BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bij de nieuwbouw van een appartementencomplex geeft zowel de aannemer, als de projectontwikkelaar geen antwoord op een vraag van de kopers over de geluidwerendheid van de verdiepingsvloer. De aannemer zegt niet verantwoordelijk te zijn en de projectonwikkelaar wijst alleen op de vloerafwerking en zegt dat dit binnen de VVE afgestemd moet worden.

Opbouw vloer:

- Breedplaatvloer dik 250 mm.

- Variso isolatieplaat 20 mm EPS

- Vloerverwarming WTH, leidingen 20 mm.

- Zandcementvloer 60 mm.

Voldoet deze opbouw aan de eisen voor goed en deugdelijk werk?

Hoeveel dB laboratoriumwaarde en verwachte prakteikwaarde zou deze vloer hebben en is een norm van 10dB de juiste?

Welke eisen kunnen er gesteld worden aan de afwerking, denkend aan geluid en aan de vloerverwarming?

Bestaan er al testgegevens van deze vloeropbouw?

Weergaven: 4931

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Das lekker makkelijk,..... de projectontwikkelaar zou via de architect / constructeur in iedergeval uitspraak moeten kunnen doen, dat zouden ze zelf ook nog moeten kunnen berekene. En het is heel gebruikelijk dat hiervan e.a. ook gewoon vast staat.... dus ze maken het er te gemakkelijk vanaf.

Zelf kan ik hier geen berekening op los laten, maar constructeurs zouden dat wel moeten kunnen.

Ik heb wel diverse interessante oplossingen voor als de geluidsreductie niet afdoende zou zijn. 

bouwbesluit bied uitkomst . nieuwbouw moet 0 waarde hebben. dus zeker meer als 10 db.  Degene waar u het van koopt ( is dus projectontwikkelaar) is verantwoordelijk voor deugdelijk product

Iedere bouwfysicus die iets weet van akoestiek kan je hier antwoord op geven. De eisen liggen vast (woning scheidend neem ik aan). Ik sta wel te kijken van de opbouw.

Alles valt of staat bij een gedegen montage. Hier zit veelal het probleem. 

Ik zou achteraf meten, voor de oplevering........

Beste Kees,

Als je woning is gekocht met een Woningborg-garantie raad ik je aan met Woningborg contact te zoeken. Louis Blokland kan je hiermee helpen. Zo niet, dan kun je Wim Beentjes van LBP|Sight in Nieuwegein bellen.

Succes, Peter Ligthart

Er van uitgaande dat de bouwaanvraag voor het betreffende project is ingediend voor 1 april 2012 moet bij de beoordeling van de aanvraag om omgevingsvergunning voor het bouwen zijn uitgegaan van een volgens NEN 5077: 2001 bepaalde karakteristieke isolatie-index voor luchtgeluid van ten minste 0 dB en een volgens NEN 5077: 2001 bepaalde isolatieindex voor contactgeluid van ten minste 5 dB. Ik doel nu op de geluidsisolatie tussen verblijfsgebieden van verschillende woningen. Zie artikel 3.18 van het Bouwbesluit 2003.

Vervolgens mag het gebouw niet zonder omgevingsvergunning voor het bouwen worden gebouwd. Ook het bouwen in afwijking van de in de omgevingsvergunning besloten oplossing is juridisch gezien bouwen zonder vergunning. Kortom de oplossing die in de vergunning is opgenomen dient daadwerkelijk te worden gerealiseerd (zie artikel 1b van de Woningwet en artikel 2.1 van de Wabo).

Dit is de publiekrechtelijke benadering. Deze staat los van de mogelijkheid dat partijen zoals kopers en aanbieders onderling aanvullende afspraken kunnen maken. Privaatrechtelijk kunnen partijen overeenkomen een hogere kwaliteit te verlangen dan de hierboven bedoelde publiekrechtelijk af te dwingen kwaliteit.

