BouwProfs

De bouw online verbonden.

Velen van ons herinneren ons nog de fiets van de zaak en het pc privé plan. Een mooie manier om personeel aan je bedrijf te binden. Kijk er niet gek van op als je als werknemer binnenkort ook zonnepanelen van de zaak ter beschikking krijgt.

In de Verenigde Staten bieden diverse grote bedrijven zoals Cisco Systems, 3M, Kimberly-Clark en National Geographic inmiddels hun werknemers aan om onder voordelige voorwaarden zonne-energie systemen voor thuis aan te schaffen. De regeling is inmiddels daarmee beschikbaar voor meer dan 100.000 werknemers in de VS en delen van Canada. Het idee is afkomstig van het Wereld Natuur Fonds. Meer informatie lees je op dit artikel van de New York Times.

Wat vind jij, moet dit in Nederland navolging krijgen en moet de overheid een zonnepaneel privé plan in het leven roepen? Of zijn er misschien betere en intelligentere oplossingen denkbaar?

Weergaven: 437

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Lijkt me veel verstandiger een budget per werknemer vast te stellen voor al dergelijke (groene)  maatregelen. Immers vraagt het allemaal maatwerk vanuit de werknemer zijn persoonlijk leven. Immers heeft niet iedereen een eigen dak waarop PV kan en mag komen te liggen! En anderen hebben het al liggen en willen dan liever een (bak)fiets of elektrische Canta (...). Bij onbegrensde belasting vrijstellingen gaat Financien al snel weer over op "wegens succes gesloten". Kenmerk van al die overheidsvoorstellen; ze gaan uit van belastingen op slecht en met vrijstelling op goed en zijn dus per definitie niet volhoudbaar! Dus de vraag blijft 'wat zijn volhoudbare belasting vrijstellingen'?

Beste Michel, dit vindt al navolging in Nederland. InnoPV is zo een bedrijf wat een PV-privé programma voor bedrijven heeft (en er zijn er meer). Het is voor werkgevers een heel effectieve manier om (zelfs zonder kosten) echt iets te doen voor de werknemer, die er een hoger netto besteedbaar inkomen aan overhoud door lagere maandlasten. Als een bedrijf ook nog het lef heeft en zo slim is om dit te combineren met hybride of elektrisch rijden levert het helemaal veel op, ook voor het bedrijf door een drastische besparing op vervoerskosten.

 

Ik volg de lijn van Remko. Een PC-privé-regeling voor energieopwekkende of -besparende maatregelen zou de marktvraag een boost kunnen geven. Dat zou wat mij betreft een bredere reikwijdte moeten hebben dan zonnepanelen. Het zal niet eenvoudig zijn om dit scherp af te bakenen, maar het is het overdenken daarvan waard. Je zou dit kunnen koppelen aan nulopdemeter-concepten. Dan zit er ook enige ambitie in.

Dat zou inderdaad een betere kant op kunnen gaan!

PV-cellen over een ongeïsoleerd pannendak zullen er bij een volgende E-transitie al weer af moeten. Het stimuleren van een goed overall-plan (en/of stappen) naar nul op de meter voorkomt ook problemen of teleurstellingen later.

Het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Integraal denken is belangrijk, geen stappen nemen die andere stappen in de weg staan. Dat hoeft ook helemaal niet. Wat jammer is, dat er adviesbureaus actief zijn die adviseren van alles een beetje te doen, waardoor je 1 ding zeker weet nl. dat je uitsluit ooit nog op nul op de meter uit te komen. En dat nul op de meter de toekomst heeft staat voor mij als een paal boven water. Goede en eerlijke advisering is dus enorm belangrijk. Natuurlijk is een goede dakisolatie er ook eentje die de moeite waard is, en misschien wel een idee om dat dan voortaan ook gelijk warmte bufferend te doen. Ondertussen is in veel situaties (niet in alle!) momenteel PV een mooie eerste effectieve en zeer rendabele stap die vaak al direct een concrete besparing oplevert, waaruit je dan op termijn weer een volgende stap kunt financieren. Het budget van de werkgevers zal ook niet eindeloos blijken. Misschien wel goed om een maatwerk stappenplan te bedenken. Maatwerk blijft het immers en scherp afbakenen betekent vaak een woud aan regels en werkt daardoor veelal contraproductief. Kijk naar wat het beste is voor de consument, dan hoef je niets te verkopen en alleen maar het eerlijke verhaal te vertellen. Uiteindelijk levert dat dan weer werk op.

    

Ik vind dat de overheid alle middelen moet inzetten om energiezuinige aanpakken te stimuleren. Het mes snijdt zelfs aan 2 kanten als je werknemers hun, niet opgenomen, vrije dagen laat inleveren bij het investeren in zonnepanelen. Zo dringt de werkgever het 'stuwmeer' aan vrije dagen terug en hoeft de werknemer niet direct zijn spaargeld aan te spreken om uiteindelijk een lagere energierekening te krijgen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+