BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ben jij voorstander van een tijdelijk stimuleringsfonds voor de bouw?

Nadat Elco Brinkman vorige week opriep de gemeentelijke grondprijzen flink te verlagen, doet hij nu de oproep om een tijdelijk stimuleringsfonds voor de bouw vanuit de overheid in te richten. “Anders loopt simpelweg het aantal werknemers in de sector zo drastisch terug dat er straks te weinig bouwvakkers zijn om groei in de toekomst te verwezenlijken."

Bouw meer dan gemiddeld getroffen
Vorige week verscheen het rapport van het EIB waarin de conclusie werd getrokken dat de bouw meer dan gemiddeld getroffen wordt door de maatregelen vanuit de politiek.
 "Waardeoordelen hebben het publieke woningmarktdebat overheerst", zo wijst het EIB de vinger richting de politiek.
"Daarbij is nauwelijks aandacht besteed aan de gevolgen van het beleid voor de investeringen in Nederland." Het EIB wijst erop dat de teruggang in de bouw een productieverlies heeft opgeleverd van 2 procent van het bruto binnenlands product tijdens de crisis. 

Brinkman roept de politiek in een reactie op snel actie te ondernemen. “De sector gaat nog een paar onnodig zware jaren tegemoet als er niet op korte termijn maatregelen worden genomen om het tij te keren. De bouw kan niet nog eens twee jaar door de zure appel heen bijten."

Hoe kijk jij aan tegen een tijdelijk stimuleringsfonds voor de bouw, dat vooral ten doel moet hebben kennis en kunde voor de bouw te behouden? Is de overheid de aangewezen persoon de bouw te hulp te schieten? Of moet de sector zijn eigen broek ophouden? Ik ben benieuwd naar jouw mening.

Weergaven: 1195

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ben ook op dit congres geweest. Ik zie dit voor het korte termijn als enige oplossing. Als er dit jaar niet snel kredieten worden verstrekt aan nieuwe plannen zullen er ook geen activiteiten worden gepleegd in de ontwerpfase. Dit houdt direct in dat er dan geen omgevingvergunningaanvragen worden voorbereid en/of aangevraagd. Dit heeft direct invloed op 2014 en 2015!! Voor 2013 gaan we al onomkeerbaar door de gehaktmolen. Alles ligt op z'n gat vanwege de het feit dat banken volgens de DNB/regering aan een crisestest moeten voldoen.

Dit krampachtige optreden van DNB/regering blokkeert verder ook initiatieven van pensioenfondsen, beleggers en buitenlandse banken. Waarom kunnen we niet uitwijken naar een buitenlandse Europese bank?

Hier moet blijkbaar nog lang over gepraat worden. DNB/regering heeft haar blik enkel op het langer termijn gericht en laat zich blijkbaar niet in met de problemen die nu zijn ontstaan. De nu ingezette negatieve spiraal jaagt alle kennis en ervaring uit het land. Ik weet wel dat over 2-3 jaar de 45+ van nu de gaten weer dicht moeten lopen. Ik hoop alleen dat ze dan nog in Nederland wonen en in deze sector werken. Voor velen komt het verwachte herstel in 2016 te laat. NEDERLAND STAAT IN BRAND DAMES EN HEREN!!! Graag ook aandacht voor de andere voorstel verbeterpunten van EIB.

Dank aan Taco van Hoek voor zijn scherpe analyse.

Breder trekken betekent een langer traject van de doelmatige oplossing. Er zal echt een stappenplan moeten komen waarin naast de aanpak van het 'probleem nu' en de 'uiteindelijke gewenste situatie' is inbegrepen.

Ik heb het idee dat iedereen langs de lijn de club Holland staat aan te moedigen maar als we niet concreet en accuraat kunnen worden gaan we deze wedstrijd zeker verliezen. Uitschakeling en degeneratie is uiteindelijk dan het gevolg. Hou het simpel zou ik zeggen geef het een naampje of en kruisje maar laten ze in Den Haag en Amsterdam snel handelen. 


fRED jANSSEN zei:

Een stimuleringsfonds is symptoombestrijding en daarmee geen oplossing voor de problematiek waar de bouwbranche voorstaat. Op korte termijn zal het best wel kunnen helpen maar de echte problemen blijven daarmee onopgelost. Derhalve pleit ik voor een veel bredere aanpak waarbij alle stakeholders in de bouw betrokken zijn en waarmee échte verandering doorgevoerd kan worden. De huidige crisis kun je beschouwen al een probleem dat opgelost moet worden. Ik stel voor om de oorzaak van de crisis te beschouwen en daar wat aan te doen. Daarbij komt dat de crisis geen einde is maar een nieuw begin. Beschouwen wij het geheel vanuit de synergetica en chaostheorie dan kunnen we stellen dat er een kritiek punt is bereikt waarbij door zelfordening een nieuwe orde wordt bereikt. De stelling dat wij de komende vraag niet kunnen beantwoorden is gebaseerd op 'het oude denken' en ontbeert elke toekomstige ontwikkeling in de branche die momenteel ontwikkelt. Het is niet ondenkbaar dat wij de toekomstige klantvraag beter, sneller, effectiever en plezieriger invullen dan dat wij nu denken te weten.