In principe is de contactgeluid verbetering meer dan 10 dB met deze vloeropbouw. De projectontwikkelaar en de arcjitect, dienen in principe de comfortklasse aan te geven. Het SBR heeft rekenvoorbeelden van de haalbare geluidsverbetering, maar die zijn ook verkrijgbaar via de leverancier van de isolatie.
Het staat of valt met de uitvoering van de totale vloer, indien de vloer slordig is aangebracht, kan de contactgeluidsreductie flink tegenvallen in de praktijk. Om daar achter te komen, kan men alleen ter plaatse metingen laten verrichten door een specialistisch bureau, zoals Peutz te Malden.

De woningscheidende vloer moet conform bouwbesluit voldoen aan +5dB. Dit kan door of minimaal een massa van 800 kg/ m2 of minimaal 500 kg/ m2 + zwevende dekvloer. De vloer voldoet qua massa niet aan de eerste eis en moet derhalve aan de tweede eis voldoen.

De opbouw lijkt daaraan te voldoen, mits gekozen wordt voor de akoestische variant van de Variso isolatieplaat. Erg belangrijk voor de effectiviteit van de zwevende dekvloer is dat deze echt zonder lekken ontkoppeld wordt. Doorvoeren zijn daarbij altijd de bottleneck.

Ik denk dat informatie over de geluidsisolatie (testrapport) verkrijgbaar is bij de leverancier. Dit zijn meestal laboratoriumwaarden, mogelijk aangevuld met enkele praktijktesten (zogenaamde referentieprojecten). Echter niet elk project is hetzelfde, zoals veel partijen al aangeven de uitvoering bepaald mede het resultaat.

Er zijn genoeg adviseurs in ons land, die metingen verrichten. Kijk zeker ook even naar wie het rapport in het verleden heeft opgesteld. Waarschijnlijk is er voorafgaand door een adviseur een rapport gemaakt of een advies verstrekt. Contra-expertise laten doen door een andere partij....

Behalve Peter Ligthart lijkt het dat iedereen zich richt op de technische uitwerking. De vraag blijft open wie nu verantwoordelijkheid is om te leveren wat is afgesproken en hoe ga je daarmee om bijvoorbeeld in het geval dat je niet kan terugvallen op een garantieinstituut als Woningborg?

In mijn beleving heeft de projectontwikkelaar een overeenkomst met afnemers van de woningen en rust zodoende op de projectontwikkelaar de verplichting om hetgeen overeengekomen is te leveren. Zelfs als het het voldoen aan de specificaties heeft gedelegeerd naar de aannemer, dan blijft het de verantwoordelijkheid van de projectontwikkelaar om zijn overeenkomst met de koper na te komen. Kortom niet de kopers maar de projectontwikkelaar zal verhaal moeten halen bij de aannemer.

Ik ben benieuwd wie deze stelling juridisch handjes en voetjes kan geven, zodat Kees Borst daar wat aan heeft?

Ik sluit me aan bij het antwoord van Joost: de omgevingsvergunning of (indien de aanvraag is gedaan vóór 1 oktober 2010) bouwvergunning dient hierover uitsluitsel te geven. Als het goed is heeft de architect op de verschillende tekeningen of berekeningen een uitspraak gedaan over de geluidwering. De uitvoerende partijen dienen dit advies op te volgen. Een norm van 10 dB is per definitie onjuist. Bij geluidwering wordt gesproken over contact- en luchtgeluid. Dit impliceert twee waarden. Het oude bouwbesluit (2003) sprak over Ilu (luchtgeluid) = 0 dB en Ico (contactgeluid) = +5 dB.

Verder is het lastig iets te zeggen over de geluidwering van de vloer, zonder te weten hoe de overige constructie-onderdelen zijn uitgevoerd. De wanden zijn mede bepalend voor de mate van geluidwering van de vloer. Echter zelfs bij massieve betonwanden van 250 mm dient de vloer al een massa van 750 kg/m2 (oftewel een dikte van 280 mm met een afwerkvloer van 50 mm) te hebben om de genoemde Ilu en Ico te halen.

