BouwProfs

De bouw online verbonden.

Is één erkenningsregeling voor álle installateurs de manier om ongevallen met koolmonoxide te voorkomen?

Helaas zijn er nog altijd ongevallen als gevolg van koolmonoxide te betreuren, menigmaal met dodelijke afloop. Ieder slachtoffer is er uiteraard één teveel. Een tijd geleden stelde de Onderzoeksraad een onderzoek in naar deze ongevallen met koolmonoxide. Als gevolg van onder meer de conclusies uit dat rapport overweegt het kabinet nu eindelijk om een wettelijke en uniforme regeling voor installateurs van cv-ketels in te stellen. Ondernemers vereniging voor de installatiebranche UNETO-VNI is een groot voorstander van deze regeling. Nu doet het woord overwegen wel het ergste vermoeden, zeker als het om politici gaat.

Wat vind jij, is zo'n regeling echt nodig om het aantal ongevallen met koolmonoxide terug te dringen en het liefst uit te bannen? Of zijn er inmiddels voldoende regels waar de vakman zich aan moet houden en moet er beter toezicht komen op het naleven van deze regels?

Weergaven: 300

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Nee dat is heel moeilijk denk ik, vaak zijn het die huisjes melkers, maar ook heb je veel turkse mensen die verhuren, en geen erkend installateur dan in de hand nemen 

Gas is voor velen een aflopende zaak, zeker wanneer men spreekt over verwarmen. Koolmonoxide en uitstoot van andere schadelijke emissies uit miljoenen schoorstenen zijn ongezond voor mens, dier en natuur. Steeds meer vooruitziende Nederlanders kiezen voor zonnepanelen om in een eigen elektrische energievoorziening te kunnen voorzien. "Het nieuwe verwarmen" (infrarood verwarming) kent vele voordelen ten opzichte van verwarming op gas. Om enkele te noemen; Bij de juiste producten een besparing van 40% tot 50% in de stookkosten. Lage installatiekosten, geen onderhoudscontract, een hoofdverwarming per ruimte, een zeer gezonde verwarming, geruisloos en vrij van geuren. Daarnaast is het de meest gezonde verwarming voor mens en dier doordat er geen schadelijke stoffen worden gegenereerd. (Stilstaande lucht).

Het meest belangrijke onderdeel voor infrarood verwarmen is de thermostaat. Je kunt nu eenmaal geen thermostaat gebruiken dat bedoelt is voor convectie verwarming. Verwarmde lucht is nu eenmaal instabiel waardoor er geen homogene temperatuur in een ruimte kan ontstaan. Immers meer dan 60% van de bestaande convectie-warmte kleeft aan het plafond en dicht bij een verwarmingsarmatuur is het aanzienlijk warmer dan wanneer je wat verderop plaatsneemt. Met de juiste thermostaat (zodat het energieverbruik zeer nauwkeurig wordt geregeld behaalt men uitzonderlijke besparingen. 

Door een infraroodverwarming (b.v. 1300w piek) met een stralingshoek van 160 graden en een bereik van ong. 3 mtr aan het plafond te plaatsen bestrijk je probleemloos een heel gebied (25mtr2) met een en dezelfde temperatuur. Doordat er accumulerend wordt verwarmt ontstaat er een stabiele temperatuur zonder temperatuur schommelingen. Accumulerend verwarmen is met convectie absoluut niet mogelijk. Het is daarom, dat wanneer men een gas-verwarmende installatie uit- of lager instelt, de warmte snel verdwenen is terwijl men nog lange tijd nageniet wanneer men accumulerend verwarmt. Ook hieruit kunt u opmaken dat infrarood verwarming loont wanneer men op energie wil besparen.

Maxxinno, alweer 13 jaar actief met hun specialisme infrarood verwarming. Ik zou zeggen; "think out off the box" net als zovelen voor u en ga mee terug naar de toekomst. Maak een afspraak en laat u overtuigen tijdens een complete en uitgebreide vrijblijvende demonstratie. 

Op uw gezondheid,

Maxxinno.

Het blijft bijzonder dat als er ongevallen plaats vinden, dat er gelijk geroepen gaat worden dat er nieuwe regels en/of regelingen moeten komen.

Bijna alle koolmonoxide ongevallen (99%) hebben te maken met installatie fouten. Deze fouten worden in enkele gevallen door installateurs gemaakt maar meestal door handige amateurs.

Het opzetten voor weer een regeling heeft geen zin als je de opleiding van de monteurs niet aanpakt. Voor de installaties door handige amateurs zal een professionele inspectie verplicht moeten worden gesteld.

Dus: geen nieuwe regeling maar een verplichte inspectie. (het liefste als eis vanuit de verzekering)

   

DEVENTER - Justitie houdt de verhuurder van een woning aan de Koningin Julianastraat in Deventer verantwoordelijk voor de dood van een van zijn huurders, een 28-jarige Deventenaar. Die overleed aan koolmonoxidevergiftiging. Behalve de verhuurder, een 45-jarige Deventenaar, dient ook de installateur van de geiser, een 45-jarige man uit Raalte, zich daarvoor te verantwoorden. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. De zaak dient eind deze maand.

In februari 2014 werden in de woning aan het winkelblok in de Koningin Julianastraat een man van 28 en een vrouw van 22 en een hond bewusteloos aangetroffen. In de woning blijkt een hoge concentratie koolmonixide aanwezig. De mannelijke bewoner overlijdt twee dagen later. Uit technisch onderzoek blijkt een foutief aangesloten geiser de oorzaak van de koolmonoxidevergiftiging.

Kan zo'n geiser niet met een CO2-meter geblokkeerd worden? Ofwel welke eisen kunnen gesteld worden aan het product zodat foute aansluiting niet meer werkt?

Nou inderdaad. Waterstofbussen worden uitgerust met een waterstofsensor, zodat bij lekkage gelijk alarm geslagen wordt. Waarom is zoiets niet verplicht voor CO bij een CV ketel?

Ad de Vrieze zei:

Kan zo'n geiser niet met een CO2-meter geblokkeerd worden? Ofwel welke eisen kunnen gesteld worden aan het product zodat foute aansluiting niet meer werkt?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+