BouwProfs

De bouw online verbonden.

Een prachtige monumentale boerderij met originele houten schuiframen met roeden en stalen stalramen is enkele jaren terug geheel gerestaureerd en gerenoveerd. De ramen zijn voorzien van enkel (2mm ?) monumentenglas. Sponning houten schuiframen 16x10 mm. Sponning stalramen 16x8 mm. De hoogte van 8 mm. is op verschillende plaatsen door verwering afgenomen tot 5 mm. Gehele begane grond is voorzien van vloerverwarming zonder radiatoren. 
Alle ruimten worden natuurlijk geventileerd. Ter plaatse van de vroegere stal door het originele kanalensysteem in de, in het zicht gebleven, verdiepingsvloer met meerdere schoorstenen.

Probleem:
Het buitenaanzicht mag niet veranderd worden.
Groot condens probleem op ruiten en stalramen.
Voor de kozijnen is het in de winter gewoon koud.
De verwarming staat op maximaal in de winter, maar kan het in de meeste ruimten dan niet aan. 

Wie weet een oplossing voor deze problemen?

Weergaven: 9089

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Kees, in de bestaande situatie heb je waarschijnlijk te maken met getrokken vensterglas met een U-waarde van het glas van circa 5,8 W/m2K. Zelfs met een coating op het enkele glas zul je niet veel verder komen dan een U-waarde van 3,0 W/m2K. Daarnaast zijn de stalen ramen ongeïsoleerd, dus er komt veel koudestraling (en warmtestraling) vanaf de stalen ramen. De koudeval langs de ramen/kozijnen is niet op te lossen zonder ingrijpende maatregelen, waarbij een voorzetraam (aan de binnenzijde) de meest logische optie lijkt.

Voor een nadere kijk op detaillering en uitvoering zijn wij uiteraard bereid te adviseren,

 

m.vr.gr.,

Ron Brandhorst

de Graaff Advies BV

Onafhankelijk glasadviseur

Beste Kees,

 

Wellicht kun je dubbelglas met een totale dikte van 10mm je problemen voor een deel oplossen.

kijk anders eens op www.monumentendubbelglas.nl of neem contact met de vertegenwoordiger info@kwartsenco.nl 043-4506304

 

groeten

John

Dit probleem is te voorzien als je de radiatoren weg haalt en alleen vloerverwarming.

Maar 1 oplossing zie bijgaande slideshare over energetisch renoveren.

Triple glas en een hele hoge luchtdichtheid maken.

Dubo Presentatie energetische renovatie

Succes

Bijlagen:

Er zijn vijf oplossingen die allemaal binnen de monumenten regeling mogelijk zijn, alhowel het blijkt dat per woonplaats de zittende ambtenaar soms een eigen mening heeft die elke energie maatregel frustreert.

1. De simpelste oplossing is een isolerende folie zoals bv Luxosolar. Dat verdubbeld je isolatiewaarde. 

2. Een dure oplossing is klassiek isolatie glas van Ruysdeal.  De allerduurste oplossing is vacuum glas, maar dat heeft elke 2 cm een puntje. Of dat in klassiek glas ook gemaakt wordt weet ik niet. In dat geval zal je veel condensatie op je metalem kozijn krijgen, en vanwege die warmte lekken doet dat de gehele isolatie waarde gedeeltelijk teniet. Niet zo handig dus.

3. Een goedkope oplossing (en duurzaam) is plexiglas aan de binnenkant. Het is lichtgewicht en isoleert door de luchtlaag en het plexiglas zelf. In de zomer kan je het opbergen, maar ik kende verschillende woningen waar het het hele jaar bleef zitten. Bijna drie keer de isolatie waarde van 2-3mm glas.

4. Een duurdere oplossing is een binnen geplaats voorzet/achterzet raam, aan de muur gescharnierd. Dat moet dan wel zo gedetailleerd worden dat het kozijn niet van buiten te zien is anders keurt monumentenzorg het niet goed.  Als je ramen niet te groot zijn zou je zelfs BelNed voorzetramen kunnen overwegen. Iets minder isolerend dan het plexiglas.

5. Een goedkope oplossing waar monumentenzorg niets over te zeggen heeft zijn volledig transparante rolgordijnen. Zoals bv van dik tafelzeil plastic. Deze moeten dan wel aansluiten aan alle vier de kanten. Voor een handige doe-het-zelver kan je ze zelf maken; ze rollen op dmv het trektouwtje. Voor strak hangen moet de onderste stang iets extra gewicht hebben. Voor makkelijk monteren kan je de onderste stang 2 x 2 cm korter houden dan de folie. Verdubbeld de isolatiewaarde van enkel glas.

Alle boven vermeldde maatregelen kan je ook twee keer uitvoeren, dus met twee lucht lagen. 

Success.

Bijlagen:

Beste Kees,

 

enkel glas waar mogelijk vervangen door monumentenglas (ca. 5 mm, 2 laags met folie).

heeft tevens een inbraakwerende functie en kan ook uv-stralen grotendeels tegenhouden.

anders is folie plakken aan de binnezijde ook een optie.

hierdoor verdubbelt de isolatiewaarde, leverancier bijv. Sunproof Monster, tel. 0174-280982.

Kan je ook als RGD-BOEI inspecteur en vanuit EPA-W adviseren (vanaf 05-04 met infraroodcamera).

 

Wim van Duin  Schagen, 06-22198993

Kees,

 

Het is niet duidelijk of de problemen alleen bij de stalramen zijn of ook bij de schuiframen. Voor de schuiframen kun je dun isolerend glas toepassen. Zie hiervoor onderstaande leverancier die speciaal producten levert voor monumenten.

