BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een prachtige monumentale boerderij met originele houten schuiframen met roeden en stalen stalramen is enkele jaren terug geheel gerestaureerd en gerenoveerd. De ramen zijn voorzien van enkel (2mm ?) monumentenglas. Sponning houten schuiframen 16x10 mm. Sponning stalramen 16x8 mm. De hoogte van 8 mm. is op verschillende plaatsen door verwering afgenomen tot 5 mm. Gehele begane grond is voorzien van vloerverwarming zonder radiatoren. 
Alle ruimten worden natuurlijk geventileerd. Ter plaatse van de vroegere stal door het originele kanalensysteem in de, in het zicht gebleven, verdiepingsvloer met meerdere schoorstenen.

Probleem:
Het buitenaanzicht mag niet veranderd worden.
Groot condens probleem op ruiten en stalramen.
Voor de kozijnen is het in de winter gewoon koud.
De verwarming staat op maximaal in de winter, maar kan het in de meeste ruimten dan niet aan. 

Wie weet een oplossing voor deze problemen?

Weergaven: 9089

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Kees,

Is het een idee om nieuwe kozijnen te plaatsen aan de binnenzijde van de buitenmuren, als "voorzetkozijn"?

Marcel

Beste Kees, normaal gebruik is het maken van een voorzetraam aan de binnenzijde. afhankelijk van de situatie en oude detailleringen worden ook speciale stalen kozijnen met dubbele beglazing toegestaan, de zgn restauratie stalen kozijnen.

Beste Kees,

Lastige kwestie. Maar misschien heb je wat aan het volgende. Er is een nieuw soort, hoogwaardig isolatieglas verkrijgbaar met een minimale spouw tussen het binnen- en buitenblad; hiermee blijft de diktemaat van het glaspakket beperkt: ik dacht tussen de 10-14mm. Mogelijk heb je daar ruimte voor in je detaillering. Een andere optie, die waarschijnlijk wel gevoelig ligt, is vervanging van het raam resp. glas door HR++-glas met wienersprossen en roeden binnen en buiten. Een derde mogelijkheid, die van binnenuit mogelijk wat minder fraai is, zijn hardglazen voorzetramen, in de vorm van te openen delen of verwijderbaar. In elk geval succes!

Raadpleeg een onafhankelijk energieprestatie adviseur, die ter plekke de situatie bekijkt en evalueert (De suggestie van Marcel lijkt op het eerste gezicht wel zinnig maar er is waarschijnlijk nog heel veel meer over te zeggen)

succes,

Kees, infra rood panelen is de oplossing,  bezoek mijn site www.ardecoratie.nl of zoek contact met mij of fa naar www.antech.nl

wij weten een oplossing

Arno

Bij monumenten in Utrecht waar hetzelfde probleem speelde hebben wij aluminium voorzetramen aan de binnenzijde geplaatst. De stolpsluiting was excentrisch om die moest wegvallen achter de staande roede van het raamkozijn.   

Hallo Kees,

Bij een rijksmonument in Langbroek hebben we hetzelfde probleem. Een historicus heeft, voordat het pand verbouwd werd, een inventarisatie gedaan welke elementen beslist aanwezig moesten blijven.

Zij adviseerde ons om aan de binnenzijde van de gevels nieuwe kozijnen te plaatsen met naar binnen draaiende ramen. Dit kan zowel in hout als in staal, met isolerende beglazing.

Succes.

Kees,

 

Als fiscalist wil ik je graag de aftrekregeling voor de inkomstenbelasting van rijksmonumentenpanden onder de aandacht brengen.

Beste Kees, de oplossing is al geopperd. Lijkt mij het beste om in de wintermaanden voorzetkozijnen met isolatieglas aan de binnenzijde te plaatsen. Deze kunnen dan in het voorjaar weer verwijderd worden.

Gebruik wel een soort compriband om de aansluiting op de muur echt af te dichten voor het plaatsen anders beslaat de buitenruit alsnog. Heb deze oplossing wel eens toegepast en dat werkte perfect.

M.v.g,

Krijn

Het verwarmingssysteem ging er natuurlijk wel vanuit dat er 40 koeien in de stal stonden. Nu blijkt dus dat je die niet ongestraft kunt verwijderen. Vee houdt je warm. Dat wisten de boeren 4.000 jaar geleden ook al -:)

 

Verder kan ik er niet heel serieus op reageren. Wie een oude boerderij restaureert moet niet verwachten dat hij eigentijds comfort heeft. De beste en goedkoopste oplossing is dus: accomoderen.

Hallo Kees, Ik zou ook eerst aan voorzetramen denken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van SBA voorzetramen. Of de vloerverwarming verder alleen voldoende is ?? Succes. Patrick

Beste Kees.

Inderdaad kozijnen aan de binnenzijde.

Zorg er wel voor dat er voldoende geventileerd wordt, anders wordt het behoorlijk vochtig tussen buiten en binnenglas.

mvg

Marinus van Meggelen

mvm service

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+