BouwProfs

De bouw online verbonden.

Mogen ontluchtingsventielen WKO-installatie in appartement uitkomen?

Ik zit met de volgende situatie.

Ik heb een appartement gekocht van 50 m2. Het is eigenlijk een studio omdat leven, slapen en koken in dezelfde ruimte gebeurt. In een bergingskast in mijn studio komen de ontluchtingsventielen van de wko-installatie van het gehele gebouw uit. Af en toe ontlucht het, en dan stinkt het enorm in mijn studio. Essent heeft mij geadviseerd een brand en koolmonoxidemelder naast de ventielen te hangen.
Is dit gebruikelijk in de bouw? Is dit toegestaan?

Weergaven: 1008

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Lijkt mij dat ontluchtings-systemen van wko-installaties bovendaks moeten eindigen en zeker niet in een leefruimte. Ik ken echter de (eventuele) voorschriften niet. Als er geen voorschriften zijn, dan lijkt me een eenvoudige juridische procedure: aansprakelijkstelling bij de verkoper mbt niet-melding van een verborgen gebrek, claim met aanpassing. Alternatief, de ontluchting aanpassen op eigen kosten en bovendaks laten eindigen.

Hallo Bas,

Deze situatie is onacceptabel. Het is van de zotte dat bij jouw in de meterkast de ontluchtingsventielen zitten. Het advies van Essent gaat ervan uit dat je de huidige situatie moet aanvaarden, wat je absoluut niet moet doen. Het zou hetzelfde zijn als je een nieuwe auto koopt en  de verkoper zegt dat de kans aanwezig is dat de auto in de brand vliegt, maar de garage heeft er een blusapparaat bij geleverd, dus is er niets aan de hand.

Je moet een officiële klacht indienen bij de bouwer of projectontwikkelaar en een kopie sturen naar wonigborg (of een andere waarborgfonds, waaronder het appartement gebouwd is), waarin je de huidige situatie niet accepteerd en hen verantwoordelijk stelt voor de gevolgen. 

Bas,

Zoals ik uit jou tekst begrijp zijn dit verwarmingsleidingen gevoed vanuit de wko. Je woning zal op het hoogste punt liggen van deze leiding. Om te voorkomen dat de installatie vol lucht komt en niet goed meer functioneert. De ontluchting hiervan vormt geen brandgevaar of kans op koolmooxide dus geen zorg. Omdat het "dood" zuurstof arm water is produceerd dit een onaangename lucht.

Het lijkt me een ontwerpfout omdat een technische ruimte afgezogen moet worden ter voorkoming van vochtvorming en het verspreiden van luchtjes.

Mogelijk kan je even een foto ervan maken zodat ik kan zien of dit bovenstaande juist is.

Groetjes Roy
de Installatie Ingenieur bv

roy@deinstallatieingenieur.nl

Hoogst ongebruikelijk maar je leven is hiermee niet in gevaar. Of het wettelijk toegestaan is weet ik eigenlijk niet. Wel is het zo dat de luchtkwaliteit in de woning aan bepaalde normen dient te voldoen, evenals de kwaliteit van het woongenot. De vorige bewoner had hier absoluut iets van moeten zeggen alvorens je het appartement kocht (of heeft hij dat wel gedaan?). In die zin.m.i. een verborgen gebrek waar je hem voor aansprakelijk kunt stellen. Technisch is de oplossing niet heel complex, dus redding is nabij. Vraag blijft: wie gaat dat betalen?

Hallo Bas,


De gassen die vrijkomen bij de ontluchter zijn buiten zuurstof, gassen die vrijkomen doordat er een corrosieproces plaatsvindt in het water. Mogelijk dient er meer aandacht door Essent besteed te worden aan ontluchting door bv. vaccuumontgassers in combinatie met de ontluchters zoals jij deze beschrijft. Deze maken alleen de zogeheten vrije lucht vrij uit de installatie. Het installatie water is dus juist niet "dood" en zuurstofarm, deze veronderstelling horen wij bij Spirotech helaas nog dagelijks.  Spirotech heeft zich als uitvinder van de ontluchter en welreldspeler op doorontwikkeld en kan ook adviezen en oplossingen aanbieden op het gebied van waterkwaliteit.

Conclusie: een aantal mensen gaat er vanuit dat het ontluchtingsventielen zijn van de ventilatie en een aantal gaat er vanuit dat het ontluchtingsventielen zijn van de waterzijdige installatie. We hebben dus echt meer informatie nodig. In het eerste geval is het on aceptabel dat deze bij jouw in de bergkast uitkomen en in het tweede geval, wat meer waarschijnlijk is kan het niet anders en is het normaal om binnen de isolatie schil op te vangen ivm. bevriezing. Nu waterzijdig zit ook vaak nog een riolering om het zuurstof arme water op te vangen. De zwanehals op het eind van een standleiding kan ook nog wel eens de oorzaak zijn. Dat probleem is op te lossen door zonnebloemolie in de zwanehals te gieten. Dit verdampt niet en laat het overtollige water wel door de zwanehals wegzakken.

Beste BAs,

Graag even meer info over de ontluchtingsventielen van wat om een van de drie oorzaken te kunnen aanwijzen en nader advies te geven.

Beste Bas,

 

In reactie op bovenstaande melden wij het volgende.

Uit uw verhaal concludeer ik dat de WKO-installatie eigendom van Essent is.

De geur welke U met regelmaat constateert is afkomstig uit het waterleidingsysteem. Dit wordt in het vakgebied wel omschreven als “dood” water met een specifiek kenmerkende geur.

De zuurstof uit het water (bij het vullen van de installatie) wordt door de systeemdruk via de automatische ontluchters afgescheiden.

 

Het water bevat geen stoffen welke kunnen leiden tot brand.  Het advies van Essent om een brand- en koolmonoxidemelder naast te ventielen aan te brengen heeft mijns inziens dan ook geen enkel nut.

 

De afblaas van de ontluchtingsleidingen zijn niet op de juiste plaats gemonteerd en dienen verplaatst/verlengd te worden naar een nader te bepalen locatie buiten de woning.

In de vigerende regel- en wetgeving, waaronder de NPR 3378 en NTR 3216 wordt omschreven op welke wijze resp. locatie rookgasafvoeren, be-/ontluchtingsleidingen riolering e.d. aangebracht moeten worden. De minimale afstand tussen positie afblaas/be-ontluchting en ventilatietoevoorziening zijn daarbij niet onbelangrijk. Dit om onder andere hinder te voorkomen met aangrenzende woningen/percelen.

Conclusie Essent moet de afsluiters verplaatsen!

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+