BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bij de nieuwbouw van een appartementencomplex geeft zowel de aannemer, als de projectontwikkelaar geen antwoord op een vraag van de kopers over de geluidwerendheid van de verdiepingsvloer. De aannemer zegt niet verantwoordelijk te zijn en de projectonwikkelaar wijst alleen op de vloerafwerking en zegt dat dit binnen de VVE afgestemd moet worden.

Opbouw vloer:

- Breedplaatvloer dik 250 mm.

- Variso isolatieplaat 20 mm EPS

- Vloerverwarming WTH, leidingen 20 mm.

- Zandcementvloer 60 mm.

Voldoet deze opbouw aan de eisen voor goed en deugdelijk werk?

Hoeveel dB laboratoriumwaarde en verwachte prakteikwaarde zou deze vloer hebben en is een norm van 10dB de juiste?

Welke eisen kunnen er gesteld worden aan de afwerking, denkend aan geluid en aan de vloerverwarming?

Bestaan er al testgegevens van deze vloeropbouw?

Weergaven: 4931

Hierop reageren

Berichten in deze discussie



Voor de volledigheid merk ik op dat dat uit de overeenkomst wel degelijk kan volgen dat de verkoper meer moet leveren dan het Bouwbesluit voorschrijft. Het Bouwbesluit stelt een publiekrechtelijke ondergrens zijnde het minimaal wenselijke kwaliteitsniveau. De markt vraagt vaak meer en het is de verantwoordelijkheid van aanbieders op de markt om die hogere kwaliteit te leveren, soms op basis van een overeenkomst, soms omdat dit wordt gezien als invulling van vakmanschap.

Verder merk ik op dat de via een VVE te maken afspraken aangaande de vloerbedekking niets te maken hebben met het voldoen aan de in het Bouwbesluit opgenomen prestatieeisen aangaande geluidwering (ook niet voorafgaande aan het Bouwbesluit 2003). De betreffende eisen van het Bouwbesluit richten zich namelijk op constructieonderdelen en niet op de stoffering zoals de vloerbedekking. Kortom, het gebouw dient ook zonder stoffering aan de geluideisen te voldoen. Alleen indien het bevoegd gezag de stoffering als (bijdrage tot) een gelijkwaardige oplossing aanmerkt is deze relevant. Een dergelijke gelijkwaardige oplossing lijkt mij echter niet overeenkomstig de bedoeling van de wetgever.

Dat wil niet zeggen dat de door een VVE afgesproken eisen aan de vloerbedekking niet relevant zijn. Zeker voor oudere gebouwen zijn deze nuttig om bijvoorbeeld overlast door contactgeluid te voorkomen en zodoende gevolg te geven aan het burenrecht (Burgerlijk Wetboek), men mag gewoon geen hinder veroorzaken bij de buren, ongeacht de kwaliteit van de woning.

Dag Kees,

We kunnen een hele discussie op gang brengen maar gezien de opbouw zal het bij een gedegen uitvoering voldoen. Echter indien het bestek nog niet vast staat zijn er nog verschillende uitvoeringsvereisten vast te leggen. Er wordt verder gebouwd volgens Bouwbesluit dus daar kan op worden teruggevallen. Normaliter wordt in het bestek opgenomen dat vlak voor oplevering een meting moet plaatsvinden. De meting zal dus moeten uitwijzen of het daadwerkelijk voldoet aan het Bouwbesluit 2012. Nadien wordt vaak in het VVE vastgelegd wat de bewoners wel of niet mogen om de normstelling niet te overtreden. Overigens hou ik mij aanbevolen voor uitvoeren van een geluidmeting.

Succes!, dBO-advies

Dat is makkelijk, we bouwen volgens het Bouwbesluit, meten of dat daadwerkelijk het geval is en de VVE regelt dat bewoners zich aan de normstelling houden. Slaap zacht.