Aangezien in dit geval wordt gesproken over vloerverwarming met een isolatielaag van 20 mm kan het zijn dat men in de berekeningen is uitgegaan van een zwevende dekvloer. Dan dient deze echter rondom tegen de wanden te zijn voorzien van een verende laag, om omloopgeluid te voorkomen. Ook alle doorvoeren dienen dan met de nodige aandacht te zijn aangewerkt en ontkoppeld. Indien dit op de juiste wijze is uitgevoerd lijkt mij de waarde van +10 dB mogelijk.

Voor meer informatie: www.gietbouw.nl of www. vobn.nl

Wij hebben pas een rapport laten maken voor een appartementen complex bij Peutz om dit geheel aan het nieuwe bouwbesluit 2012 laten voldoen. Hierbij waren in het PvE nog hogere eisen gesteld dan in het bouwbesluit en dus niet 1op1 hier over te nemen. Ik kan alleen maar zeggen haal er een deskundige erbij die niet alleen deze vloer bekijkt maar ook de rest van de constructie en detaillering. Een aantal aanbevelingen: ipv van EPS is steenwol beter, 70 mm dekvloer, loshouden van de wanden, ook de wanden die op de dekvloer staan flexibel aan de wand constructie bevestigen, geen gebruik maken van anhydriet dekvloeren (membraam werking), zwaarte klassen van de gekozen constructie opnemen zoals hierboven al is aangegeven en flexibel oplegging van de vloer.

Daarbij is het belangrijk dat de verkoper van het project verantwoordelijk is om te leveren volgens het bouwbesluit! Niets meer dan dat. En zeker niet moeilijker maken dan het al is door het VVE op te leggen welk vloerbedekking gebruikt mag worden. Dat is al vanaf bouwbesluit 2003 niet meer van toepassing. Flauwekul om deze verantwoordelijkheid door te schuiven naar het VVE!

Een gecompliceerde vraag.

Goed en deugdelijk werk, dan denken wij aan de uitvoering en applicatie.

U geeft hier een ontwerp aan.

Voor het ontwerp van constructieve bouwdelen ( dat zijn geen dekvloeren) geldt dat voldaan moet worden aan het Bouwbesluit 2003. In het nieuwe Bouwbesluit 2012 komen ook eisen en andere definities maar dat maakt het niet anders.

Volgens Bouwbesluit 2003 hebben we voor woongebouwen eisen tav liuchtgeluidisolatie en contactgeluidisolatie. U doelt met uw vraag op contactgeluidisolatie.

Voor contactgeluidisolatie kennen we klasse 3 volgens Bouwbesluit = + 5dB en volgens Dubo/GIW hebben we klasse 2 = + 10 dB en dan is er nog een plus plus klasse 1 met contactgeluitisolatie + 15 dB

Een isolatiewaarde van +5dB zou behaald kunnen worden in theorie met een 800 kg zware constructie enb dat is een 300 mm dikke betonvloer met daarop een hechtende dekvloer van 50 mm.

U hebt geen 300 mm dikke betonvloer en ook geen hechtende dekvloer maar een zwevende dekvloer.

Afhankelijk van de wijze van montage vloerverwarming kan de toegepaste isolatie ook tioneren als een geluidisolatie.

Als u een geluidisolatie aanbrengt, dan is het niet zo moeilijk om vooraf een geluidisolatie van + 10 db of + 15 dB te realliseren. dat kost niet zo veel en het draagt zeer bij aan het wooncomfort en dus de kwaliteit.

het klijkt mij zinvol om met partijenb in overleg ter gaan en niet langer om de zwarte piet heen te draaien want de door u geschetste constructie heeft het risico dat achteraf zal worden vastgesteld dat de constructie niet voldoet aan het Bouwbesluit want het ontwerp lijkt niet helemaal perfect. De aannemer dient vooraf vast te (laten) leggen dat hij hiervoor heeft gewaarschuwd.

Technocentrum Vloeren

 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+