BouwProfs

De bouw online verbonden.

De Nederlandse woningvoorraad vraagt dringend om radicale vernieuwing.

 

13 april aanstaande wordt het symposium Duurzaam Herstructureren gehouden. De organisatoren Doris de Bruijn en Sean Vos willen graag voorafgaand aan dit symposium alvast de opinies van bouwers horen aangaande dit thema.

Duurzaam herstructureren is noodzakelijk voor het gezond houden van de Nederlandse woningvoorraad. In Nederland hebben we ruim 7 miljoen woningen. Met pijn en moeite worden er 20.000 per jaar vervangen. Een simpel rekensommetje leert ons dat een gemiddelde woning bij dit tempo van sloop en vervangende nieuwbouw een levensduur van 350 jaar moet hebben. En dat terwijl een zeer groot deel van de voorraad al na een jaar of vijftig aan een ingrijpende verbetering toe is. In veel gevallen wordt nu tot sloop besloten. Dat leidt tot een voorspelbaar probleem. Er zal dus iets moeten gebeuren met de bestaande woningen. Een flinke kwaliteitsverbetering is noodzakelijk, zeker nu de energielasten voor bewoners van oudere woningen sterk stijgen.

Inzoomend op energiereductie: De gangbare ‘lapmiddelen’, zoals spouwvulling en na-isoleren van het dak zijn volstrekt onvoldoende. Deze ingrepen zijn goed voor een levensduurverlenging van enkele jaren, maar maken opnieuw ingrijpen binnen een relatief korte periode noodzakelijk. Binnen de gebruikelijke spouw kan immers maximaal vijf centimeter isolatiemateriaal worden toegevoegd en dat zet geen zoden aan de dijk. Een klassieke projectgerichte renovatieaanpak zal nooit tot de gewenste energiebesparing leiden en is uiteindelijk ook onbetaalbaar.

Het wordt tijd dat er eens op een andere manier naar deze voorraad gekeken wordt. Een conceptuele aanpak gericht op levensduurbestendige, projectoverschrijdende routines en een reductie van manuren op de bouwplaats vormen de sleutel. Wat deze voorraad nodig heeft zijn integrale concepten voor een aanpak die ‘in één keer goed’ is. Niet alleen het drastisch verbeteren van de energieprestatie naar nieuwbouwniveau of beter, maar ook een verbetering van het wooncomfort en de marktwaarde van de woning zijn van belang. Op die manier ontstaat een echt gezonde woningvoorraad waarbij ook voor verouderde woningen een glansrijke toekomst is weggelegd.

Tijdens het symposium Duurzaam Herstructureren op 13 april a.s. komen een aantal interessante concepten voor het verbeteren van de woningvoorraad aan bod. Concepten die binnen de huidige werkwijze van woningcorporaties en andere vastgoedbeheerders niet gangbaar zijn, maar wel toekomstperspectief bieden. Het gaat hierbij niet alleen om techniek. Het organisatieproces en de financiële huishouding zijn minstens net zo belangrijk. Alle aspecten komen aan bod. Woningcorporaties, meldt u aan! Meer informatie op http://www.tue.nl/duurzaamherstructureren .

Wat zijn uw ideeën met betrekking tot het duurzaam herstructureren van de Nederlandse woningvoorraad?

Weergaven: 283

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Gisteren samen met de woonduurverlenger een contract getekend.
In de samenwerking gaan we de woningvoorraad verbeteren qua duurzaamheid, energie (met 80% terugdringen van de energie last) en zorgen dat je langer in de woning zelfstandig kan blijven wonen.
Kijk maar eens op http://www.woonduurverlenger.nl/
Er zijn senioren raden van gemeenten die de woningen (waaronder ook koopwoningen) zodanig willen verbouwen dat langer in de woning kunnen wonen, duurzaamheid en minder energie als speerpunt hebben.
Neem eens contact op met instanties of bedrijven die zich bezig houden met de fenomenale leegstand in bijvoorbeeld kantoren- en bedrijvenland. Dit is ook voor hen een groot probleem. Ik ben ervan overtuigd dat beide problemen elkaar voor een deel zouden kunnen oplossen. Alles wat nodig is is durf, visie, vertrouwen, bereidheid en helaas ook veel geld. Maar laat dat laatste ons nu eens niet weerhouden en ons terug laten vallen naar onze bekende stokpaardjes. Het gevolg daarvan is al onderkend en kost eveneens veel geld.
Heel goed om dit vanaf macro niveau te belichten. Mijn ervaring op dit gebied beperkt zich tot Frankrijk. Er zijn hier veel meer vrijstaande woningen en ook een spouwmuur is geen gangbare constructie. Hierdoor is het tijdig oplappen veel minder een alternatief en wordt er gestructureerd naar langdurige oplossingen gezocht. Al meer lees ik in vakbladen dat de enige zinnige manier van thermische renovatie is om huizen op een niveau van 50 Kwh/m2 per jaar te brengen. Dit houdt in een R waarde voor daken van 7,5 ,voor wanden en vloeren van 4,3 en voor ramen een U van 1,1.
Voor de rijtjeshuizen in Nederland zal er meer moeten worden gekeken naar het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde om het bewoonbaar oppervlak niet te nadelig te beinvloeden.
Helemaal mee eens. Er staan veel kantoren leeg die potentie hebben om tot woonruimte getransformeerd te worden. Binnen de TU Eindhoven wordt hier gelukkig ook onderzoek naar gedaan. Een regelmatig ingedeeld casco met voldoende vrije verdiepingshoogte biedt kansen voor het vervangen van de gevels en het toevoegen van balkons en/of galerijen voor een woonfunctie. Daarnaast moet er natuurlijk ook gekeken worden naar de bestaande woningvoorraad. Een transformatie van kantoorfunctie naar een woonfunctie is immers behoorlijk ingrijpend. Het succes van een dergelijke strategie is dan ook sterk afhankelijk van de kwaliteit van het gebouw, maar zeker ook van de ligging.