 

http://www.vanruysdael.com/

 

Verder lijkt het erop dat de stalramen niet meer zo goed zijn (5mm i.p.v. 8mm). Deze kun je vervangen voor en leverancier zie onderstaande link. Verder is het al eerder genoemde idee van voorzetramen aan binnenzijde.

 

http://www.vanruysdael.com/

 

Succes!!

Het gelaagde glas met folie er tussen (ook van Ruysdael) komt in diktes tot 6 mm en isoleerd minstens twee keer zo goed als enkel glas. Het nadeel blijft het warmteverlies door het metalen kozijn waardoor er condens op het kozijn komt. Dat wordt voorkomen bij een extra binnen voorzetraam dat dan ook weer de isolatie waarde verhoogd.

Een ander probleem is de garantie.  In veel gevallen zal een glashandelaar geen garantie geven op ruiten in een oud stalen kozijn. Wanneer de zon op het kozijn komt (oost-zuid en west) kunnen er flinke spanningen tussen glas en kozijn ontstaan. Het glas barst dan snel.  Een garantie is dan op zijn plaats (handig).

De leverancier moet ook het gelaagde glas op de juiste manier in de sponning zetten anders komt er condens op het glas en werkt het verkeerd. Ik heb een situatie gezien waar van de 20 ruiten en stikkers op de ruiten er toch twee binnenste buiten waren geplaatst en in een ander pand alle ruiten binnenste buiten; met resultaat condens op alle ramen en kozijnen

Beste Kees,

 

Je geeft aan dat je een sponningdiepte hebt van 16mm.

Ik zou hierin isolatieglas plaatsen met een opbouw van 3-3-4mm, waarbij  je een ruit in monumentaal glas uitvoerdt. Deze ruiten wel je in de kit in (plak je vast) tegen de sponning. Daarna werk je het af met renoseal (stopverf vervangende kit). Voor het plaatsen natuurlijk wel de sponningen schrappen en gronden etc.

 

Oplossing is niet geheel volgens de garantievoorwaarden van beglazing e.d., maar werkt wel "goed".

De zal de zwarte rand van het kader iets zichtbaar zijn, omdat deze 10mm is, en door verwering de sponning ook maar 5mm hoog is. Dit zou men dan mee kunnen schilderen.

 

Alternatief, maar veel duurdere oplossing is het toepassen van vacuumglas, wat nog dunner is, en een hogere isolatie heeft.

 

Let wel, stalen ramen zijn altijd een koudebrug waar toch condensatie op zou kunnen blijven bestaan.

 

Voorzetramen hebben als nadeel dat daar spinnetjes en vuil tussen gaat zitten, waardoor je regelmatig moet zemen tussen de ramen. Deze dien je dus scharnierend uit te voeren of enlke keer te verwijderen. Ik weet ook niet of je ruimte hebt om de voorzetramen te monteren

 

Succes ermee,

Bij vragen bellen of mailen...

 

Groet,

 

Gertjan

 

 

 

 

Dank je Klaas,

Dit is geheel bekend bij de opdrachtgever. Het pand is een klein onderdeel van een groot historisch landgoed waar hij mede-eigenaar van is. De eigenaren zijn terdege op de hoogte van fiscale mogelijkheden en subsidies.


Klaas Schoemaker zei:

Kees,

 

Als fiscalist wil ik je graag de aftrekregeling voor de inkomstenbelasting van rijksmonumentenpanden onder de aandacht brengen.

Inderdaad Ron,

Het condens probleem heeft niet alleen te maken met het toegepaste glas, maar ook met de stalen ramen. Voorzetramen lijk een oplossing, maar het bovendeel van de stalramen is ook nog achterover vallend en zijn open te zetten voor ventilatie. Ook de houten schuiframen functioneren geheel. Daarbij komt ook nog dat niet alleen de buitenzijde van dit pand een monument is. Er worden ook hoge eisen aan de binnenzijde van het pand gesteld.

Ron Brandhorst zei:

Beste Kees, in de bestaande situatie heb je waarschijnlijk te maken met getrokken vensterglas met een U-waarde van het glas van circa 5,8 W/m2K. Zelfs met een coating op het enkele glas zul je niet veel verder komen dan een U-waarde van 3,0 W/m2K. Daarnaast zijn de stalen ramen ongeïsoleerd, dus er komt veel koudestraling (en warmtestraling) vanaf de stalen ramen. De koudeval langs de ramen/kozijnen is niet op te lossen zonder ingrijpende maatregelen, waarbij een voorzetraam (aan de binnenzijde) de meest logische optie lijkt.

Voor een nadere kijk op detaillering en uitvoering zijn wij uiteraard bereid te adviseren,

 

m.vr.gr.,

Ron Brandhorst

de Graaff Advies BV

Onafhankelijk glasadviseur

Er bestaat goed isolerend dubbelglas voor monumenten van 8, 9 of 10 mm dik. Monuglas van Stolker glas uit Harmelen. Ook voor de stalen raamprofielen zijn tegenwoordig 'isolerende' profielen: Classic ISO van MHB.

Voorzetramen aan de binnenzijde werkt ook, maar de kans op vocht en vervuiling in de spouw is groot. Wellicht is het ook goed om het ventilatiesysteem aan te passen. Natuurlijke ventilatie is mooi, maar juist als er hard gestookt moet worden gaat er veel warmte (=energie) verloren. Het hoog opstoken van de verwarming verhoogt het risico op condens op koude gevelvlakken. Warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht. Mechanisch ventileren met warmteterugwinning bespaard energie en verlaagd de kans op condens. De ventilatie kan geregeld worden op de luchtvochtigheid.

In de winter kan ook een luchtontvochtiger gebruikt worden, maar deze gebruikt alleen maar energie.

Harrie Lieverse

DuurzaamBouwAdvies

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+