Joost, dat is juist wat we willen bereiken, goed kunnen slapen...:) Goed, geintje moet kunnen maar naar mijn eigen ervaring kom ik nogal wat appartementen tegen waar nadien van alles is gebeurt wat enkel maar negatief kan zijn voor het contactgeluid. Vervolgens wordt het appartement verkocht en de nieuwe bewoners zijn de herriemakers volgens onderliggende buren. Kortom ik doel op het VVE regelement welke na oplevering en goedkeuring (meting) de uitvoering van wijzigingen binnen appartementen bewaakt.

Eens, en verstandige reactie. Ik maak me echter zorgen over het feit dat de kopers door de projectontwikkelaar met een kluitje het riet in worden gestuurd.

Ik b egreep dat Kees Borst het op Bouwprofs heeft over een situatie waarin de eenheden nog niet zijn opgeleverd. De gemeente heeft kennelijk de bouwvergunning afgegeven op grond van een overgelegde berekening en er zal wel NEN 5077 worden vermeld . De genoemde isolatie is een warmteisolatie met een demping van + 0 dB. Afhankelijk van wel of niet GIW is een prestatie-eis aan de orde, comfortklasse 3 of klasse 2, waarvoor de ontwikkelaar, althans de ontwerper/architect verantwoordelijk is als de aannemer heeft gewaarschuwd op grond van zijn waarschuwingsplicht.

Paulus de Boer stelt volkomen terecht dat we van alles doen en bedenken om een goede contactgeluidisolatie te realiseren. In de regelementen van VvE staan soms de gekste dingen tav geluidisolatie waardoor appartementen in princiope onverkoopbaar worden.Maar bijna niemand schenkt enige aandacht aan de montage van bijvoorbeeld een keuken. dan worden de kastjes gewoon op de vloer geplaatst en aan de wand bevestigd. Ik ben n og geen reglement tegen gekomen waarin iets oiver keukenmontage staat. maar altijd staat er wel iets in over vloerafwerking.

Achteraf is het veel duurder om een gewenst isolatieniveau te realiseren. het is goed dat kees Borst dat in een bouwfase aan de orde stelt. overigens vind ik de combinatie vloerverwarming met een standaard cement dekv loer ook niet geweldig. dat zou op zijn minst een cement dekvloer met een superplastifeerder moeten zijn om een goede verdichting en sterkte te realiseren zonder al te hoog cementgehalte en dus krimp. dat wordt Kees zijn volgende probleem denk ik.

Technocentrum Vloeren

Voldoet deze opbouw aan de eisen voor goed en deugdelijk werk?

re:Dat zal afhangen van de uitvoeringskwaliteit. In de basis kan een dergelijke vloer voldoende contactgeluidsisolatie hebben.

Hoeveel dB laboratoriumwaarde en verwachte prakteikwaarde zou deze vloer hebben en is een norm van 10dB de juiste?

re: beter is om metingen uit de praktijk op te vragen. Dat zegt meer over de uiteindelijk te verwachten contactgeluidsisolatie. WTH heeft daar voorbeelden van. Ook wij hebben een aantal metingen uitgevoerd bij vergelijkbare vloeren.

Welke eisen kunnen er gesteld worden aan de afwerking, denkend aan geluid en aan de vloerverwarming?

re: het is niet slim om eisen te stellen aan de afwerking, beter is om een eis aan de uiteindelijk op te leveren contactgeluidsisolatie te stellen. Bijvoorbeeld Ico ten minste +10 of +15 dB (nieuwe grootheid: LnT ten hoogste 49 dB of ten hoogste 44 dB).

Bestaan er al testgegevens van deze vloeropbouw?

re: zoals gesteld testgegevens zowel praktijk als lab zijn beschikbaar 

 

Wellicht nog interessant is een lezing van mijn hand van enkele jaren geleden over dit onderwerp: http://bit.ly/lerenvanmissers


Laten we ons hier richten of de vraag hoe te zorgen dat de aanbieders leveren wat is overeengekomen en wat zou moeten zijn overeengekomen. Dat lijkt mij de kern van de voorliggende vraag. Het bewonersgedrag is een afzonderlijk vraagstuk.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+