De signalen staan op rood maar dat betekent niet dat wij deze zelf niet op groen kunnen zetten. Hier is enkel en alleen een multidisciplinaire branche brede aanpak voor nodig waarbij alle partijen hun eigen belang 'even' achterstellen en samen vooruit kijken, zeg maar een meer integrale holistische aanpak ipv symptoombestrijding. In het algemeen; Niet doen dus. Op onderdelen wellicht een optie om de ergste pijn enigszins te verlichten.

Een stimuleringsfonds : JA !!

Dit is uiteraard een tijdelijke oplossing om de boel zo snel mogelijk vlot te trekken.Kijk ook eens naar de vroegere premie A,B,C-woningen methode.Een toen 140.000,00 ( Gulden!!) kostend huis werd door middel van subsidie bereikbaar voor de "gewone" man en kostte na aftrek van de subsidie iets van 110.000,00.Hier zou je ook wat mee kunnen doen, het is mij eerlijk gezegd niet duidelijk waarom men hier toen mee is gestopt.

Dan de veelgenoemde grond/kavelprijzen die veel te hoog zijn,veel gemeenten en ontwikkelaars hebben hier goud geld mee verdiend over de rug van mensen die een nieuw huis lieten bouwen.Overal waren de prijzen immers zo hoog dus wat moesten deze mensen anders,met alle respect niet iedereen wil of kan in noord-oost Groningen wonen.Het komt er op neer dat ik het een fijne ontwikkeling vind dat deze graai instanties nu met de nodige vierkante kilometers bouwgrond in hun maag zitten waar ze nu niks aan verdienen. Dus laat ze de kavelprijzen eerst maar eens naar een acceptabel niveau brengen !!                

Ook het punt bouwmaterialen verdiend de nodige aandacht, volgens mij zijn deze ook veel te hoog. Ik heb dit zelf mogen ervaren,er was door mij een partij metselsteen voor een zelf te bouwen garage gereserveerd.Een tijd later werden deze door mij definitief besteld en er werd me bij de balie verteld dat de prijzen inmiddels "maar"30 % hoger waren.De partij metselsteen is na overleg keurig geleverd voor de eerder afgesproken prijs , maar toch.Ook hier zal deze trend de afgelopen jaren doorgezet zijn. Iedereen was dol enthousiast aan het bouwen en men schreeuwde om bouwmaterialen.Dus ook hier geldt, vraag voor de materialen in welke vorm dan ook, realistische,normale,acceptabele prijzen. Hier hebben de bouwmaterialen handels zelf ook baat bij lijkt me. Beter meer verkopen,lagere marges en omzet draaien dan bijna helemaal niks meer verkopen en uiteindelijk als bedrijf kapot te gaan.

Dit was even van alles wat mij zo door mijn hoofd "spookte". Of kijk ik op een verkeerde manier naar het geheel ???

Reactie per email van Willem Kester:

Een goed plan behalve dan dat het een aantal gegadigden gaat bevoordelen boven degenen die wel recent heeft gekocht. Een achtergestelde lening zonder rente voor een aantal jaren lijkt mij veel beter. Ook die huurdersheffing voor corporaties is een molensteen die snel weggehaald moet worden tegelijk met de verhoging van de huren. Dat die huur aan 4,5% WOZ gehangen wordt, is ook belachelijk want dan krijg je scheve gezichten van "uitkeringsgerechtenden" uit de Randstad naar mensen uit krimpgebieden.

Corporaties zouden zoveel huur moeten vragen om woningen te kunnen onderhouden en zonodig nieuwbouw te plegen met eventueel grondsubsidie van de overheid ipv paticuliere grondkopers die een woning uit hetzelfde plan kopen.

De bouw dient door corporaties weer op gang gebracht te worden, terwijl die meer onder rijkstoezicht geleid moeten worden met een ambtelijke salarisstructuur. Die verhuurdersheffing komt veel te bruut. De vraag naar huurwoningen in de vrije sector is nu heel groot waardoor de prijzen worden opgedreven. Laat de woningzoekenden kunnen kiezen uit koopwoningen en betaalbare huurwoningen tussen sociale sector en vrije sector waarbij particulieren met soepele regels hun woning kunnen verhuren voor bepaalde tijd.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+