.
Moeilijk dus. Beter en sneller tegrugverdient is verwijderen van de spouwmuur en isoleren met 20 cm + metselwerk tegels. Dit geeft direct wel 30% energiebesparing samen met triple glas maakt het veel beter. Door dit goed door te voeren kan je de investerings kosten betalen met de energiebesparing.

Na-isolatie van de spouw kost een 20 à 25€ per m² - een besparing van 10% is daarin reeel, het voorstel tot afbraak van de gevel, dik isoleren betekent aanpakken van de fundering - ik denk niet dat 150€ /m² voldoet - terugverdientijd ???

Graag ook de zaken laten controleren middels een gevelscan. Hierdoor kun je zien of de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd.

Verder kan een bedrijf ook uitrekenen wat het je aan energie gaat besparen, mitst je uiteraard je eigen opbouw van je muur kent.

Dit alles kun je regelen via: www.infraroodadvies.nl

Wel of niet de spouw vullen?

Meestal geen probleem, maar inderdaad wel uitkijken voor speciebruggen in de spouw, andere koppelingen tussen binnen- en buitenblad, waterdichtheid van de gevel en de detaillering op zichzelf. Mijn mening is wel, bij twijfel niet doen, vooral als het voeg- en metselwerk in slechte staat is.

Verder zijn er een aantal andere maatregelen die genomen kunnen worden die bijdragen aan energiebesparing en comfort zoals isolerende beglazing, vloer en dakisolatie.

Als uit endoscopisch en bouwkundig onderzoek blijkt dat er geen bezwaren zijn en er bijvoorbeeld al dubbel glas aanwezig is, dan is een Rc van ca. 1,5 (veel meer moet je niet verwachten) natuurlijk een enorme sprong vooruit t.o.v. een Rc waarde van ca. 0,3 voor een ongeisoleerde spouwmuur (= 5x meer isolerend)  

Voor wat betreft ventilatie van de woning zelf, zorg voor ventilatieroosters en een goede (mechanische) afzuiging. Isoleren via de spouw zelf is onzin.

Overigens zou ik eerder voorstander zijn van het hele buitenblad strippen en meer hoogwaardige isolatie aanbrengen, maar dat is natuurlijk wel kostbaarder en niet altijd wenselijk.

 

Na het lezen van alle reacties met helaas weer veel hardnekkige misverstanden, fabels etc. moet ik ook maar eens een duit in het zakje doen.

Mijn stelling: wie z'n spouwmuur niet laat vullen met een daartoe geschikt isolatiemateriaal is een dief van z'n eigen portemonnee.

Even een paar feiten:

1- Spouwmuurisolatie wordt sinds de zeventiger jaren toegepast en inmiddels is bijna 70 miljoen vierkante meter spouw na-geïsoleerd.

2- Er zijn 6 na-isolatiematerialen erkend als zijnde daarvoor geschikt; al die materialen voldoen dus aan de gestelde eisen voor wat betreft isolatiewaarde, wateropname, duurzaamheid etc.

3- Erkende spouwmuurisolatiebedrijven werken met één (of meer) van deze materialen en brengen die aan volgens strenge richtlijnen die omschreven staan in een URL (uitvoeringsrichtlijn) die is opgesteld door een onafhankelijk certificeringsbureau.

4- In die URL is uitvoerig aandacht besteed aan alle, al dan niet bouwtechnische, randvoorwaarden. 

5- Het aantal klachten over na-isolatie is verwaarloosbaar ten opzichte van het aantal uitgevoerde werken.

opmerkingnatuurlijk komen fouten voor, het is nu eenmaal een bouwproduct dat door mensen wordt aangebracht. Echter als er al iets mis gaat zal dat door een erkend (gecertificeerd) bedrijf probleemloos worden opgelost. Zo niet dan is altijd beroep mogelijk bij het certificeringsinstituut.

Niemand kan daarom met droge ogen blijven volhouden dat het na-isoleren van spouwmuren alleen maar ellende oplevert.

Verder valt mij op dat in de reacties steeds terug komt de opmerking dat materialen (of constructies) moeten blijven ademen. Los van het feit dat alleen levende wezens ademen en bedoeld is dat de constructie dampdoorlatend moet blijven, is deze stelling ook onjuist. Reeds lang is aangetoond dat de bijdrage van de dampdiffusie door een gevel 'geen invloed van betekenis heeft op de vochtafvoer, dus op de vochtigheid van een vertrek'. (Litt: Tammes en Vos: "Warmte en vochttransport in bouwconstructies", Künzel: Der 'atmende' Aussenwand (Gesundheidsingenieur 99, 1978))

Tot slot, tegen de hardnekkige critici zou ik willen zeggen: "lekker zo laten en jaarlijks 10 kubieke meter gas per vierkante meter spouwmuur besteden aan het opwarmen van de buurt waarin u woont". Tegen alle andere lezers met een nog ongevulde spouw: haast u naar een erkend (gecertificeerd) spouwmuurisolatiebedrijf en vraag één of meer offertes aan. U zult er geen spijt van hebben.

Naast de technische adviezen die hier zijn gegeven denk ik dat goed is om te onderzoeken wat je klant echt wil. Wat verwacht hij precies van de maatregelen? Mijn ervaring is dat particulieren de mogelijkheden afdoende overzien en snel grijpen/vragen naar bekende 'spijt' maatregelen zoals spouwisolatie.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+