BouwProfs

De bouw online verbonden.

Was er eerst een nogal hype achtige sfeer rondom warmtepompen waarin iedereen die zijn of haar woning wilde verduurzamen voor gek werd verklaard als deze niet direct dezelfde dag een warmtepomp ging bestellen... Inmiddels komen er meer en meer verhalen in de markt waarin de werking van de warmtepomp ter discussie wordt gesteld. Zo zou de warmtepomp bij veel woningen niet voldoende verwarmen en zou de lucht in huis te droog worden met allerlei lichamelijke klachten als gevolg.

Tijd voor wat nuance. Immers, de keuze voor de inzet van een warmtepomp maakt deel uit van een reeks aan maatregelen om een gebouw te verduurzamen. Hoe verstandig is het immers om te investeren in dure technieken als de gebouwschil zelf achterop blijft lopen?

Een vuistregel die onze eigen trainer bouwfysica ir. Rens ten Hagen altijd doceert is (in volgorde van maatregelen):

  1. Kieren dichten en isoleren;
  2. keuze maken voor ventilatie;
  3. (toekomstig) bewonersgedrag en verbruik in kaart brengen;
  4. keuze maken of een warmtepomp past binnen dit geheel;
  5. eventuele inzet zonnepanelen en keuze maken hoe je gaat verwarmen en warm water maakt.

Naast het bovenstaande schema zijn er ongetwijfeld meer zaken waar je rekening mee moet houden om een warmtepomp effectief en succesvol te laten functioneren. We horen graag jouw tips!

Weergaven: 435

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Lees in deze artikelen een uitgebreid verslag over mijn ervaringen met een hybride Warmtepomp

https://www.samenenergiebesparen.nl/nieuws/co-koning-gebruikerserva...

https://www.samenenergiebesparen.nl/nieuws/de-case-van-co-vervolg-g...

Al decennia verwarmen we met convectie warmte. Lucht stijgt en zoekt een uitweg waardoor de verliezen met name door ventilatie niet te verwaarlozen is. Daarnaast is het bekend dat de temperatuur aan het plafond altijd hoger is dan aan de vloer hetgeen een groot verlies aan comfort en stookkosten inhoud. 

Wij verwarmen middels accumulatie. M.a.w. alle binnen het bereik zijnde fysieke materialen worden aangenaam opgewarmd en deze warmte wordt deels vastgehouden. Hierdoor ontstaat een exacte snelle (serene) ruimtetemperatuur waarbij het verlies minimaal is. Wij verwarmen dus de lucht maar maken geen gebruik van lucht (convectie). Met ons product verwarmen we probleemloos ruimtes van 1m2 tot aan vele honderden m2.

Interessant voorbeeld: voor een grote retailer vervangen wij de conventionele deurverwarmingen (warmtegordijn) van 30 kWh met ons product van 2 kWh. 

Enkele voordelen zijn minder stofverplaatsing (= minder kosten), het gedeeltelijk opslaan van warmte en het volkomen geruisloze en onderhoudsvrije werking. De luchttemperatuur bedraagt gem. 50% en vocht krijgt geen kans.

Wordt het niet eens tijd voor vernieuwing door "out of the box" te gaan denken i.p.v. met lapmiddeltjes aan de slag te gaan? 

Veel vroeger namelijk, al in 1716, werd er al een warmwatersysteem gebruikt voor het verwarmen van kassen in Engeland en meer dan honderd jaar later werden de eerste warmwatersystemen in Londense woningen geïnstalleerd. In Nederland werden relatief snel daarna de landbouwkassen met warmwatersystemen voorzien. De allereerste woning met een warmwatersysteem werd in 1838 in Amsterdam gerealiseerd. Na het jaar 1850 werd het (voornamelijk op kolen) warmwatersysteem op grote schaal toegepast.

Don't be afraid to give up the good for the new great. 

Maxxinno.

Reactie Via Linkedin van Nicolaas van Everdingen: 

Onze praktijkervaring is dat warmtepompen in 9 van de 10 gevallen worden overgedimensioneerd.

Er wordt meestal gerekend volgens de "Rolls Royce methode genoeg + 20%" op basis van verouderde rekentools voor het warmteverlies die onvoldoende rekening houden met de interne warmelasten en opwarming door de zon (winterwarmtewinsten). Juist in energiezuinige woningen gaan die een (veel) grotere rol spelen. Dit leidt tot op zijn best suboptimaal draaiende warmtepompen. Bij bodemwarmtepompen komen daar nog de onnodig hoge investeringskosten van te veel bronnen bij.

Wij pakken het zelf integraal aan door vooral aan de voorkant te sturen op een betere gebouwschil en door sterk in te zetten op de luchtdichtheid. We leiden de aannemer en bouwvakkers op het werk op in luchtdicht bouwen. In de ruwbouw en bij oplevering controleren we dit met een blowerdoortest icm thermografie. Alleen zo krijg je een soepel samenwerkend geheel tussen gebouwschil en warmtepomp met maximaal comfort voor je klanten tegen de laagste kosten. 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+