BouwProfs

De bouw online verbonden.

Het is al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw een bekend gegeven, spouwmuren die volgestopt worden met pur en met schuim. Jaarlijks wordt er in Nederland ca 3 miljoen m2 aan spouwmuur na-isolatie aangebracht met verschillende materialen.

Van vele bestaande woningen worden de spouwmuren volgepurd cq volgeschuimd. hoe zijn de ervaringen hiermee? Zou dit ook voor nieuwbouw geschikt zijn?

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk hier meer informatie over de praktijktraining Isolatie en koudebruggen in Gebouwen.

Weergaven: 16109

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Algemeen gesteld, denk ik dat we met z'n allen geconfronteerd worden met 'ademende'bouw en luchtdichte bouw, met diverse gradaties daar tussen in. Hoe dan ook zal er een afweging gemaakt moeten worden over de mate waarin we toegevoegde buitenlucht moeten verwarmen/koelen, dan wel er een atmosfeer in een gebouw geforceerd geregeld wordt ten koste van de besparing op het verminderde temperatuur geregelde buitenlucht aandeel. Beetje moeilijk leesbare zin misschien. Lees hem maar 2 keer dan.

Zoals altijd begint het bij het begin, de eigenaar van het gebouw/huis. In deze veranderende bouwwereld, zullen de eigenaren misschien wel beter moeten formuleren wat de doelstellingen worden, [R=5!!??] om daarna de weg uit te (laten?) stippelen naar het beoogde resultaat.

Gezien de vele mogelijkheden, ervaringen, maar ook expertise in het buitenland met technieken die we hier niet (willen) kennen, maar die misschien beter zijn dan we hier gebruiken, is het misschien wel verstandig om wat meer open te staan voor vernieuwing.

Het is een algemeen bekend verschijnsel/cultuur, dat de nederlandse bouwwereld, traditioneel denkt en doet en weinig openingen naar vernieuwing toelaten.

Daarmee zitten we onszelf en elkaar wat in de weg om slagvaardig in een veranderende bouwwereld te opereren.

En dat is ook een feit, en erg jammer.

 

Niet echt on-topic, dus zal er nu en hier over op houden, maar wat zelf reflectie kan geen kwaad!

 

Reactie van Vincent van Bruggen in de BouwProfs Linkedin groep:

PUR is troep... het heeft een slecht milieueffect en bij een calamiteit in de spouw krijg je het er niet meer uit.

Reactie van Ralph Delfos via BouwProfs op Facebook:

Ooit geleerd van een bouwkundige: pur begint waar het verstand eindigt.

Reactie van Dennis van Kaathoven via BouwProfs op Facebook:

Pur heeft een hoge isolatiewaarde en dichtheid. Je moet er wel rekening mee houden dat goed ventileert in huis.

Reactie van Joost Vis Alkmaar via BouwProfs op Facebook:

Het nadeel is dat na het vullen van een luchtspouw niemand dat uitgevoerde werk controleert. Zo weet je nooit of de spouw overal op juiste wijze is gevuld.

Reactie van Dennis de Groot via BouwProfs op Facebook:

Na-isolatie mits goed uitgevoerd is een perfecte oplossing. er gaan teveel onwaarheden rond. Goed laten informeren goed laten uitvoeren en goed met je gewijzigde situatie omgaan.

Reactie van Rene Kuiper via BouwProfs op Facebook:

Eerste klas troep. Traditioneel na isoleren en een nieuwe buiten gevel erom.

Reactie van Eduard van der Weide via BouwProfs op Facebook:

Hoeveel jaren het precies geleden is weet ik niet meer, maar bij mijn ouders hun huurwoning heel wat jaren terug de gevel geïsoleerd met pur. 10 jaar later zaten overal scheuren in de muren, en bleek na demontage dat het schuim toendertijds niet goed verdeeld was.
Het na isoleren van het dak met pur levert ook al problemen op, en ik verwacht in de toekomst ook problemen met het na isoleren van de vloer.

Het grootste probleem is vaak wat Joost Vis Alkmaar al aangeeft: Zuurstof, waterdamp, etc etc.

Reactie van Jan Dinant Pastink in de BouwProfs Linkedin groep:

Wat voor calamiteiten zijn denkbaar? en wat zou een passend alternatief zijn?

Reactie van Sjoerd Nienhuys via de BouwProfs Linkedin groep:

Er zijn drijfgassen die niet milieu schadelijk zijn, maar als het eenmaal in de spouw is gespoten kan je de verharde pur bijna niet meer van de bakstenen af halen; hierdoor wordt recycling van de bakstenen bijna onmogelijk, of in ieder geval duur.

Baksteen muren kunnen echter wel een paar honderd jaar goed blijven. Het probleem hier is dat de architectuur van veel gebouwen geen economische levensduur heeft van hinderden jaren. De woningen die in de jaren 50-70 werden gebouwd worden nu weer gesloopt. Je moet dus in de eerste plaats gebouwen ontwerpen die voor honderden jaren eenvoudig gerenoveerd kunnen worden. In de tweede plaats zou er een brand stoppend middel aan toegevoegd moeten worden.

Reactie van Dominique Gerits via de BouwProfs Linkedin groep:

De overheid doet eerst, geeft tonnen subsidies weg en gaat dan 20 jaar later naar de gevolgen kijken. PUR is gif. De overheid moet de isolatie op de buitengevel (dus nieuwe schil) promoten en ecologische (hout, vlas, hennep, stro, wol etc..) producten subsidiëren!

Reactie van Sjoerd Nienhuys via de BouwProfs Linkedin groep:

PUR in spouwmuren kan in een aardbevingsgebied een belangrijke functie hebben. Harde pur versterkt de spouwmuur ongeveer zesvoudig. Hierdoor kan de muur grotere krachten in het vlak van de muur opnemen (shear force). Ook kan de muur veel grotere buigingskrachten opnemen loodrecht op het vlak van de muur, en wordt tevens de afschuivingsweerstand aanzienlijk vergroot.

Pluimers heeft ook een sterk elastische Plak PUR ontworpen. In dat geval zal bij een grote horizontale verplaatsing en scheuring van de stijve baksteen (bv tgv aardbeving), de gescheurde onderdelen aan elkaar blijven zitten. Dit verhoogd aanzienlijk de veiligheid van inwoners en buitenlopende personen, omdat het instorting voorkomt en afbreken van elementen.
In deze twee gevallen (harde PUR en super elastische PUR) voorkomt het calamiteiten.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+