Fred Janssen zei:
Neem eens contact op met instanties of bedrijven die zich bezig houden met de fenomenale leegstand in bijvoorbeeld kantoren- en bedrijvenland. Dit is ook voor hen een groot probleem. Ik ben ervan overtuigd dat beide problemen elkaar voor een deel zouden kunnen oplossen. Alles wat nodig is is durf, visie, vertrouwen, bereidheid en helaas ook veel geld. Maar laat dat laatste ons nu eens niet weerhouden en ons terug laten vallen naar onze bekende stokpaardjes. Het gevolg daarvan is al onderkend en kost eveneens veel geld.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jolanda Vogelzang, adviseur Wonen in het Noorden:

" Duurzaam herstructureren begint volgens mij ook door te kijken naar de bevolkingssamenstelling en de veranderingen hierin in de komende tijd. Breng eens in kaart waar de fricties zitten qua vraag en aanbod (kwalitatief en kwantitatief) en voer e.e.a. per regio uit. Doe dit voor nu en de toekomst. Daarna komt pas bijvoorbeeld een organisatie als woonduurverlenger.nl om de hoek kijken. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Ton Vermeulen:

" Je hoeft geen ingewikkelde berekeningen te maken om te zien dat zo lang mogelijk thuis blijven wonen bijna nergens goed is ingevuld. Het gaat in Nederland echt om honderdduizenden woningen waar nu al een senior in woont die daar niet kan blijven wonen. Wij weten ook al dat alleen het aanpassen van de woning en de installaties niet voldoende is. Dat moet samen met een dienstenaanbod dat gepersonaliseerd kan worden, afhankelijk van de levensfase van de bewoner. Dus pas wanneer je een woning renoveert en het daarna mogelijk maakt om op die locatie alle benodigde diensten te leveren om er echt oud te kunnen worden, dan heb je voldaan aan de maatschappelijke vraag. Dus tijdens het symposium op 13-4 zal ook voor de dienstverlening na oplevering voldoende aandacht moeten zijn. Ik weet niet wie dat onderwerp op 13-4 invult maar het is wel een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle bijeenkomst. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jolanda Vogelzang, adviseur Wonen in het Noorden:

" Waarom wordt er zoveel over gepraat en geschreven en laat men de geplande nieuwbouw maar gewoon doorgaan, die nergens op gebaseerd zijn in weze... "
Er zijn nog veel vragen te stellen.
De nieuwe concepten zijn integraal in vergelijking met de traditionele aanpak. Confectie vs. maatpak levert echt financiële en kwalitatieve voordelen op. Dat is wel vanuit het stoffelijke geredeneerd. Ik doe daar ook aan mee (je kunt ook niet alles). Het renoveren wordt daardoor ook bereikbaarder en dat is winst, de conceptuele industriële aanpak levert meer kwaliteit op en ook dat is winst. We maken sprongen, maar het woord integraal kan nog veel meer betekenen. Bijv. ook de energievoorziening meenemen. Energie betekent woonlasten.Reduceren van energieverbruik creëert dus waarde! Integraal ook door niet alleen de woning, maar de wijk aan te pakken, waardoor het aantrekkelijker wordt om er te wonen. Dat is waardevermeerdering! Integraal door wonen niet slechts tot het stoffelijke te laten bepalen. Er horen ook diensten bij. Zeker als we er oud willen worden. Ook dat kan deels met techniek (domotica; morgen promoveert Masi Mohammadi in Eindhoven op de rol van domotica in relatie tot het ouder worden en het zelfredzaam blijven), maar ook de wijkopbouw speelt mee. Een jonge buurvrouw kan of wil wellicht geen volledige mantelzorg geven, maar wel een boodschapje doen en je kunt de lacunes opvullen door diensten te leveren. Maaltijden, zorg, boodschappendienst, halen en brengen, etc. Maar de oudere buurman kan ook iets terugdoen. Oppassen, bijles geven of een keer een band plakken.
Kortom de betekenis van integraal heeft vele dimensies. Woningen faciliteren dat allemaal. Woningen zijn bedrijfsmiddelen, gebruiksgoederen maar ook beleggingen. Renovatie heeft een belangrijke rol in het spel van waardecreatie en woongenot. Volgens mij leidt dat tot impliciete duurzaamheid. Wellicht inspireer ik iemand om een reactie te geven. Via dit medium of live tijdens het aangekondigde symposium Duurzaam Herstructureren op 13-4 in de Lichttoren in Eindhoven.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Jolanda Vogelzang, adviseur Wonen in het Noorden:

" Lees nog steeds allerlei interessante bouwtechnische methoden om te renoveren, maar mis nog wel het belangrijkste: de ontwikkeling van de vraagstructuur naar onroerend goed op regionaal nivo...dan doel stellen en dan kijken naar de middelen... "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+